Λύκειο Ελληνίδων: Πεπραγμένα Ιούνιος-Δεκέμβριος 2020

H πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου το καλοκαίρι, όπως είχε αποφασιστεί στα πλαίσια των μέτρων που επιβλήθηκαν από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, δεν πραγματοποίησε καμιά δράση.

Τον Σεπτέμβριο επανέλαβε την λειτουργία του με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (πράξη υπ’ αριθμόν 191/3-9-2020) λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο μέτρα. Στα τμήματα χορού, εξαιρετικά ολιγομελή, εφαρμόστηκαν αυστηρά οι οδηγίες που δόθηκαν σε όλα τα Παραρτήματα από το Λύκειο των Αθηνών (κεντρικό).

Τις 9 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας «Ο Απόστολος Παύλος» ο Αγιασμός από τον πατέρα Ανθιμο Καλαρρύτη. Συμμετείχαν το Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσωπευτικά μικροί χορευτές με τους γονείς τους. Μοιράστηκαν τα αναμνηστικά της προηγούμενης Λυκειακής χρονιάς. Η κ. Μοσχονά απηύθυνε θερμό χαιρετισμό εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο έργο του Λυκείου, όπως διαμορφώνεται στα πλαίσια των καινοφανών λόγω Covid-19 συνθηκών, και ευχήθηκε καλή χρονιά.

Ακολούθως προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, μορφωτικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα με γενικό τίτλο «Κοντά στη Φύση».

1η Εκδήλωση. Θέμα: Ο τρύγος

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Τρωϊαννάτα στο κτήμα του κ. Χριστοφοράτου Διονύση. Τα παιδιά, που συνοδεύονταν από τους γονείς τους, άκουσαν για το αμπέλι, τα σταφύλια, τον τρύγο. Ακολούθως τρύγησαν, απόλαυσαν ένα εξαιρετικό παραδοσιακό κολατσιό και έφυγαν ευτυχισμένα με υπέροχα σταφύλια στο καλαθάκι τους.

2η Εκδήλωση. Θέμα: Η ευλογημένη ελιά. Δενδροχρονολόγηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2020 σε συνεργασία με την υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. κ. Αναστασία Μαγουλά, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού του Αίνου με υπεύθυνο τον κ. Ξανθάκη Μιχάλη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήμα «Ροιά» στα Ραζάτα, στο οποίο υπάρχει υπεραιωνόβια ελιά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 24 παιδιά με τους γονείς τους, εκπρόσωποι του Φορέα του Αίνου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.Σχετικά με την εκδήλωση παρατίθεται απόσπασμα από την έκθεση της Γραμματέας του Λ.Ε.Α. κ. Χρύσας Κοσμάτου.

«Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Λ.Ε.Α. προς τους παρευρισκόμενους. Ακολούθως το λόγο έλαβε η Εφορος Οικονομικών του Λ.Ε.Α. και Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. κ. Αναστασία Μαγουλά, η οποία αφού καλωσόρισε παιδιά και ενήλικες έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα της δράσης δίνοντας το λόγο κάθε φορά στο αντίστοιχο παιδί προκειμένου να παρουσιάσει αυτό που είχε ετοιμάσει σχετικά με την Ελιά. Απαγγέλθηκαν ποιήματα, αναγνώσθηκαν χρήσιμες πληροφορίες για την ελιά και τον καρπό της, ακούστηκαν αινίγματα και παροιμίες, παρουσιάστηκαν χρήσιμες κατασκευές που κάνουν χρήση του ελαιόλαδου (λύχνοι), αναγνώσθηκε ο μύθος για το πως έλαβε η πόλη της Αθήνας την ονομασία της. Κατόπιν με την βοήθεια των εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Αίνου έγινε καταμέτρηση μιας υπεραιωνόβιας ελιάς που βρίσκεται στο κτήμα «Ροιά». Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να δουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η καταμέτρηση μιας ελιάς και πως υπολογίζεται η χρονολόγησή της.

