ΜΑΚΗΣ ΤΖIΛΙΑΝΟΣ. Εφυγε αφήνοντας σπουδαίο έργο

ΤZΑΜΠΑ. «Ποτέ μη δείξεις κόπωση σ’ αυτή τη γη, μήτε ποτέ σου να τολμήσεις να γεράσεις…», έγραψε σ’ ένα από τα πολλά ποιήματά του, ο Μάκης Τζιλιάνος. Ο ίδιος στάθηκε συνεπής στο πιστεύω του αυτό. Ηταν ακούραστος μέχρι το τέλος σε δημιουργία και πάντα νέος στην ψυχή και στο ανήσυχο πνεύμα του. Ομως, όλα τέλειωσαν γι’ αυτόν, την παραμονή των Θεοφανείων.

Ο μεγάλος ποιητής της Ομογένειας, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 χρόνων. Την Τρίτη, η σορός του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στο γραφείο τελετών Αντωνόπουλου, από τις 4 μέχρι τις 8 μ.μ.

Ο Μάκης Τζιλιάνος αφήνει πίσω του την σύζυγό του, Ευτυχία, τις κόρες του, Εμιλι Κλίφορντ και Ελπίδα, καθώς και τα αγαπημένα του εγγόνια, μαζί με τους άλλους συγγενείς. Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε για την απώλειά του, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, στην οποία ο Μάκης Τζιλιάνος ήταν ιδρυτής και πρώην πρόεδρος.

Ο εκλιπών καταγόταν από τον Πύλαρο της Κεφαλληνίας. Ο Κεφαλονίτικος Σύλλογος Ν. Υόρκης, «Κέφαλος», στον οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε πρόεδρος τόνισε σε ψήφισμά του ότι ο Μάκης Τζιλιάνος «υπήρξε γνωστός λογοτέχνης και καλός οικογενειάρχης και η απώλειά του είναι μεγάλη».

Αποφάσισε δε να εκφράσει τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς του, να αποτίσει φόρο τιμής με την παρουσία του στο γραφείο τελετών, να δοθεί δωρεά στη μνήμη του και να δημοσιευτεί το σχετικό ψήφισμά του στον «Εθνικό Κήρυκα».

Σε αφιέρωμα του «Περιοδικού» του «Εθνικού Κήρυκα» στον μεγάλο αυτό ομογενή ποιητή και λογοτέχνη, πριν τέσσερα χρόνια, είχε τονιστεί ότι ο Μάκης Τζιλιάνος ξέρει να περνά μηνύματα, να επαινεί, να καταγγέλλει, να βλέπει εκείνα που πολλοί δυσκολεύονται, ή αδυνατούν να δουν, με το δικό του έμμετρο, κυρίως, δείγμα γραφής.

Στη συνέντευξή του εκείνη, ο Μάκης Τζιλιάνος, εξέφρασε την πίστη και εκτίμησή του στις δυνατότητες των ομογενών λογοτεχνών, αλλά εξέφρασε και την πικρία του, που δεν είναι μόνο δική του, για την πολύπλευρη αδιαφορία που επικρατεί, απέναντι στην ποίηση και γενικότερα στη Λογοτεχνία. Και τούτο, γιατί οι ομογενείς λογοτέχνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προώθηση του πνευματικού τους έργου και από εδώ και από τη γενέτειρα.

Οι γονείς του Μάκη Τζιλιάνου κατάγονταν από την Κεφαλονιά και είχαν επτά παιδιά. «Ηταν δύσκολα τα παιδικά μου χρόνια, γιατί ήταν ο πόλεμος», είχε δηλώσει. «Θυμάμαι ότι το Σεπτέμβριο του 1943 οι Γερμανοί ναζί εκτελούσαν τους 5.000 περίπου Ιταλούς της γνωστής Μεραρχίας Ακουϊ στην Κεφαλονιά. Εκείνοι που ήταν με τους Γερμανούς μας έκαψαν τα σπίτια, γιατί βοηθούσαμε την Αντίσταση. Μέναμε τότε σ’ ένα σπίτι που μας δάνεισαν στο Αργοστόλι».

Ο κ. Τζιλιάνος πήγε για σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, γνωστή ως Ανωτάτη Εμπορική. Η ζωή ήταν δύσκολη και αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και να μεταναστεύσει στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Εκεί έμαθε την Αγγλική σε κάποιο ινστιτούτο. Τον πρώτο καιρό στο Γιοχάνεσμπουργκ, τον έκαναν γραμματέα στο εκεί Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η παραμονή του στο Γιοχάνεσμπουργκ επηρέασε τη μετέπειτα ζωή του.

Οταν ήταν στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Μάκης Τζιλιάνος ίδρυσε τη Λογοτεχνική Συντροφιά «Ο Σταυρός του Νότου», ενώ εξέδιδε και το ομώνυμο περιοδικό. Συνεργάστηκε, επίσης, με τις ελληνικές εφημερίδες, «Αφρικανίς» και «Νέα Ελλάς» της Ν. Αφρικής, ενώ ανθολογήθηκε στις εκδόσεις του Πανεπιστημίου R.A.U. (Afrikaans) 1961.

Ερχόμενος στη Ν. Υόρκη το 1969, πήγε στο Πανεπιστήμιο Ν. Υόρκης (NYU). Ηθελε να σπουδάσει σκηνοθεσία και παραγωγή. Από το Γυμνάσιο βοηθούσε στη σκηνοθεσία μερικών έργων που έπαιζαν στο σχολείο.

Τον πρώτο καιρό στη Ν. Υόρκη είχε εργαστεί σε γουναράδικο του Μανχάταν. Στη συνέχεια πήρε την άδεια για Notary Public και άνοιξε ταξιδιωτικό γραφείο. Στη Ν. Υόρκη εξέδωσε το λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό «Νέα Εσπερία» το οποίο για οικονομικούς λόγους αναγκάστηκε να διακόψει. Συνεργάστηκε, επίσης, με εφημερίδες και περιοδικά της Αμερικής και της Ελλάδας.

Το 1957 ίδρυσε στο Αργοστόλι τον Ναυτικό Ομιλο Αργοστολίου (ΝΟΑ). Κάποια στιγμή ίδρυσε μαζί με άλλους τον Σύλλογο Κεφαλλήνων «Κέφαλος», καθώς και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής (ΕΕΛΑ). Εχει γράψει, εξάλλου, αρκετές ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα.

(Από: ekirikas.com)