Μήνυμα του δημάρχου Ιθάκης Διονύση Στανίτσα για τις ζημιές της κακοκαιρίας

Δ. Στανίτσας

Αγαπητοί συμπολίτες,

Oι πρώτες κρίσιμες μέρες μετά την νέα κακοκαιρία πέρασαν και οι προσπάθειες να ξαναβάλουμε το νησί μας σε τάξη βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Όπως ενημερωθήκαμε όλοι, η Ιθάκη κατέγραψε το μεγαλύτερο ύψος βροχής που έπεσε σε ολόκληρη την Ελλάδα από την Πέμπτη έως και το πρωί του Σαββάτου (460 χιλιοστά), με σχεδόν διπλάσια διαφορά από τους τόπους που ακολούθησαν αυτή τη δυσάρεστη «πρωτιά». Αυτή είναι η δεύτερη φορά που βρεθήκαμε μπροστά σε μαζικές καταστροφές από καιρικό φαινόμενο μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο.

Η κλιματική κρίση είναι γεγονός και όλη μας η προσπάθεια πλέον πρέπει να επικεντρώνεται στον επανασχεδιασμό και την θωράκιση του νησιού μας απέναντι σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα στο Βαθύ και όλοι γνωρίζουμε από τα παλιά χρόνια ότι συγκεκριμένες οικιστικές περιοχές έχουν πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, καθώς και τους λόγους. 

Αυτή η φορά, όμως, κατέδειξε ότι απαιτείται μελέτη, πρόβλεψη και λύσεις που δεν θα είναι προσωρινές.

Γνωρίζετε όλοι ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας, οι Αντιδήμαρχοι, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων έδωσαν και δίνουν καθημερινά προσωπικό αγώνα, συχνά πέρα από τον βαθμό ευθύνης που μας αναλογεί, πάντα σε συνεργασία με το Επαρχείο, τους Διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος της Ιθάκης και τους εκπροσώπους της Πολιτείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά φαινόμενα απειλητικά για τις ζωές και τις περιουσίες μας. 

Θα ήθελα να ζητήσω από όλους μας ακόμα μια φορά ΟΜΟΨΥΧΙΑ στην προσπάθεια που κάνουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα ασφαλέστερο τόπο να ζήσουν, προστατεύοντας το Περιβάλλον του, αλλά και προνοώντας για τις ανάγκες σε συνεργασία με τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς.

Με ψυχραιμία, συνεργασία και τη σωστή μελέτη της κατάστασης τα έργα αποκατάστασης που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται  έχουν στόχο να αλλάξουν την μέχρι σήμερα νοοτροπία του μπαλώματος και να δώσουν λύσεις, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να αντέξουμε τις τεράστιες προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε και που θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μέσα στα χρόνια που έρχονται.  Με αλληλεγγύη, με ενσυναίσθηση, με συμπαράσταση στην απώλεια του διπλανού μας ανθρώπου, με συνεργασία και διάλογο, αλλά και με απαίτηση και αδιάκοπη διεκδίκηση για όσα χρειαζόμαστε, όσα θέλουμε και όσα μας αναλογούν.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Γερ. ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