Μια Κεφαλονίτισσα οικονομολόγος επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ κόρη του τ. προέδρου της Αδελφότητας Πειραιά Διονύση Κουγιανού, από τα Μακρυώτικα, είναι η νέα επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Κεφαλονίτισσα οικονομολόγος, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963, με πλούσια ακαδημαϊκή προϋπηρεσία, ερευνητικό έργο και πολλές διακρίσεις, αναλαμβάνει το ρόλο αυτό σε μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία.

«Είμαι ενθουσιασμένος, γιατί θα φέρει την ευρύτατη ακαδημαϊκή της εμπειρία, τις πνευματικές της δυνάμεις και την ανεξάντλητη επιστημονική της περιέργεια στους κόλπους της Παγκόσμιας Τράπεζας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, εξηγώντας ότι η κυρία Κουγιανού έχει αφιερώσει την καριέρα της στη διερεύνηση σύνθετων ζητημάτων, που επηρεάζουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Θα μας βοηθήσει να δώσουμε απάντηση στα πιο σημαντικά- και δύσκολα ερωτήματα των καιρών μας: πώς να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να προετοιμαστούν για την οικονομία του μέλλοντος και να διασφαλίσουν ισότητα ευκαιριών» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας, σύμφωνα με το ant1news.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το έργο της κ. Κουγιανού εστιάζει στις επιπτώσεις του εμπορίου στην ανισότητα, την παραγωγικότητα, τα κέρδη και την καινοτομία, όπως επίσης στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Πηνελόπη Κουγιανού είναι αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ενωσης και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Οικονομετρίας, Από το 2011 έως και το 2017 ήταν αρχισυντάκτρια της «Αμερικανικής Οικονομικής Επιθεώρησης» (American Economic Review), η οποία είναι και η ναυαρχίδα του οικονομικού Τύπου της Αμερικανικής Οικονομικής Ενωσης.

Έχει επίσης διδάξει ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και αργότερα ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001, οπότε και δέχθηκε τη θέση που κρατά ακόμη ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Πηνελόπη Κουγιανού- Γκόλντμπεργκ