Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Σπύρο Βανδώρο

Σπ. Γαλιατσάτος

O “νεόκοπος” σύμφωνα με τα λεγόμενα του επιχειρηματίας κ Σπύρος Βανδώρος, “άδραξε” κατ αυτόν (και ενδεχομένως  και για άλλους), την ευκαιρία να με στηλιτεύσει στα τοπικά ΜΜΕ την 11η Σεπτεμβρίου.

Θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο αυτό εκ μέρους μου, αν δεν παράφραζε κατά το δοκούν (ή ακόμα και κατ άλλους) και στα δικά του/τους “μέτρα”, σε συνέντευξη μου σε ΜΜΕ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τα τότε συμβαίνοντα φαινόμενα ασύστολης και προκλητικής φοροδιαφυγής, αδήλωτης και “μαύρης” εργασίας, καταστρατήγησης συλλογικών συμβάσεων και συναφή (κατόπιν δημοσιοποιηθέντων ελέγχων)  ανά την Ελλάδα, ουδέποτε εστιάζοντας στην Κεφαλονιά. Μάλιστα (σφάλμα μου) αναφέρθηκα σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

Επίσης ο κ. Βανδώρος, ουδέποτε αναφέρθηκε σε κάτι θετικό που έκανα ως Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης επί 22 έτη, είτε ως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επί 4 έτη, προς όφελος του Τουρισμού και των Επαγγελματιών, αλλά και της Κοινωνίας γενικότερα.

Ίσως το εξέφρασε με την “άφατο έκπληξη του”.

Αντιθέτως όμως, έσπευσε να με στηλιτεύσει  και ως “έχοντα τον γάιδαρο μου δεμένο από τη δεκαετία του 70′ και του 80΄, που ούτε ταμειακές μηχανές δεν υπήρχαν στις επιχειρήσεις και έρχεται τώρα η δίκη μου γενιά να πληρώσει τα σπασμένα και να σηκώσει το μάρμαρο..”

Εδώ είναι η ακόμα χειρότερη πλευρά του νεαρού επιχειρηματία (σε σχέση με μένα τον παλαιό).

Φαίνεται ότι δεν τον απασχολεί καθόλου, ότι κάποιοι σε αυτό τον τόπο παλαιότεροι από αυτόν μπήκαν στο ρίσκο  όχι μόνο της απώλειας της  περιουσίας των, της προσωπικότητας των, αλλά και της προσωπικής τους ελευθερίας ακόμα, να δημιουργήσουν την βάση, ώστε να έλθει ο κ. Βανδώρος (και καλώς έκανε) να ασκήσει την δραστηριότητα του σε “στρωμένο χαλί” !!!

Όμως θέλει επίσης και να αγνοεί, ότι δεν υπήρχαν τότε φορολογικοί έλεγχοι, επειδή δεν υπήρχε δήθεν  η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών!!

Εδώ ούτε λίγο, ούτε πολύ, όλοι οι επιχειρηματίες της εποχής εκείνης, είμαστε φοροφυγάδες και επιχειρούσαμε σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας!!

Εμμέσως πλην σαφώς δίνει “συγχωροχάρτι” στον εαυτό του και άλλους ομοίους του, να φοροδιαφεύγει (και θεωρώ ότι δεν το κάνει), λόγω του (υπαρκτού) γεγονότος ότι η φορολογία είναι υπέρμετρη. Επικαλείται και μάλιστα τον “Επιμελητηριακό” του ρόλο.

Αλίμονο αν τα Επιμελητήρια συμβάδιζαν με τις απόψεις του κ. Βανδώρου!!

Δηλαδή ποιος είναι αυτός που θα καθορίσει το όριο της “επιτρεπόμενης ” κατ αυτόν φοροδιαφυγής, μέχρι ποίου σημείου να  μην κόβει κάποιος αποδείξεις, ώστε να διασφαλίζεται η “κοινωνική δικαιοσύνη”;;

Είναι αυτό θέμα Επιμελητηριακό;; Από πότε τα Επιμελητήρια στέργουν την φοροδιαφυγή;;;

Τι να πουν οι  επιχειρηματίες  οι οποίοι είναι νομοταγείς  (και είναι η πλειονότητα), οι οποίοι μάλιστα υφίστανται και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτών που φοροδιαφεύγουν, αλλά και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων (μισθωτών, συνταξιούχων, κλπ);;;;

Μόνο τον έπαινο δεν μπορούν να απονείμουν!!!

Κε Βανδώρο, δεν έχω να ζητήσω καμία συγνώμη σε αυτούς που με καλείτε κατά τις δικές σας αντιλήψεις.

Το μόνο που έχω να κάνω, είναι να συνεχίσω να μάχομαι από κάθε μετερίζι για τους επαγγελματίες και ολόκληρη την Κοινωνία, στην οποία αισθάνομαι ότι της “χρωστάω”, δεν μου χρωστάει, καθώς επίσης αισθάνομαι ότι “χρωστάω” και στους παλαιότερους από μένα επιχειρηματίες οι οποίοι με ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες, έστρωσαν και το”δικό μου χαλί”, στους οποίους αισθάνομαι απέραντη ευγνωμοσύνη και ως απλός πολίτης.

Κε Βανδώρο, όπως τόνισα και στο ΜΜΕ (πιστεύω αυτό να το ακούσατε), από την οποιαδήποτε θέση μου, ήμουν και θα είμαι κατά της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης και μαύρης εργασίας, της αδικίας του εργαζόμενου και κάθε συναφούς.

Γι αυτό άλλωστε πλήρωνα και πληρώνω στο ακέραιο και εμπρόθεσμα όλες μου τις υποχρεώσεις προς του πάντες, το οποίο υπήρξε και θα υπάρχει ως πρώτιστη επιχειρηματική μου προτεραιότητα. Η επιχείρηση μου  άλλωστε δραστηριοποιείται και τώρα, δεν σταμάτησε το 1980,οπότε απέδιδε και αποδίδει φόρους σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα.

Κε Βανδώρο είμαι  αναφανδόν υπέρ της μείωσης της φορολογίας, αλλά με την φοροδιαφυγή  θα αργήσει αυτή να έλθει, σε βαθμό που ίσως θα προλάβετε να την “απολαύσετε ” εσείς, κάτι που σας το εύχομαι, κι έτσι θα έχετε πάρει τη “ρεβάνς” από μένα που θα έχω “σχολάσει “!!!!

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα αισθήματα μου απέναντι σας, διότι σας εκτιμώ ως βιοπαλαιστή και ως άνθρωπο και δεν θα απαντούσα αν ήταν κάποιος άλλος έξω από τη σφαίρα της εκτίμησης μου, όπως μου έχει συμβεί και ενδεχομένως να ξανασυμβεί στο μέλλον.

Απάντησα με την πεποίθηση ότι τα λόγια μου θα πέσουν σε “γόνιμο έδαφος” και θα βοηθήσουν στο να κοιτάξετε καλύτερα “γύρω”σας.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Γαλιατσάτος του Μιχαήλ

κάτοικος Λάσσης