Λουκέτο σε 6 Δ/νσεις ΣΔΟΕ

«Λουκέτο» μπαίνει σε συνολικά έξι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ, ανάμεσά τους και αυτή της Πάτρας-Δυτικής Ελλάδας.

Η απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών το «λουκέτο» μπαίνει για την «εξοικονόμηση πόρων και επίτευξης δημοσιονομικού οφέλους μέσω της επαναξιολόγησης των δομών» της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ.

Από την 1η Οκτωβρίου θα μείνουν στην ουσία μόνο οι κεντρικές υπηρεσίες Αττικής-Αιγαίου και Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τις οποίες συγχωνεύονται όλες οι άλλες.

Στο ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, έχουν απομείνει λίγοι υπάλληλοι, οι οποίοι και θα μεταταχθούν σε άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ χρέη διευθυντή εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών, στην Τρίπολη.

Ως προς το ζήτημα των ελέγχων να σημειωθεί ότι αυτές οι αρμοδιότητες έχουν μεταβιβαστεί σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Παραδείγματος χάριν, έλεγχο ταμειακών μηχανών και αποδείξεων διεξάγουν συνεργεία των κατά τόπους εφοριών, ενώ οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν μεταβιβαστεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η Ανεξάρτητη Αρχή σχεδιάζει τη λειτουργία ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού , με υπερεξουσίες, όπως είναι το αμερικανικό IRS.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να λειτουργήσει από τον Δεκέμβριο. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα μιρό ευέλικτο σώμα και ανάμεσα στις αρμοδιότητές της θα είναι και η δυνατότητα εφόδου σε επιχειρήσεις και σπίτια υπόπτων, η σύλληψη και η ανάκριση, καθώς και η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.Ωστόσο δεν θα επιβάλει φορολογικά ή άλλα πρόστιμα.