Λονδίνο: Τουλάχιστον 6 νεκροί από την τρομοκρατική πυρκαγιά στο κτίριο εργατικών κατοικιών στο Λονδίνο. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Πολλοί αγνοούμενοι

Πολλοί οι αγνοούμενοι – Τουλάχιστον 50 ένοικοι του πύργου έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία

Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί, σύμφωνα με την αστυνομία και πολλοί οι αγνοούμενοι από τη φωτιά σε κτήριο εργατικών κατοικιών 24 ορόφων στο δυτικό Λονδίνο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου Σαντίκ Καν, ενώ κάτοικος του κτιρίου καταγγέλλει διαχειριστική αμέλεια ετών στον τομέα της ασφάλειας.

Νωρίτερα η Πυροσβεστική είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν και νεκροί, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός του.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του κτηρίου

Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχουν τραυματιστεί από τη φωτιά, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές βρετανικών ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες ορισμένοι ένοικοι έχουν εγκλωβιστεί από τη φωτιά, ενώ κάποιοι άλλοι ζητούσαν βοήθεια από τα παράθυρα του κτιρίου.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι στη φονική φωτιά έχασαν τη ζωή τους έξι ένοικοι.

Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί τις προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε στο πολυώροφο κτίριο κατοικιών της πρωτεύουσας, το οποίο ωστόσο δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Τα πληρώματά μας εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στο #GrenfellTower και πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

«Τα ειδικά πληρώματά αστικής έρευνας και διάσωσης και ένας στατικός μηχανικός έχουν ελέγξει το κτίριο και ανακοίνωσαν ότι δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει και ότι είναι ασφαλές για τα πληρώματά μας να βρίσκονται εκεί», καταλήγει.

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου. Η μητροπολιτική αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους προκειμένου να διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας αριθμός ανθρώπων λαμβάνει ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς από την φωτιά. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία για τους τραυματίες.

Η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ -όπως έγινε γνωστό- οι φλόγες επεκτάθηκαν από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς τα πάνω.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο πύργος μπορεί να καταρρεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο πύργος βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στο δυτικό Λονδίνο και έχει 120 διαμερίσματα.

Τουλάχιστον 50 ένοικοι του πύργου έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στη Βρετανία.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των τοπικών αρχών προκειμένου να προσδιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στον πύργο διαμερισμάτων Grenfell Tower, όταν ξέσπασε η φωτιά περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να βρίσκονταν στον πύργο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ενώ στην περιοχή έχουν οργανωθεί κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να προσφέρουν καταφύγιο στους ενοίκους των διαμερισμάτων του πύργου.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των ανθρώπων που διέμεναν στον πύργο, οι οποίοι παγιδεύτηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο των 27 ορόφων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες -αστυνομία, υπηρεσία ασθενοφόρων και πυροσβεστική- δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία για τους τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πύργος Grenfell Tower είχε 120 διαμερίσματα.

Υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις από κατοίκους για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο Grenfell Tower

Ομάδα κατοίκων είχε επισημάνει κατ’ επανάληψη εγγράφως τον κίνδυνο πυρκαγιάς στον Grenfell Tower, κάνοντας λόγο για όγκο των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, ελαττωματική καλωδίωση και παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με τη φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Τα δραματικά tweets μιας εγκλωβισμένης – «Θα πεθάνω απ’ τους καπνούς»!

Ώρες αγωνίας έζησε μια ένοικος του πύργου Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο που εγκλωβίστηκε στο φλεγόμενο κτίριο.

Μέσω twitter ενημέρωνε τους συγγενείς και φίλους της για τις εξελίξεις.

Η γυναίκα ανήρτησε το πρώτο της tweet στο λογαριασμό της με το όνομα @rsrzy, γύρω στις 01:40 π.μ. (τοπική ώρα) λέγοντας :«εγκλωβίστηκα σ’ αυτό το μπλοκ», απαντώντας σ’ ένα tweet ενός απ’ τους περίοικους που είχαν συγκεντρωθεί από κάτω κι ο οποίος περιέγραφε τις προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

«Δεν μπορώ να φύγω απ’ το σπίτι του γιατί θα πεθάνω απ’ τους καπνούς», συνέχισε καθώς συγγενείς και φίλοι που αγωνιούσαν για την τύχη της της έδιναν οδηγίες.

φωτιά

 

Περίοικοι συγκεντρώθηκαν γρήγορα γύρω απ’ τον φλεγόμενο πύργο κι ανέφεραν ότι άκουγαν ανθρώπους να ουρλιάζουν από μέσα.

«Κι άλλες κραυγές για βοήθεια καθώς η πυρκαϊά εξαπλώνεται στην άλλη πλευρά του κτιρίου», έγραψε ένας στο Twitter. Ο Φάμπιο Μπέμπερ που ενημέρωνε συνεχώς για τις εξελίξεις απ’ το σημείο μέσω Twitter έγραψε: «άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, στέκονται στα παράθυρα και ουρλιάζουν λέγοντας ότι δεν μπορούν να βγουν έξω. Βλέπουμε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η φωτιά απ’ τα εξωτερικά πάνελ. Είναι αβάσταχτο να ακούς ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια στον Grenfell Tower».

Βίντεο μέσα από τον «Πύργο της Κολάσεως».

(kontranews.gr)