Με διαφάνεια η λειτουργία των Σπηλαίων

Ο δήμαρχος Σάμης Γερ. Μονιάς

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σάμης Γεράσιμος Μονιάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Όπως ήδη γνωρίζετε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα είμαι υποψήφιος. Οδηγήθηκα σε αυτή την απόφαση καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Άλλωστε, ο βασικός σκοπός μου, τον οποίο υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις, ήταν να καταστεί ο Δήμος Σάμης βιώσιμος και λειτουργικός μετά την σύστασή του με τον Νόμο «Κλεισθένης».

Σεβόμενος τους συνεργάτες μου και τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην διοίκηση του Δήμου, συνεχίζω να υλοποιώ και θα υλοποιώ μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Δήμου μας (Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Εκτελεστική Επιτροπή).

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω ως Δήμαρχος και ως υπεύθυνος των οικονομικών του Δήμου για την λειτουργία των σπηλαίων, τις προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται και τις προοπτικές που υπάρχουν, ώστε να μην μένουν εσφαλμένες εντυπώσεις από όσα κατά καιρούς ακούγονται.

Από την αρχή της θητείας μας το 2020 και μέσα στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε (υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, πλημμύρες του 2019, Ιανός, Covid’ 19), ο Δήμος ξεκίνησε μια σειρά από μελέτες οι οποίες – σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις εντολές του Υπουργείου Πολιτισμού – έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί χρόνια πριν (βραχομηχανική, στατική, αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, αρχιτεκτονική εξωτερικού χώρου και ηλεκτρομηχανολογική). Οι μελέτες αυτές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των σπηλαίων καθώς αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια των επισκεπτών και την εγκριτική άδεια χρήσης αλλά και την πιο ευχάριστη εμπειρία των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της αναμονής τους και μετά την επίσκεψή τους στα σπήλαια.

Ο Δήμος παρέδωσε όλες τις μελέτες που απαιτούνταν στην Εφορεία Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2022 και η Εφορεία τον ίδιο μήνα τις προώθησε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) προς έγκρισή τους ως το αρμόδιο όργανο που έχει την ευθύνη αυτή.

Μέχρι και σήμερα και παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μου, το θέμα των μελετών δεν έχει μπει σε ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ.

Επιπλέον, έχοντας πλήρη συναίσθηση της σημασίας της διαφάνειας στην διαχείριση των σπηλαίων, ξεκινήσαμε αμέσως τον σχεδιασμό και την προμήθεια πλήρους συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου που περιλάμβανε:

n Λογισμικό έκδοσης που διασυνδέθηκε διαδικτυακά με το τμήμα λογιστηρίου μέσω υποδομών ΣΥΖΕΥΞΙΣ

n Εξοπλισμό ακύρωσης εισιτηρίων και καταμέτρησης επισκεπτών που αποτελείται από θύρες διέλευσης (τουρνικέ) και κάμερες καταμέτρησης επισκεπτών με προδιαγραφές λειτουργίας εξωτερικού χώρου.

Ο Ιανός και η πανδημία του Covid’ 19 δημιούργησαν προβλήματα και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της υλοποίησης και εγκατάστασης του εξοπλισμού. Οι δοκιμές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σπηλαίων κατέδειξαν προβλήματα στη βέλτιστη λειτουργία του εξοπλισμού και έγιναν προσπάθειες βελτίωσης με επανειλημμένες δοκιμές από τα συνεργεία των προμηθευτών.

Ο δικτυακός εξοπλισμός αναβαθμίστηκε και στα δύο σπήλαια σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε σημείου και τα προβλήματα λογισμικού των θυρών διέλευσης αποκαταστάθηκαν με αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου του 2022 οι δοκιμές να δείχνουν ότι το σύστημα έχει πλήρη λειτουργία.

Τον Μάρτιο του 2023 έγιναν δράσεις βανδαλισμών και στα δύο σπήλαια με κλοπή των καμερών καταμέτρησης και ζημιές στις θύρες διέλευσης. Αυτό μας οδήγησε στον άμεσο σχεδιασμό και εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας με κάμερες και ζώνες φρούρησης. Η πλήρης αποκατάσταση λειτουργίας έχει δρομολογηθεί.

Η λειτουργία των σπηλαίων γίνεται καθημερινά με την έκδοση εισιτηρίων από ταμειακή μηχανή συνδεδεμένη με το TAXIS καθώς και με κάμερα καταμέτρησης εισερχόμενων και εξερχόμενων επισκεπτών (αριθμητικά). Ο έλεγχος υπάρχει και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε το επιθυμεί. Οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Σάμης που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των δυο σπηλαίων (οικονομική, εξυπηρέτηση επισκεπτών), παρά τα πολλά παράλληλα καθήκοντα τους σε καίριες υπηρεσίες του Δήμου λόγω του γνωστού προβλήματος της υποστελέχωσης, προσφέρουν τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία των σπηλαίων ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι δε συμβασιούχοι υπάλληλοι που εργάζονται στα σπήλαια, έχουν προσληφθεί μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

Μπορεί η όλη διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν παραπάνω, ωστόσο η λειτουργία των σπηλαίων γίνεται με διαφάνεια και την καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Ο Δήμαρχος Σάμης 

Γεράσιμος Μονιάς Νέτης