Μια εκπομπή με μεγάλες προσδοκίες και πενιχρά αποτελέσματα

Μια φίλη παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, μου είχε πει πριν χρόνια, “πόσο διάβασμα  από την ίδια και πόση προετοιμασία από την παραγωγή χρειάζεται, για το στήσιμο και παρουσίαση μιας οδοιπορικής εκπομπής”. Χτες παρακολουθήσαμε, στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ3 και στα πλαίσια της επαναπροβαλώμενης εκπομπής “Κυριακή στο Χωριό”, το αφιέρωμα στη Σάμη, που τα γυρίσματα έγιναν πριν ένα μήνα περίπου
 
Πολλές υποσχέσεις είχαν αφήσει στους συμμετέχοντες και στους παρακολουθούντες τα πολύωρα και κοπιαστικά γυρίσματα…πενιχρό όμως το αποτέλεσμα!! Για τη μεγάλη ιστορία της Σάμης, κάτι που  μαρτυρούν και αναδεικνύουν τα χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, αφιερώθηκε ελάχιστος χρόνος και κανένα πλάνο από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ( κάστρα, ρακόσπιτο, ρωμαϊκά λουτρά κλπ )!!
Τουναντίον, αφιερώθηκε,  πολλαπλάσιος χρόνος, για τη ταινία, “το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”, που γυρίστηκε το 2000 στη Σάμη και σε άλλα μέρη της Κεφαλονιάς!!! Λες και η Σάμη, άρχισε να υπάρχει από τον “Κορέλι” και μετά!!!  Καμία κουβέντα, καμία αναφορά, για το σπάνιο στο κόσμο γεωλογικό φαινόμενο της υπόγειας ροής των νερών, από τις καταβόθρες του Αργοστολίου στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και από εκεί, στις ανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς!! Στο “αρχαιολογικό κομμάτι της Μελισσάνης”, μηδαμινή αναφορά’!! Καμία αναφορά, στις ανασκαφές του αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου, στα σπήλαια και όχι μόνο της περιοχής μας και τα σπουδαία ευρήματα από αυτές!!
Πρόχειρο πέρασμα στους προσεισμικούς οικισμούς της περιοχής, χωρίς καμία αναφορά, στο ανθρώπινο και παραγωγικό στοιχείο  αυτών στην προσεισμική εποχή!! Η εκκλησία στα Αγρίλια, κλειστή,  ένα εξωτερικό πλάνο και τέλος…Κανένα πλάνο, έστω μια φωτογραφία, από την βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στον λόφο των Αγίων Φανέντων!!
Η αναφορά στα πολιτιστικά δρώμενα παλιότερων εποχών ( μάσκαρες, πανηγύρια κλπ  ), μηδαμινή!! Παρά τη τεράστια προσπάθεια, των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάμης ο “Αιγιαλός”, για τη πραγματοποίηση της εκπομπής , δυστυχώς η προσπάθεια αυτή, “σκόνταψε” στη   προχειρότητα με την οποία την αντιμετώπισε η Παραγωγή!!! Αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι οι συντελεστές, “ανέδειξαν”  κατά κύριο λόγο, το “εύπεπτο και το “εύκολο”…Λίγο απ’ όλα, “ατάκτως εριγμένα” και “από δω πάνε κι’ άλλοι”!!! Κρίμα!!! Κρίμα γιατί θα μπορούσε να είναι, μια διαφορετική εκπομπή και με διαφορετικό αποτέλεσμα για τη Σάμη!!
Τάσος Καβαλλιεράτος