«Μαύρη Δευτέρα» λόγω Κίνας

Φαίνεται ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο (ΧΑΑ) είναι “πρώτο” στην πτώση όπως ήταν μέχρι τώρα φέτος “πρώτο” στην άνοδο. Πάντα των άκρων καθώς προχθές έκλεισε με μεγάλη πτώση κατά -2,60% στις 754,20 μονάδες μετά τις Κυριακάτικες ανατρεπτικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως σκοπεύει λόγω της καθυστερημένης προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του με την Κίνα να αυξήσει τους δασμούς που πληρώνει η Κίνα σε προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων την Παρασκευή από το 10% στο 25% με προοπτική να επιβάλει στο μέλλον επιπλέον δασμούς 25% και στα προϊόντα της αξίας 325 δις δολάρια που είναι σήμερα αδασμολόγητα!

Η σημερινή πτώση στις τιμές των Ελληνικών μετοχών φαίνεται ότι είναι υπερβολική καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμα και υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη πτώση που σημειώνεται στην Ευρώπη και στην Wall Street των ΗΠΑ!

Οι νέες δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter αν και ήταν απρόβλεπτες από τις αγορές δεν πρέπει να θεωρούνται και απρόκλητες.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η προστατευόμενη από την κομμουστική Κίνα Βόρεια Κορέα του κομμουνιστή Δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν προκάλεσε ξανά τους διεθνείς γείτονες της εκτοξεύοντας μετά από καιρό πυραύλους μικρού βεληνεκούς στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Οπότε, από εβδομάδες τώρα φαίνονταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην Άπω Ανατολή και η τωρινή επίδειξη νόμιμης εθνικής ισχύος του Αμερικανού Προέδρου θα πρέπει να θεωρείται ως φυσική αντίδραση.

Όμως, πιστεύω πάρα το γεγονός ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία ξεκινά ένας νέος γύρος άσχημων εμπορικών και άλλων διεθνών ειδήσεων τα πράγματα στην πηγή των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων Αμερική δεν είναι χωρίς ελπίδα. 

Η Αμερική έχει πολλά εργαλεία στη διάθεση της αν δει πως έρχεται μια νέα Αμερικάνικη ή παγκόσμια ύφεση για να διορθώσει εκ νέου τις διεθνείς οικονομοκοπολιτικές καταστάσεις. Τέτοια εργαλεία είναι η συμφιλίωση της με την Κίνα και η μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων που επίμονα ζητά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τώρα τελευταία από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED.)