Λίφτινγκ στο Λιμάνι Αγίας Ευφημίας με 2,8 εκ. Ευρώ

Παν. Καππάτος

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Πύλαρος και η Αγία Ευφημία έχουν ταλαιπωρηθεί κατ’ επανάληψη από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Η Ανάκαμψη της περιοχής αποτελεί καθήκον μας και περνά μέσα από εμβληματικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Σάμης.

Με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για ένταξη της αναβάθμισης του Λιμένα Αγίας Ευφημίας με 2.800.000 ευρώ, ανοίγει η αυλαία εντάξεων έργων για το Ταμείο Ανάκαμψης στα νησιά μας.

Στον άξονα 4.6. του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας, έχουν προϋπολογιστεί 20 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις αναβάθμισης μικρότερων περιφερειακών λιμένων σε νησιά και περιοχές με αναπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα.

Από αυτό το ποσό τo 14% (2,8 εκ.) κατευθύνεται στην Κεφαλονιά και την Αγία Ευφημία, κάτι που αποδεικνύει στην πράξη τη δέσμευση της Κυβέρνησης για στήριξη της περιοχής.

Το έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, περιλαμβάνει:

◼︎ Διαπλάτυνση του παραλιακού μετώπου σε μήκος 200 μέτρων, παράλληλα στον παραλιακό δρόμο n Πλωτή εξέδρα 200 μέτρων

◼︎ Κατασκευή κυματοθραύστη 150 μέτρων

◼︎ Διαπλάτυνση κρηπιδωμάτων λιμένα

◼︎ Πλακόστρωση παραλιακού μετώπου και Μώλου 

Το έργο αποτελεί επέκταση του παρέμβασης ύψους 970.000 ευρώ που εκτελείται στο Λιμένα Αγίας Ευφημίας, για την αποκατάσταση από τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ιανός» και σχηματίζει μια συνολική επένδυση 3.770.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του ΕΣΠΑ 2021-2027, τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία, με ένα ταμιευτήριο ύψους 80 δισ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ).

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να κάνουν άλμα στο μέλλον, με την καλή συνεργασία όλων των φορέων. Σε αυτή την προσπάθεια είμαι παρών για τα νησιά μας. Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε περισσότερες καλές εξελίξεις για τα νησιά μας.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης