Μεγάλη διαμάχη για τη διάσπαση ή όχι του Δήμου Κεφαλονιάς

Α. Θεοπεφτάτου

Ενώ η Δημοτική Αρχή υπερασπίζεται «με νύχια και με δόντια» τον έναν και ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, κάτι που υοστήριξε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εδώ παραμονή του το Σάββατο, η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνονται της τοπικής διάσπασης του Δήμου, ενώ την διάσπαση επιζητούν και διάφορες λαϊκές συγκεντρώσεις.

Ειδικότερα, σε δήλωσή της η κ. Θεοπεφτάτου, αναφέρει:

«Για τη λαϊκή συνέλευση Αγ. Ευφημίας με θέμα την αναδιάρθρωση του Δήμου Κεφαλονιάς»

Η Βουλευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την έκφραση της τοπικής κοινωνίας μέσω των λαϊκών συνελεύσεων και τις συλλογικές αποφάσεις των φορέων, σχετικά με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του Δήμου Κεφαλονιάς σε περισσότερους από έναν Δήμους. Ωστόσο, λόγω απουσίας της από την Κεφαλονιά αλλά και λόγω λάθους συνεννόησης του συνεργάτη της, δεν κατέστη εφικτό να μεταφερθεί η τοποθέτησή της επί του θέματος στην τελευταία λαϊκή συνέλευση που έγινε στην Αγία Ευφημία.

Η θέση της Βουλευτή αλλά και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κεφαλονιάς είναι πάγια και δεδομένη πάνω στο θέμα αυτό. Απόφαση και βούλησή μας είναι η διεκδίκηση της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς σε τρεις Δήμους και στα όρια των πρώην επαρχιών(Κρανιάς, Ληξουρίου και Σάμης). Μέσα στα πλαίσια αυτά χαιρετίζουμε τόσο τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων αλλά και των φορέων της περιοχής, όσο και την απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Μακρυώτικων που μας κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα με τη λαϊκή συνέλευση, καθώς και την κοινή τοποθέτηση των προέδρων των Τ.Κ. Αγκώνα, Ζόλων, Θηναίας και Νυφίου.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλονιάς -Ιθάκης

Γραμματέας Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

  • Όχι απλά «διεκδικούμε»… ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την δημιουργία Δήμου Σάμης.

Εξ’ άλλου ο Τάσος Καβαλλιεράτος, γράφει στο Samikefalonias.gr:

Με χτεσινό (προχθεσινό) Δελτίο Τύπου, σχετικά με τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς, η βουλευτίνα του νομού μας,κ. Αφροδίτη εοπεφτάτου, μας κάνει γνωστό πως «Η θέση της Βουλευτή αλλά και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κεφαλονιάς είναι πάγια και δεδομένη πάνω στο θέμα αυτό. Απόφαση και βούλησή μας είναι η διεκδίκηση της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς σε τρεις Δήμους και στα όρια των πρώην επαρχιών (Κρανιάς, Ληξουρίου και Σάμης)».

Έχοντας παρακολουθήσει αλλά και συμμετάσχει ενεργά, στις συγκεντρώσεις για το θέμα σε Σάμη και Αγία Ευφημία, αλλά έχοντας υπ’ όψη τα ψηφίσματα των Λαϊκών Συνελεύσεων του 2013 των κατοίκων Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου, την απόφαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων, (Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου) στο Γυμνάσιο Σάμης το 2010, την απόφαση του πρώην Δήμου Σάμης την ίδια χρονιά, ας μας επιτραπεί να πούμε πως οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών, δεν διεκδικούν απλά …αλλά ΑΠΑΙΤΟΥΝ την δημιουργία Δήμου Σάμης, στα όρια της πρώην Επαρχίας!!

Η ολέθρια οκταετία του «Καλλικράτη» και της Δημοτικής Αρχής Παρίση, για την περιφέρεια της Κεφαλονιάς, δεν παίρνει καμία άλλη «θεραπεία», παρά μόνο το «σπάσιμο» του Δήμου …και επαναφορά του νησιού στη κανονικότητα, που αυτή δεν είναι άλλη από την υλοποίηση της απαίτησης των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται, μέσα από τις συγκεντρώσεις, τις λαϊκές συνελεύσεις και τα Δ.Σ. που προαναφέραμε.

Τάσος Καβαλλιεράτος

A. Θεοπεφτάτου
A. Παρίσης

Kαι …στο βάθος Γάκης!


Μεγάλη μάχη για τη διάσπαση ή μη του Δήμου Κεφαλονιάς αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όπου για το μείζον αυτό θέμα θα συνεδριάσει ειδικά το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

Το θέμα παίρνει μεγαλύτερη διάσταση, καθώς ο αντιδήμαρχος Πυλαρέων Μιχάλης Γάκης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας Δήμου Σάμης, σε πρόσφατη συγκέντρωση, κάτι που αντιβαίνει στα πλάνα της Δημοτικής Αρχής.

Μ. Γάκης