Λετίθια-Σοφία: Πώς νύφη και πεθερά από φίλες κατέληξαν… εχθροί. Η βασιλική σύγκρουση χρόνων και οι καβγάδες στο παλάτι της βασίλισσας με την Ελληνίδα πεθερά της (Photos & Video)

Τίποτε δεν προμήνυε τη θυελλώδη σχέση νύφης-πεθεράς, όταν τον Νοέμβριο του 2003 ο τότε διάδοχος του ισπανικού θρόνου Φελίπε ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με την Λετίθια Ορτίζ.

Τίποτα, τότε, δεν προμήνυε τις εικόνες που χθες έκαναν το γύρο του κόσμου όταν η πρώην βασίλισσα Σοφία και η νυν βασίλισσα της Ισπανίας Λετίθια τσακώθηκαν δημοσίως, επειδή η δεύτερη εμπόδισε την πρώτη να φωτογραφηθεί με τα εγγόνια της. Και όλα αυτά μέσα σε ναό με τις κάμερες να γράφουν, τον βασιλιά Φελίπε σε ρόλο γεφυροποιού και τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος να κοιτάει σαστισμένος. Ενα βίντεο που κάνει από χθες το γύρο του κόσμου.

Η Ελληνίδα βασίλισσα Σοφία έσπευσε να προσφέρει από την πρώτη στιγμή στήριξη στη νεαρή δημοσιογράφο -αν και δεν ήταν γαλαζοαίματη- και μάρτυρες της εποχής εκείνης λένε μάλιστα ότι «υιοθέτησε» την αγαπημένη του γιου της και προσπάθησε να τη μυήσει στο νέο της ρόλο. Ήταν τέτοια η χημεία τότε στις σχέσεις τους που η Λετίθια θέλησε να ευχαριστήσει στις πρώτες δηλώσεις της δημόσια την μέλλουσα πεθερά της. Σε μια σκηνή που πέρασε στην ιστορία στα ανάκτορα El Pardo ζήτησε μάλιστα ορθά κοφτά από τον Φελίπε να την αφήσει να ολοκληρώσει τη μικρή ομιλία που είχε ετοιμάσει για τα ΜΜΕ. «Από τώρα και στο εξής σταδιακά θα ενταχθώ σ’ αυτή τη νέα ζωή με τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ αυτήν και με την υποστήριξη και τη στοργή…». Ο πρίγκιπας τη διέκοψε και εκείνη στράφηκε και του είπε: «Άσε με να ολοκληρώσω. Με την αγάπη του βασιλικού ζεύγους και το ανεκτίμητο παράδειγμα της Βασίλισσας». Τα λόγια αυτά ήταν, σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, μια αυθεντική διακήρυξη προθέσεων ως προς το ποια θεωρούσε πρότυπο βασίλισσας. Έκτοτε, όμως, έχουν περάσει 15 χρόνια και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…

Η στήριξη από μέρους της Σοφίας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τη μεταχείριση που επεφύλαξαν στη Λετίθια οι κουνιάδες της, Έλενα και Χριστίνα, οι οποίες ουδέποτε είχαν ιδιαίτερη σχέση μαζί της, παρά τους στενούς δεσμούς με τον αδελφό τους Φελίπε, οι οποίοι διαταράχθηκαν μόνον όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τη φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή του συζύγου της Χριστίνας, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν.

Ορόσημο στις σχέσεις νύφης-πεθεράς ήταν η γέννηση της πριγκίπισσας Λεονόρ και της πριγκίπισσας Σοφίας, που έκαναν τη Λετίθια να νιώσει πιο ισχυρή σε μια περίοδο που είχε ήδη εξοικειωθεί με τα θέματα των Ανακτόρων και πρόθυμη να χαράξει τις δικές της γραμμές.

Η γέννηση των κοριτσιών του αγαπημένου της γιου έδωσε μεγάλη χαρά στη βασίλισσα Σοφία. Συνήθιζε να τα επισκέπτεται κάποια απογεύματα, μέχρι που κατάλαβε ότι οι επισκέψεις αυτές δεν ήταν καλοδεχούμενες γιατί «ανέτρεπαν την καθημερινότητα» των κοριτσιών – τα δύο βασιλικά ζεύγη, Χουάν Κάρλος και Σοφία και ο Φελίπε με τη Λετίθια ζουν σε κτίρια στο χώρο των ανακτόρων La Zazuela που απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο. Η μητέρα του Φελίπε έχει εκφράσει κατά καιρούς παράπονα σε άτομα του περιβάλλοντός της για το πόσο λίγο βλέπει τις εγγονές της. Ο Φελίπε προσπαθούσε ανέκαθεν να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού. Μέχρι που στέφθηκε βασιλιάς φρόντιζε κάθε Παρασκευή να επισκέπτεται με τις κόρες του τον παππού τους, που κι αυτός τις βλέπει σπάνια.

Την ίδια ώρα η παρουσία της μητέρας της Λετίθια, της Παλόμα Ροκασολάνο, έχει γίνει όλο και συχνότερη στα ανάκτορα. Σ’ αυτήν εμπιστεύεται η νεαρή βασίλισσα την επιμέλεια των κοριτσιών της, όταν λείπει σε ταξίδια, παρά το ότι έχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό δύο γκουβερνάντες.

Η ανάρρηση στο θρόνο του Φελίπε τον Ιούνιο του 2014 σηματοδότησε άλλη μια αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων μέσα στη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας καθώς η Λετίθια θέλησε γι’ άλλη μια φορά να βάλει τα δικά της όρια καθιστώντας σαφές ότι αυτή έχει το λέγειν από εκείνη τη στιγμή. Πηγές που επικαλείται η El Pais λένε ότι η νέα βασίλισσα δεν ήθελε να υποστεί τις ταπεινώσεις και τους εξευτελισμούς που ένιωσε η πεθερά της από τον Χουάν Κάρλος.

Aν και το τέως βασιλικό ζεύγος άφησε ελεύθερο το πεδίο δράσης στον νέο βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια, ένα λάθος ήρθε να βαρύνει κι άλλο το κλίμα καθώς ο Χουάν Κάρλος δεν προσκλήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στις εορταστικές εκδηλώσεις των ανακτόρων για την 40η επέτειο της Δημοκρατίας στην Ισπανία κι από εκείνη τη στιγμή οι σχέσεις της Λετίθια με τα πεθερικά της επιδεινώθηκαν.

Προς τα έξω, βέβαια, οι δύο βασίλισσες προσπαθούσαν πάντα να κρύβουν επιμελώς τις διαφορές τους, «κυρίως χάρις στον επαγγελματισμό με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά της η Σοφία», γράφει η El Pais. Aλλά στα ανάκτορα η φθορά στις σχέσεις τους είναι εμφανής. Κι έγινε γνωστή και σ’ ολόκληρο τον κόσμο με το βίντεο που αποτύπωσε την ένταση ανάμεσα στις δύο γυναίκες μέσα σε ναό στη Μαγιόρκα, όταν η Σοφία θέλησε να ποζάρει με τις εγγονές της στο φακό κι η Λετίθια παρενέβη προσπαθώντας να αποσπάσει το χέρι της Λεονόρ από τη γιαγιά της, προκαλώντας την αντίδραση της μικρής. Η δημόσια εικόνα της «οικογενειακής αρμονίας» ράγισε μέσα σε μια στιγμή…

(iefimerida.gr)