Μια ανθρωπότητα απίστευτα απάνθρωπη

Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει πια να αποκαλείται έτσι. Δεν αξίζει αυτό το όνομα γιατί απλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Έχει χάσει προ πολλού τον ανθρωπισμό της. Έχει καταντήσει να είναι στυγνά απάνθρωπη. Η… «απανθρωπότητα» θα ήταν ένα πιο αντιπροσωπευτικό όνομα.

Γράφω τούτες τις λέξεις κυριευμένος από θυμό με τα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Είναι τόσο εξοργιστικά απαράδεκτα που φαντάζουν απίστευτα, είναι όμως γεγονότα αδιάψευστα!

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέα οικονομικά στοιχεία για το 2018, σύμφωνα με τα οποία μόλις «26 άνθρωποι έχουν στα χέρια τους περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας»! Τα στοιχεία περιέχονται σε έκθεσή της μη κυβερνητικής οργάνωση Oxfam, η οποία προτρέπει, για άλλη μια φορά, τα Κράτη να φορολογήσουν περισσότερο τους πλουσιότερους.

Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η ψαλίδα ανάμεσα στους σύγχρονους Κροίσους και τους φτωχούς ανοίγει συνεχώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, πέρυσι «οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12%, ή 2,5 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ την ημέρα(!), ενώ τα 3,8 δισεκ. άνθρωποι που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της υφηλίου είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα». Η ψαλίδα, δηλαδή, άνοιξε κατά 23%!

Πού μπορεί να οδηγήσει η κατάσταση αυτή; Κατά την άποψή μου στον όλεθρο για τα 3,8 δισεκ. συνανθρώπων μας που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, εκτός βέβαια και οι «δημοκρατικές» κυβερνήσεις αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό για την αντιμετώπιση του οξύτατου αυτού προβλήματος.

«Το χάσμα που μεγεθύνεται μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών πλήττει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ζημιώνει την οικονομία και τροφοδοτεί την οργή σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η κα Γουίνι Μπιανίμα, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International.

Μια παράπλευρη συνέπεια της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Αφρική και σε άλλες περιοχές όπου μαίνονται τοπικοί πόλεμοι, είναι η συνεχιζόμενη «εισβολή» απεγνωσμένων στην Ευρώπη θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία της και δημιουργώντας ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα.

Για να γίνει αντιληπτή η απαράδεκτη κατάσταση παραθέτω την περίπτωση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της Άμαζον: Ο κ. Μπέζος λοιπόν είδε την περιουσία του να αυξάνεται στα 112 δισεκ. δολάρια στη διάρκεια του 2018! Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο ένας άνθρωπος πλούτισε όσο περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ελληνικού χρέους!

Η ίδια οργάνωση εκτιμά πως σε παγκόσμιο επίπεδο οι πλουσιότεροι κρύβουν από τις φορολογικές αρχές περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ «το 10% των φτωχότερων πληρώνει πλέον φόρους επί των εσόδων του αναλογικά πολύ υψηλότερους από ό,τι οι πλουσιότεροι».

Η όλη κατάσταση έχει τροφοδοτήσει αντιδράσεις των λαών της Ευρώπης. Να θυμίσω ότι στη Γαλλία ένας από τους λόγους που προκάλεσε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν να καταργήσει το φόρο αλληλεγγύης στην περιουσία.

Ποια είναι η λύση; Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην ανεπαρκή φορολόγηση του πλούτου. Η Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές  εισηγείται οι πλουσιότεροι Αμερικανοί να φορολογούνται με συντελεστή 70%, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Πρόσφατα είχα διαβάσει τούτο το σοφό: «Η φτώχεια υπάρχει όχι γιατί δεν μπορούμε να ταϊσουμε τους φτωχούς αλλά γιατί δεν μπορούμε να χορτάσουμε τους πλούσιους»!

Υ.Γ.: Ένα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει το πόσο κτηνωδώς απάνθρωπη έχει γίνει η ανθρωπότητα είναι και τα περιστατικά βίας που πυκνώνουν ανησυχητικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμα και στην ειρηνική και φιλήσυχη Νέα Ζηλανδία όπου ένα αρρωστημένο μυαλό δολοφόνησε, την περασμένη εβδομάδα, 49 άτομα την ώρα που προσεύχονταν!

n Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

n Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http:// www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Όταν η λαιμαργία των πλουσίων τεθεί υπό έλεγχο, θα χορτάσουν οι πεινασμένοι της γης…