Η δράση ολοκληρώθηκε με μπουφέ προϊόντων ελιάς (λάδι, ελιές), ψωμί, κριτσίνια, τυρί φέτα, ντοματίνια, τηγανίτες και λουκουμάδες. Η έκπληξη της εκδήλωσης ήταν μια τούρτα που πάνω είχε αναπαράσταση του μύθου με τον Ποσειδώνα και την Αθηνά σχετικά με την επιλογή της ονομασίας της Αθήνας. Όλοι οι συμμετέχοντες, μικροί – μεγάλοι, τραγούδησαν τους ξεχωριστούς στίχους για τα…γενέθλια της ελιάς της Ροιάς, της οποίας η ηλικία υπολογίστηκε περίπου στα 1400 έτη.

Στο σύνολο της η εκδήλωση αξιολογείται πετυχημένη καθώς όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες, έμαθαν πράγματα για την ελιά, την χρησιμότητα και την αξία της, αλλά επιπλέον όλοι ανεξαιρέτως διασκέδασαν και χάρηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης…».

3η Εκδήλωση. Θέμα: Η σπορά

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα Φραγκάτα στο χωράφι του κ. Νεόφυτου Λάμπρου τις 24 Οκτωβρίου 2020 σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου και την υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. κ. Αναστασία Μαγουλά. Στην πλατεία του χωριού τα παιδιά άκουσαν για την σπορά, για τον μύθο της Δήμητρας και Περσεφόνης από τις κυρίες Μοσχονά, Μοσχοπούλου, Μαγουλά. Ακολούθως πήγαν στο χωράφι, το οργωμένο από τον κ. Νεόφυτο. Εκεί τα παιδιά έσπειραν, σβάρνισαν, έστησαν το «Γρηγοράκη», το σκιάχτρο για να προστατεύσει την σπορά από τα πουλιά, και φωτογραφήθηκαν στο τρακτέρ. Στο διάλειμμά τους απόλαυσαν σπιτικά κεκάκια και δροσερούς χυμούς. Ακολούθησε από τον Φορέα σπορά αρωματικών φυτών, κατά την οποία τα παιδιά έσπειραν σε μικρά γλαστράκια μέντα, ρίγανη, μελισσόχορτο, βασιλικό και πανευτυχή τα πήραν μαζί τους στο σπίτι.

  • Τις 28 Οκτωβρίου 2020 το Λ.Ε.Α. συμμετείχε με την Πρόεδρο και τέσσερις χορευτές ως εκπροσώπους του στον εορτασμό για την εθνική επέτειο (δοξολογία και κατάθεση στεφάνου).
  • Εκπονήθηκε και κοινοποιήθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία.
  • Λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λ.Ε.Α. με την πράξη του 194/6-11-2020 ανέστειλε και πάλι τη λειτουργία των τμημάτων του.
  • Από το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να τυπωθεί το ημερολόγιο για το 2021 και η σχετική εορταστική για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κάρτα.
  • Τέλος αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι δάσκαλοι χορού να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Πτυχές της Χορευτικής Πράξης», που διοργανώνεται από το Λύκειο των Αθηνών (κεντρικό). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κύκλο επτά διαλέξεων και θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

β) Η πρόεδρος κ. Μοσχονά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κυρίες Κοσμάτου Χρύσα, Στάμω Μαστρόκαλου, Αρβανιτάκη-Φραγκισκάτου Ανθή, Κρητικού Εθελ, Αλεξανδρή Κατερίνα, Φωή Ελένη, Βαρτελάτου Παρτούλα και Μαγουλά Αναστασία θα ετοιμάσουν αφιέρωμα στο Δωδεκαήμερο. Η σχετική εργασία θα παρουσιαστεί από τα Μ.Μ.Ε. και από το ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Κεφαλληνίας.