Μηνάς Καίσαρης ο σταγκωματής του Ληξουριού, ο σταγκωματής των παιδικών μας χρόνων

Χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μου και στη βλέψη μου στέκει η εικόνα τουπαλιού σταγκωματή ή γανωματή που έζησε για πολλά χρόνια στο Ληξούρι, του ΜηνάΚαίσαρη. Γύριζε με μια μεγάλη σακούλα από λινάτσα, ριγμένη στην πλάτη του,ανοιχτή στο επάνω μέρος, και μέσα είχε μαγειρικά σκεύη για επισκευή.Έσερνε τη φωνή του και διαλαλούσε έτσι την παρουσία του και το πέρασμά του απότα στενά και τα καντούνια της πόλης του Ληξουριού και των χωριών της επαρχίας. Η δράση του είχε επεκταθεί και στο Αργοστόλι και στην Λειβαθώ, όπου ακόμη τονθυμούνται οι κάτοικοι, που περνούσε από τα καντούνια και άκουγαν το ηχητικόκάλεσμα της δουλειάς του.

«Στάγκωωωω, Πινιάτες για στάγκωμααααα ο Μηνάαααας»! Ήταν ένα ηχητικόκάλεσμα του δρόμου που καλούσε τις νοικοκυρές να δώσουν ότι χαλκωματένιοκατσαρολικό είχαν που είχε πάθει ζημιά για επισκευή. Ο Μηνάς το έπαιρνε και στοεργαστήρι του το επιδιόρθωνε και το επέστρεφε. Αυτή ήταν η δουλειά του Μηνά.

Ηπειρώτης στην καταγωγή, από το χωριό Κρυονέρι-Φηλιατών Θεσπρωτίας,γεννήθηκε το 1921 και το 1934 ήλθε στο Ληξούρι, να εργαστεί δίπλα στον πατέρατου, όπου ήταν ήδη εγκατεστημένος στο Ληξούρι και για μεγάλο χρονικό διάστημαήταν ο βασικός γανωματής της προσεισμικής πόλης. Ο Μηνάς εργάστηκε έως το1982, χρονιά που έφυγε οριστικά για το χωριό του. Εκεί έζησε έως το 2004 με τηνοικογένειά του, τα έξι παιδιά του και τα πολλά εγγόνια του. Είχε παντρευτεί σε μικρήηλικία, δεκαεπτά χρόνων, αλλά η οικογένειά του έμενε στην Ήπειρο, και ο Μηνάςσυχνά «ανέβαινε» γι’ αυτήν.

Πάντα αποζητούσε το Ληξούρι που τόσο αγάπησε και στις όποιες συζητήσεις τουήταν έκδηλη η αγάπη του για τον τόπο αυτόν.

Ο γανωματής, καλατζής, κασσιτερωτής ή σταγκωματής είναι ένα από τα παλιάεπαγγέλματα που σήμερα έχουν σχεδόν χαθεί. Οι λόγοι που χάθηκαν οι γανωματήδες είναι, ότι άλλαξε η ζωή και τα μέσα εξυπηρέτησης και αγαθών είναι περισσότερο βιομηχανοποιημένα με αποτέλεσμα να έχουν παραγκωνίσει τα παλιά. Επί του προκειμένου για το επάγγελμα του σταγκωματή, μπορούμε να πούμε πως δικαιολογημένα χάθηκε, αφού δεν χρησιμοποιούμε χαλκωματένια μαγειρικά σκεύη,αλλά αλουμινένια και από άλλα ανοξείδωτα υλικά.

Ο σταγκωματής ήταν ο επισκευαστής των μαγειρικών σκευών. Η λέξη σταγκωματής είναι μια παραφθορά της ιταλική λέξη stagnatore, που είναι οκασσιτερωτής ή γανωματής. Ο σταγκωματής ήταν ειδικός σε αυτήν τη δουλειά καιδεν μπορούσε εύκολα να την κάνει άλλος. Θυμάμαι τον Μηνά που μάζευε τακακάβια, τα τηγάνια, τις πινιάτες και τα καζάνια, γενικά τα μαγειρικά σκεύη απόχαλκό και τα πήγαινε στο εργαστήριό του-σπίτι του, κοντά στον Άγιο Νικόλαο των Μηνιατών στο Ληξούρι και εκεί τα επιδιόρθωνε. Ο Μηνάς είχε σε μια γωνιά ένακαμίνι και δίπλα σ’ αυτό διάφορα υλικά όπως νέφτι, καλάι, μολύβι και παλιάσιδερικά για να βουλώνει τις τρύπες που είχαν τα σκεύη. Έτριβε το εσωτερικό καιτο εξωτερικό από τα σκεύη με άμμο ή άμμο από στουρναρόπετρα για να καθαρίσουνκαι να γυαλίσουν. Εάν ήταν μεγάλο καζάνι έριχνε μέσα την άμμο απόστουρναρόπετρα, κρατιόταν καλά από τα χέρια, και δούλευαν τα πόδια του πατώνταςτην άμμο και με το τρίψιμο γυάλιζε το καζάνι. Έπειτα σκούπιζε καλά το σκεύος γιανα φύγουν οι σκόνες. Έβαζε και λίγο νέφτι στα μέρη που δεν είχαν γυαλίσει. Έλιωνε έπειτα τον κασσίτερο σε ένα μεγάλο σκεύος και το έριχνε μέσα στο καθαρισμένοσκεύος και το έκανε να λάμπει «σαν ασημένιο». Βέβαια, έστρωνε το υλικό του με έναβαμβάκι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά.. Το άφηνε να στεγνώσει και αν χρειαζότανεπαναλάμβανε και δεύτερη φορά την επαργύρωση. Χρησιμοποιούσε κι άλλα υλικάγια να καθαρίσει τα σκεύη και να τα κάνει να γυαλίζουν.

