Λαμπρότατη η Επέτειος των 100 χρόνων με την Επτανησιακή Συνομοσπονδία

Η Επτανησιακή Συνοσπονδία συμμετείχε ενεργά στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας που διεξήχθη στην Αθήνα 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018 και διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με θέμα «Μαθηματικά: Ερευνα και εκπαίδευση τον 21ο αιώνα», γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), με επίσημη έναρξη την Παρασκευή 7-12-2018 και χαιρετισμούς θα απεύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, αρχηγοί κομμάτων, Κοσμήτορες Πανεπιστημίων της χώρας μας, ο Πρόεδρος της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. κ. Ι. Σαριδάκης, εκπρόσωποι Επιστημονικών Ενώσεων και άλλων φορέων. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Ανάργυρος Φελλούρης. Την Επτανησιακή Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν στο Συνέδριο η Αντιπρόεδρος κ. Βάσω Σαμίου, ο πρώην Πρόεδρος και Μέλος του Δ.Σ. κ. Θεόφιλος Λογοθέτης, η Γενική Γραμματέας κ. Άννα Αλεξανδράτου, ο κ. Διονύσης Κονιτόπουλος Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, o κ. Γιάννης Σάμιος Μέλος, Πρόεδροι και Μέλη των Δ.Σ. Πολιτιστικών Σωματείων και Ομοσπονδιών των νησιών μας, ο κ. Παναγής Λυκούδης, ο κ. Γιώργος Κοσκινάς,ο κ. Σωκράτης Κακλαμάνης η κ. Ανθούλα Καλογηροπούλου-Αλεξανδράτου, ο κ. Θωμάς Λάζαρης, ο κ. Ιωάννης Αργυροκαστρίτης, η κ. •Χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ” Κεφαλλονιάς (Μαέστρος και Σόλο: Χριστίνα Ρόκκου, Πιάνο: Ματίνα Σκαλενάκη, Σόλο:Τάσος Καλογερόπουλος-Μαθηματικός και Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου)

Οι χορωδίες μας στο ρεπερτόριό τους παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια και καντάδες των νησιών μας, ποιήματα Επτανήσιων ποιητών (π.χ. Α. Βαλαωρίτη, Δ. Λαυράγκα), αλλά και Μίκη Θεοδωράκη.

Την ίδια μέρα μετά το πέρας των κεντρικών ομιλιών και εισηγήσεων ακολούθησε συναυλία με τον κ. Θάνο Μικρούτσικο, στην οποία μεταξύ άλλων τραγούδησε και ο ίδιος ποιήματα του Επτανήσιου (από την Κεφαλλονιά) ποιητή Νίκου Καββαδία.

Το Σάββατο 8-12-2018 μετά το πέρας των εισηγήσεων παρατέθηκε δεξίωση στο κτήμα «ΝΗΣΙΣ» στην Κηφισιά και συμμετείχαν τα Χορευτικά Συγκροτήματα:

  • Χορευτικό Συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών (Χοροδιδασκάλισσα Δέσποινα Θωμαΐδου).
  • Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» (Χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ρουσιάνος).
  • Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού  Συλλόγου «ΛΑΟΠΟΛΙΣ» (Χοροδιδάσκαλος Γιάννης Γαντζίας).

Τα χορευτικά μας συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς των νησιών μας, τοπικούς και ευρύτερα διαδεδομένους, Ευρωπαϊκούς, αλλά και χορούς που σήμερα χορεύονται σπάνια, συμβάλλοντας σημαντικά στη συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία θα είναι πάντα αρωγός της Επιστήμης, της Παιδείας και του Πολιτισμού, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην προώθησή τους και την ανάπτυξή τους και συγχαίρει τον Πρόεδρο της Ε.Μ.Ε. κ. Α. Φελλούρη, το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τα Μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής και όλους τους συντελεστές για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου και για τη συμβολή τους στην Μαθηματική Παιδεία, την Επιστήμη, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό.

Ο Πρόεδρος

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Η Γενική Γραμματέας

ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ-ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