Λάσση, Κούταβος και άγαλμα Οδυσσέα

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Κύριε Διευθυντά διάβασα στο φύλλο της 29 Αυγούστου ένα άρθρο της κας Πολύμνιας και συμφωνώ απολύτως, ιδιαίτερα για τα κυπαρίσσια.

Πρόσεξα ακόμη ότι υπάρχει μια ομάδα κυριών που ασχολούνται με την καλαισθησία του χώρου και πολύ χάρηκα για αυτό.

Επειδή πιστεύω ότι ο πολίτης έχει υποχρέωση να συμμετέχει ενεργά με όσα συμβαίνουν στον τόπο του διαφορετικά είναι ιδιώτης με την αρχαιοελληνική έννοια, θέλω να προσθέσω δυο τρεις ιδέες στις προσπάθειες των κυριών που νομίζω αξίζει να συζητηθούν.

Δυο από τα ομορφότερα σημεία και εξαιρετικά κομβικά μια και τα δύο αγκαλιάζουν την πόλη μας είναι η Λάσση και ο Κούταβος.

Για την Λάσση θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο, Ένα πράγμα όμως που χρειάζεται να μπει σε προτεραιότητα, μια και μιλάμε για την εικόνα που δίνει το πλέον όμορφο τουριστικό θέρετρο μας είναι οι κολώνες της ΔΕΗ που φυτρώνουν όπου τους βόλευε χωρίς καμία ευαισθησία για την εικόνα που δείχνει ο τόπος. Πολλοί τουρίστες απορούν πως επιτρέπουμε τέτοια ασχήμια τη στιγμή που στην Ευρωπαική Ένωση υπάρχουν ειδικά κοντύλια για τέτοιες περιπτώσεις (υπόγεια καλώδια).Στην επόμενη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο ας το θυμίσει η κα Πολύμνια.

Για τον Κούταβο τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και είναι απαραίτητο να γίνει κάποιος διαγωνισμός για την αξιοποίηση της διαμαντόπετρας της Μεσσογείου όπως τη λέω εγώ. Πριν από αυτό όμως καλό θα ήταν να ακουστούν κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους ειδικούς. Ιδέες που να συνδυάζουν εκτός από το κάλλος και το ανταποδοτικό όφελος που θα προκύψει για τον τόπο η αξιοποίηση ενός από τα σημαντικότερα φυσικά μας πλεονεκτήματα. Οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε στο νησί είναι οι δικές μας φροντίδες για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου. Αυτόν βλέπουν οι ξένοι και μαγεύονται και έρχονται ξανά και ξανά.

Στην τουριστική επιτροπή που συμμετέχω σαν εκπρόσωπος αγροτουρισμού, έχω γίνει «γραφικός» γιατί κάθε φορά που μου δίδεται ο λόγος επιμόνως ζητάω να βάλουμε σε εμφανές σημείο ένα άγαλμα του Οδυσσέα με την επιγραφή από κάτω «Ηγεν μεγαθύμους Κεφαλλήνας» ο Όμηρος το είπε.Να θυμάστε όσο φοβόμαστε να το πούμε ότι η Κεφαλλονιά είναι η Ομηρική Ιθάκη μαζί βεβαίως και τα άλλα νησιά, είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, ελπίζω να μη το πληρώσουμε αλλά Μακεδονικά.(ο νοών νοείτο). Αν αντίθετα το στηρίζαμε, φαντάζεσθε τι ποιότητα επισκεπτών θα προσελκούσαμε.Αυτό και αν είναι επένδυση για τα νησιά μας.

Περιμενω αντίδραση θετική ή αντίλογο, μη μένετε όμως αδρανείς.