Μετατάξειο Κληροδότημα: Η ισχύς εν τη ενώσει

Mπ. Αναλυτής

Διάβασα στο έγκριτο φύλλο της καθημερινής Εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ» ημερομηνίας 27 Απριλίου 2023, την παρέμβαση του αγαπητού συμπατριώτη και τ. Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρη Κουρή, για το Μεταξάτειο Κληροδότημα, που είχε συνάντηση με το Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων του Πειραιά κ. Παύλο Σκλαβούνο και Σταύρο Καρούσο αντιστοίχως στους οποίους ανέπτυξε τις μέχρι τώρα ενέργειες του για την ενεργοποίηση της διαθήκης της Μαρίας Μεταξάτου για την μετατροπή της οικίας της σε φοιτητική εστία για τους επτανήσιους κεφαλονίτες σπουδαστές. Επίσης συνάντησε «ευήκοα ώτα» που άκουσαν με προσοχή και μέγιστο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Και ότι η παράδοση σε αυτό το θέμα έχει την πρωτοπορία, ο Διονύσιος Κουγιανός, Ευάγγελος Σπαθής. Ακόμη ότι προγραμμάτισαν επόμενες συναντήσεις με εμπλεκόμενους παράγοντες και φορείς και θέσανε τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειών τους που θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Παύλο Σκλαβούνο και ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα για την υποδοχή, την φιλοξενία και το ενδιαφέρον τους για το σπουδαίο αυτό θέμα.

Θεωρώ, ότι η πρωτοβουλία και η παρέμβαση του κ. Σωτήρη Κουρή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική, γιατί επαναφέρει το τόσο σοβαρό θέμα της διαθήκης της αειμνήστου Μαρίας Μεταξάτου, στην επικαιρότητα και εύχομαι οι κοινές προσπάθειες και ενέργειες του ιδίου και του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά να καταλήξουν στην υλοποίηση της επιθυμίας της διαθέτιδος και να γίνει μετά από μακροχρόνιους αγώνες η οικία της επί της γωνίας των οδών Δροσοπούλου και Λήμνου στην Αθήνα Φοιτητική Εστία, η οποία κατά προτίμηση θα στεγάζει Κεφαλονίτες Σπουδαστές.

Επισημαίνω ότι είχαμε μακροχρόνιους αγώνες για την υλοποίηση της επιθυμίας της διαθήκης της Μαρίας Μεταξά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο και την Σχολή Καλών Τεχνών, το οποίο ήθελε να κατεδαφίσει το άνω κτήριο μία αρχοντικής τριώροφης οικοδομής, και στη θέση του να ανεγείρει πολυκατοικία.

Προς τούτο κατέθεσε στο Εφετείο Αθηνών την 14/3/1977 αίτηση για αλλαγή του σκοπού της διαθήκης με το επιχείρημα ότι είναι ανέφικτος ο σκοπός της. Η αίτηση δικαζόταν στο Εφετείο την 28/2/1978.

Τότε ξεσηκωθήκαμε όλοι οι Κεφαλλονίτες, Σωματεία, ο Σύλλογος φοιτητών του «Μαρίνος Αντύπας» που ενομιποιείτο και ασκήσαμε παρέμβαση στο Εφετείο Αθηνών, με δικηγόρους, εμέ και τον Γεώργιο Θεοτοκάτο, που υπογράψαμε την παρέμβαση και παρασταθήκαμε στο Εφετείο Αθηνών, ζητώντας την απόρριψη της αίτησης του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Στο Εφετείο παρευρέθηκαν ο Διονύσιος Κουγιανός που εξετάστηκε και μάρτυρας και τόνισε την καταλληλότητα του κτηρίου για φοιτητική εστία και την μελέτη που είχε με αρτιότητα συντάξει, ο Αντώνης Τρίτσης που κατέθεσε μελέτη αξιοποίησης του κτηρίου.

Ο Πρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» Δημήτρης Αντωνάτος, η ανεψιά της διαθέτιδος Λειβαδά Τζίλντα, ο Αλέκος Καλαφάτης, ο Ανδρέας Ζαπάντης, ο Παναγής Λυκούδης, Πρόεδρος του Συλλόγου «Εύγερος» πολλά μέλη της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, και Αδελφότητας Αθηνών, με Πρόεδρο τον αείμνηστο Σπύρο Μπεκατώρο, ο Βουλευτής Παναγής Γεράκης και ο Βουλευτής Χαράλαμπος Μεσσάρης και πάρα πολλοί άλλοι Κεφαλλονίτες.

Αποτέλεσμα όλων των συντονισμένων ενεργειών, ήταν μετά από εμπεριστατωμένα νομικά επιχειρήματα στο Υπόμνημα που υπογράψαμε και καταθέσαμε στο Εφετείο, εγώ και ο Γεώργιος Θεοτοκάτος, ως δικηγόροι, να εκδοθεί μετά από λίγους μήνες η με αριθμό 2843/1978 απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απέρριψε την αίτηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεχόμενο ότι η βούληση της διαθέτιδος για φοιτητική εστία της οικίας της είναι πραγματοποιήσιμη όπως εμείς υποστηρίξαμε με την παρέμβασή μας.

Στην συνέχεια, ζητούσαμε συνεχώς από το Υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του σκοπού της διαθέτιδος, πλην όμως αδιαφορούσαν.

Ζητήσαμε, επίσης, το κτήριο να χαρακτηριστεί διατηρητέο λόγω της αρχιτεκτονικής του σπουδαιότητας ,όπως επισήμανε ο πολιτικός μηχανικός Διονύσιος Κουγιανός, η σύζυγός του και ο Αντώνης Τρίτσης, αρχιτέκτων πολεοδόμος τότε και το πετύχαμε και το κτήριο παραμένει διατηρητέο μέχρι σήμερα.

Οι αγώνες αυτοί δεν ξεχνιούνται και πιστεύω ότι η νέα πρωτοβουλία του κ. Σωτήρη Κουρή, είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων προσπαθειών και με την συμπαράστασή της Αδελφότητας Πειραιώς, της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Σωματείων, την Αδελφότητα Αθηνών, με συντονισμένες διαρκείς ενέργειες θα εκπληρωθεί ο σκοπός της διαθέτιδος.

Ας μη ξεχνάμε ότι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται είναι χαμένοι.

Όπως όλοι μαζί δώσαμε τον αγώνα κατά του Πανεπιστημίου για το Μεταξάτειο και δικαιωθήκαμε, έτσι και τώρα από κοινού ενεργούντες ας ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί η βούληση της διαθέτιδος Μαρίας Μεταξά και το κτήριο θα γίνει φοιτητική Εστία.

Η ισχύς εν τη ενώσει.