Μάκης Μπάλλας: «Μεταμοντερνισμός, βαρύτητα και συμμετρία»

Την Τετάρτη 27η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ομιλία του καταξιωμένου αρχιτέκτονα Μάκη Μπάλλα με θέμα «Μεταμοντερνισμός Βαρύτητα και Συμμετρία».

Στην ομιλία, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, με εικόνες και video ο ομιλητής παρουσίασε έναν κόσμο που είναι τόσο κοντά μας, αλλά και τόσο …μακρυά μας…

Ο Μ. Μπάλλας αφού ανέλυσε τη σημασία που είχε η βαρύτητα και η συμμετρία στον καθορισμό της μορφής (form) των αρχιτεκτονικών κατασκευών για χιλιάδες χρόνια, παρουσίασε κατασκευές ξεκινώντας πριν από 30.000 χρόνια έως την δεκαετία του 1970, όπου το κίνημα του Μεταμοντερνισμού (στην φιλοσοφία, λογοτεχνία, καλές τέχνες, Αρχιτεκτονική), εμφανίστηκε και αναθεώρησε ορισμούς και θέσεις.

Ο αρχιτέκτονας εξήγησε και στήριξε επιστημονικά την άποψη ότι «ο άνθρωπος θίγεται από την συμμετρία γιατί το μυαλό του είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει εύκολα συμμετρικά αντικείμενα και μορφές. Ο άνθρωπος επιθυμεί την τάξη που εκπροσωπείται από την συμμετρία και αντιπαθεί την αταξία και το χάος γιατί αισθάνεται ευχάριστα όταν την βρίσκει. Η συμμετρία, που μπορεί να είναι ευχάριστη, δεν είναι όμως κατ’ ανάγκη και ωραία, αντιθέτως πολλές φορές είναι και βαρετή».

«Ο μεταμοντερνισμός αφ’ ενός επέβαλε την ασυμμετρία εισάγοντας μία άλλη άποψη και θέση για την αισθητική και τι είναι ωραίο στην Αρχιτεκτονική και εν αντιθέσει με την συμμετρία, προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας πρωτόγνωρων και άπειρων στον αριθμό αρχιτεκτονικών συνθέσεων και μορφών», υποστήριξε ο ομιλητής Μάκης Μπάλλας. Αμφισβήτησε και δημιούργησε την δυνατότητα αψήφησης της βαρύτητας με τα κτίρια αντι-βαρύτητας (antigravity buildings). Παρουσιάστηκαν έργα μεταμοντερνικής Αρχιτεκτονικής που εκφράζουν την νέα άποψη για την βαρύτητα και την (α)συμμετρία, των F. Gehry, Z. Hadid, B. Tschumi, S. Calatrava, C. Himmelblau και άλλων. Ακολούθως έγινε αναφορά για το μέλλον της Αρχιτεκτονικής για τις υπό μελέτη και σχεδιασμό κατασκευών μηδενικής βαρύτητας (zero gravity) και παρουσιάστηκαν σχετικά σχέδια.

Μετά την ομιλία δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να συζητήσουν μαζί του και να του εκφράσουν απορίες πάνω στα θέματα. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον στο κοινό, το οποίο αποτελούνταν από φοιτητές αλλά και συμπολίτες μας.

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Επτανησιακή Κουλτούρα υπό τον καθηγητή Κώστα Πετράκη, όπου θεώρησε σημαντικό όπως και την προηγούμενη χρονιά, να μιλήσει ένας καταξιωμένος στο χώρο του Κεφαλονίτης αρχιτέκτονας, ο Μάκης Μπάλλας, ο οποίος έχει σπουδάσει και εργαστεί στις Η.Π.Α. κατά την έκρηξη του Μεταμοντερνισμού στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.

Δ.Δ.-