Μη σας εντυπωσιάζει η …φωτογραφία

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

(Παιδικό ανάγνωσμα)

Αντάμωσα την περασμένη Κυριακή ένα κουμπάρο μου, σχεδόν συνομήλικό μου που έχει κι’ αυτός υψηλό ποσοστό αναπηρίας. Είναι με ολίγη καρδιά, υποψία νεφρών και αρκετό αλτσχάϊμερ!

Μου παραπονιότανε, πως ενώ εξηγούσε σε συγγενή του -που τον ρώτησε για την υγεία του πως πάει-, το κακό του χάλι, εκείνος κοιτάζοντάς τον από την κορφή ως τα πόδια, με σχολαστικότητα, του λέει:

  • Μιά χαρά είσαι. Καλύτερος απ’ ό,τι ήσουνα πριν από δέκα χρόνια.

– Κατάλαβες, Μικέλη μου, πως είναι τα πράγματα; Πως φαίνονται;

Βλέπει ο άλλος πως έχεις κεφάλι, αυτιά, μάτια, στόμα, χέρια, πόδια και σου λέει «Είσαι πρώτος».

Δεν μπορεί να πιστέψει και να φανταστεί πως είσαι ένα κουφάρι με μιά παλιομηχανή που πάει να σβήσει!

➤ Ετσι είναι Βαγγέλη μου, του λέω. Βλέπουν που εμφανίζεις τα τυπικά προσόντα, άρτια, και παραπλανώνται.

Θάχεις ακούσει πως μερικοί εξυπνάκηδες που θέλουν ν’ απαλλαγούν και να μην εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, παριστάνουν τους τρελούς στην Επιτροπή Υγείας και καταφέρνουν να την ξεγελάσουν τις περισσότερες φορές.

Να σου πω μια περίπτωση: Ενα μεσημέρι βλέπει μιά κυρία, γειτόνισσά της που είχε καταβροχθίσει μισό νταβά γιουβέτσι και πήρε διαστάσεις η κοιλιά της… Νομίζω της λέει η πρώτη, «πως θάσαι σ’ ενδιαφέρουσα»! Η άλλη -για να μη προδώσει τη λαιμαργία της και να την ευχαριστήσει, της απαντάει: «Πιθανόν να είμαι ολίγον έγκυος…: «Καλή λευτεριά», ήταν η ευχή και τελείωσε η συζήτηση.

Αλλά κι’ αυτό το πασίγνωστο. Θυμάσαι, προ καιρού, που ο Πρωθυπουργός μας, ο Αλέξιος εξεμυστηρεύθη αστειευόμενος σε δημοσιογράφο πως είναι Αθεος; Εεεε, βούηξε όλη η Ελλάδα πως ο Ποιμενάρχης των Συριζανέλ δεν έχει τον Θεό του, Χριστιανός ων!

Εγώ, φυσικά, δεν το πίστεψα. Και βγήκα αληθινός. Δεν τον είδες που πήγε στο Αγιο Ορος, προσκύνησε την Παναγία και ξενύχτησε εκεί.

Δεν τον βλέπεις που είναι πρώτος στις δοξολογίες; Αλλά και με τον Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και οοοόλης της Χώρας, έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις.

Γι’ αυτό και συμφωνώ μαζί σου. Δεν πρέπει να στηριζόμαστε στην εικόνα, στη φάτσα. Γιατί μπορεί να βγει λινάτσα. Πάντοτε -και μόνον-, πρέπει να στηριζόμαστε σε επιστημονικά δεδομένα, εγγράφως διατυπωμένα, αλλιώς η εκτίμησή μας εκπίπτει και …χάνουμε το κύρος μας!

Καλή χρονιά!