Λαϊκές Κατοικίες: Οι …φαβέλες του Αργοστολίου

Eπειτα από τις αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων και διαφόρων άρθρων στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για την επικρατούσα κατάσταση στις Λαϊκές Κατοικίες, μια βόλτα από την περιοχή μάς απέδειξε ότι όσα περιγράφονται όχι μόνο αληθεύουν αλλά και δημιουργούν έντονους προβληματισμούς σε κάθε νοήμονα δημότη.

Πρόκειται για μια περιοχή που οι αντιθέσεις είναι μεγάλες. Βλέπεις νεόδμητες μοντέρνες κατοικίες και ξαφνικά νιώθεις να σείεται ο τόπος από τη μουσική που έρχεται από αυτοκίνητα με ή χωρίς πινακίδες.

Προχωρώντας θαυμάζεις τα περιποιημένα σπίτια και απρόσμενα ο δρόμος κλείνει από αγροτικά αυτοκίνητα κάθε είδους. Οι μικρές πλατείες που συναντάς είναι γεμάτες με χόρτα και σκουπίδια. Όταν φθάνεις στην κεντρική Πλατεία Μπακογιάννη, εκεί πια μένεις αποσβολωμένος. Μπροστά σου ξεπετάγονται απλωμένες μπουγάδες, άπειρα σιδηρικά και διάφοροι να μπαινοβγαίνουν στα δημοτικά καταστήματα μεταφέροντας διάφορα αντικείμενα. Μικρά σκυλάκια συγκατοικούν με όλους τους ενήλικους και ανήλικους που διαβιούν εκεί.

Όταν ρωτήσαμε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής για το τι συμβαίνει, μας απάντησαν να ρωτήσουμε τον δήμαρχο, ο οποίος ξέρει καλύτερα. Μας μίλησαν με φόβο και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Αισθάνονται, είπαν, όμηροι της Δημοτικής Αρχής και των ευνοούμενων της. Ακόμη μας προκάλεσαν να μην τολμήσουμε να πάμε την ίδια βόλτα μόλις πέσει το σκοτάδι!

Πραγματικά η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Από τη μία άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια μένουν παρανόμως στα δημοτικά καταστήματα και από την άλλη, οι μόνιμοι κάτοικοι έντρομοι να θρηνούν για τους κόπους μιας ζωής που εξανεμίστηκαν με απόφαση ή αμέλεια της Δημοτικής Αρχής.

Από τις πρώτες ημέρες κιόλας της κατάληψης υπήρξε μια ιδιότυπη ανοχή. Έπειτα από πιέσεις εκδόθηκε Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής, το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Απορίας άξιον είναι πως η Δημοτική Αρχή και οι άμεσα υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι δεν έχουν πάρει ποτέ θέση.

Ιδιαιτέρως, η πλατεία Μπακογιάννη θα έπρεπε να έχει τιμηθεί από την παράταξη Μιχαλάτου, αφού φέρει το όνομα ενός σύγχρονου αγωνιστή της ελευθερίας και της ισονομίας. Αντ’ αυτού κατάφερε να δημιουργήσει καθεστώς φόβου, παρανομίας και πλήρους υποβάθμισης. Η επίκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στα αυτιά των κατοίκων της περιοχής είναι μια ακόμη χρονοτριβή και ουτοπία.

Μιλάει ο δήμαρχος για κίνητρα στους γιατρούς …Ας αναβαθμίσει την περιοχή και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες κατοικίες για ενοικίαση κι ας τους επιδοτήσει κι αυτούς!

Από τη σύντομη αυτή περιήγηση καταλήξαμε πως οι ψήφοι της περιοχής καθόρισαν και την αντιμετώπισή της. Κάποιοι θεώρησαν πως «θα ψηλώσουν» κατακτώντας ένα αξίωμα και αντιμετωπίζοντας τους δημότες ως υπηκόους. Κάποιοι θεώρησαν πως ελέγχουν τους πάντες. Ακόμα όμως και ο υποταγμένος ψηφοφόρος τους βλέπει την αλήθεια και θα είναι ο πρώτος που θα εξεγερθεί. Η αγανάκτηση και ο θυμός είναι τεράστιος για την κοροϊδία και την απαξίωση από έναν δήμαρχο που εμπαίζει μια ολόκληρη περιοχή.

Κι αν δεν είναι έτσι, ας πάει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να κάνει μια βόλτα, με τους αντιδημάρχους και το κανάλι του σε ζωντανή μετάδοση!