Ο Μηνάς μέσα στο εργαστήριό του είχε διακοσμήσει τους τοίχους με ταψιά,σκανταλέτα και τηγάνια χαλκωματένια κι όλα αυτά συνέθεταν μια όμορφη εικόνα στο χώρο αυτόν. Επίσης, έφτιαχνε λύχνους και μπρίκια του καφέ, χαλκωματένια, πουσήμερα κι αυτά έχουν κατά πολύ παραγκωνιστεί από τα νέα αγαθά και τις ευκολίες.

Όταν ήταν έτοιμα τα σκεύη, άρχιζε τη γύρα ο Μηνάς και επέστρεφε τα σκεύηκαθαρισμένα και μπορούσες να καθρεπτιστείς. Φαντάζομαι τη χαρά που θα έκαναν οισπιτονοικοκυρές βλέποντας τα αντικείμενά τους να επιστρέφουν από το χέρι τουΜηνά και να είναι αστραφτερά. Γύρω στο 1970 ο Μηνάς Καίσαρης αγόρασε ένατρίκυκλο και γύριζε με αυτό προστατευμένος έτσι από τις καιρικές συνθήκες.

Ο Μηνάς ακολούθησε την παράδοση που είχαν οι Ηπειρώτες και με αυτή πορεύτηκεκαι μεγάλωσε την οικογένειά του. Ο γανωματής του Ληξουρίου, ναι μεν έβγαινε στηγύρα για να πάρει και να δώσει τα σκεύη, είχε όμως σταθερό χώρο για την εργασίατου. Υπήρχαν γανωματήδες σε άλλα μέρη που ήταν εντελώς περιπλανώμενοι καιέκαναν τη δουλειά τους στο δρόμο, απ’ έξω από το σπίτι απ’ που έπαιρναν το σκεύος.

Ο Μηνάς ακολούθησε την παράδοση που είχαν οι Ηπειρώτες και με αυτή πορεύτηκεκαι μεγάλωσε την οικογένειά του. Ο γανωματής του Ληξουρίου, ναι μεν έβγαινε στηγύρα για να πάρει και να δώσει τα σκεύη, είχε όμως σταθερό χώρο για την εργασίατου. Υπήρχαν γανωματήδες σε άλλα μέρη που ήταν εντελώς περιπλανώμενοι καιέκαναν τη δουλειά τους στο δρόμο, απ’ έξω από το σπίτι απ’ που έπαιρναν τοσκεύος.

Αγαπητός σ’ όλους ο Μηνάς, άνθρωπος ανενόχλητος και φιγούρα μοναδική,άφησε τη εικόνα του και τη στάμπα του στο Ληξούρι γράφοντας μια σελίδα τηςλαογραφίας σε ένα παλιό επάγγελμα που ήταν κατεξοχήν Ηπειρώτικο. Δυστυχώς δεσώθηκαν φωτογραφίες από την εδώ ασχολία του και το πέρασμά του στα δρομάκιατου Ληξουρίου.

Είναι αλήθεια πως περάσαμε άρδην σε βιαστικές εικόνες εξέλιξης σαν να είναι ηζωή μας κινηματογραφική ταινία που τρέχουν γρήγορα τα πλάνα, κι αδιαφορήσαμεγια αυτά που μας στήριξαν και έδιναν το διαφορετικό στη ζωή μας.Ο Μηνάς Καίσαρης από την Ήπειρο, έζησε στο Ληξούρι και εργάστηκε ωςσταγκωματής συνεχίζοντας το επάγγελμα του πατέρα του στον τόπο αυτόν. Αθέλητα και θελημένα, ίσως παιχνίδι της μοίρας του, να μην ήταν το Ληξούρι του˙ τυχαία πόλη γι’ αυτόν.

Από το 1982 ζούσε στο Κρυονέρι της Θεσπρωτίας μαζί με τα εγγόνια του και τησύζυγό του Σοφία . Έφυγε από τη ζωή το 2004 γαληνεμένος απ’ όλο του το διάβα. Πιστεύω, πως, όσοι διαβάσουν τούτες τις δυο γραμμές και θυμούνται τον Μηνά θα συμφωνήσουν μαζί μου, ότι η παρουσία του στο Ληξούρι και στην επαρχία Πάλης ήταν μια πινελιά ιδιαίτερη από έναν καλόν άνθρωπο και τεχνίτη. Ας μείνει στη μνήμημας ζωντανός και αγαπητός όπως ήταν.!

Μηνάς Καίσαρης