Λαϊκή Συσπείρωση: Όλοι ψήφισαν …τη φτώχεια και τη μιζέρια!

Από τη Λαϊκή Στσπείρωση Δήμου Αργοστολίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΙΧΑΛΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗ   «ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ» (ΠΑΡΙΣΗ-ΦΟΡΤΕ-ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΥ) ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου στις 10-2-2020 η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου, εισηγήθηκε και μαζί με τις λοιπές παρατάξεις της συμπολιτευόμενης « αντιπολίτευσης», παρά τα κροκοδείλια δάκρυά τους, τις διαδικαστικού χαρακτήρα διαφωνίες τους, και τις «εναλλακτικές» τους προτάσεις, ΟΜΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το 2020.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος έθεσε το διακύβευμα του νέου τεχνικού προγράμματος λέγοντας ότι «….πρόκειται για ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, ένα τεχνικό πρόγραμμα διαχείρισης της φτώχειας και της μιζέριας μας …..».

Η συμφωνία τους δεν αποτελεί έκπληξη, αφού όλοι μαζί έχουν βάλει τα έργα και τις δράσεις που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες στην άκρη, προκειμένου να διαχειριστούν ακόμη και αυτές τις κρατικές χρηματοδοτήσεις «της φτώχειας και της μιζέριας» προς τους Δήμους, κυρίως για τις ανάγκες της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ως πολιτικές αντιστοιχίες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, διαχειρίζονται, ανέχονται και βολεύονται με αυτές σήμερα, στο όνομα της εξοικονόμησης των αναγκαίων κρατικών πόρων που θα δοθούν για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου με την μορφή επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και αναπτυξιακών νόμων κ.α.

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 που ψηφίσαν από κοινού οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις, οι παρατάξεις τους στο Δ.Σ. διαχειρίζονται αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα αυτές τις περικοπές, που διαμορφώνουν σημαντικά τη δημιουργία των «ματωμένων» πλεονασμάτων, την ίδια ώρα που το ανώτατο ύψος κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των δήμων μόλις ακουμπά το 1,7 δις, ενώ τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από την άμεση και έμμεση φορολογία ανέρχονται σε 54,2 δις. Ευρώ (!!!) και τα οποία πληρώνουν κατά ποσοστό 93% τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ειδικότερα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το 2020 που αποτελεί τον καθρέπτη της πολιτικής του, δεν υπάρχει κανένα νέο έργο που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και συγκεκριμένα έργα για κοινωνικές υποδομές που αφορούν την παιδεία, υγεία και πρόνοια, τα νέα ζευγάρια, έργα αποκατάστασης και συντήρησης αθλητικών και πολιτιστικών χώρων και υποδομών, έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας κ.α.

 Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν προβλέπεται η καταβολή ούτε ενός ευρώ από ίδιους πόρους του δήμου για την εκτέλεση κάποιου έργου.
  • Tο κομμάτι του τεχνικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για νέα έργα είναι ΜΗΔΕΝΙΚΟ αφού λ.χ. για την μελέτη αποχέτευσης – βιολογικού Λειβαθούς προβλέπεται πίστωση 0,01 ευρώ!!!!!!, για τα έργα διαμόρφωσης – ανάπλασης παραλίας Λουρδά προβλέπεται πίστωση 0,01 ευρώ!!!!!!. ενώ τα υπόλοιπα ποσά που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα είναι απλώς η εξόφληση υπολοίπων οφειλών για τα έργα βιτρίνας που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή Παρίση (ΝΔ), στο κέντρο του Αργοστολίου.
  • Επιπλέον, 6 ολόκληρα χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014 οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν δώσει το απαιτούμενο ποσό του 1.272.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις των κόκκινων κτιρίων στην Παλλική και αλλού…
  • Όσον αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών να δοθεί το αστρονομικό ποσό των 220.000 ευρώ!!!! για σημειακές παρεμβάσεις στην διασταύρωση του δρόμου προς Λαγκάδα και για τον παλιό δρόμο των Φαρακλάτων, όταν οι πλημμυρικές καταστροφές έχουν γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2015!!!!
  • Όσον αφορά την αντιπυρική προστασία η μόνη πρόβλεψη είναι η εκπόνηση μελέτης μέσων πυροπροστασίας για τις σχολικές μονάδες του δήμου ύψους 36.454 ευρώ!! και για αντικεραυνική προστασία υπάρχει πρόβλεψη για 4 μόλις σχολικά συγκροτήματα .
  • Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται ΚΑΝΕΝΑΣ νέος παιδικός σταθμός, ενώ ο αντισεισμικός έλεγχος και η θωράκιση δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, σχολικών μονάδων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων απουσιάζουν πλήρως από αυτό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις για έργα και υποδομές που καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ( λ.χ. έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε Φαρακλάτα, Διλινάτα, Νύφι, Αργοστόλι, Σιμωτάτα, έργα αντιπυρικής προστασίας σε Σιμωτάτα, Αίνο, αντισεισμική θωράκιση, επέκταση – συντήρηση βιολογικού καθαρισμού Αργοστολίου, μελέτη για βιολογικό Λειβαθούς, συντήρηση δημοτικής – αγροτικής οδοποιίας, αποκατάσταση γηπέδων Κεραμειών και Τζανάτων, αποκατάσταση και λειτουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα, μελέτη για επισκευή Κτιρίου Θαλασσόμυλου, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων ύδρευσης στις Λαϊκές Κατοικίες Αργοστολίου, παρεμβάσεις στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές, επαναλειτουργία δημοτικών σφαγείων κ.α.). Προφανώς όμως, τα παραπάνω έργα, στο καπιταλιστικό τους «όραμα» δεν αποτελούν προτεραιότητες και γι αυτό τα καταψήφισαν όλοι μαζί.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο Δημοτικής Αρχής και της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης» συνολικά, ως φερέγγυων συνεργατών της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζουν όλοι μαζί τους εργαζόμενους. Γι αυτό είναι ανάγκη τώρα οι εργαζόμενοι να αντισταθούν, να οργανωθούν και να βάλουν σε προτεραιότητα την διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να σφυρηλατήσουν την λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Αργοστόλι 13 Φλεβάρη 2020
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αργοστολίου.