Μια σπάνια αφίσα της μεταπολεμικής περιόδου (παλιά δημοσίευση)

Λόγω της επικαιρότητας του θέματος με τη βόμβα στη Θεσσαλονίκη και της «φυγής ασφαλείας» μεγάλου μέρους των πολιτών της πόλης σε ασφαλές μέρος, κάποιοι φίλοι μου ζήτησαν να ξαναδημοσιεύσω τη σπάνια αφίσα που αφορά στα κατάλοιπα… που μας άφησαν οι κατακτητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναμοχλεύοντας κάποιους φακέλους στις αρχειακές μου συλλογές, εντόπισα τούτη την αφίσα, που εκδόθηκε από το Ελληνικό Αρχηγείο Στρατού, 3ο Επιτελικό Γραφείο, τη δεκαετία του 1950 και επανελήφθη η έκδοσή της πιθανόν ακόμη για δύο φορές, με σκοπό να ενημερώσει την τότε μαθητιώσα νεολαία για τα πυρομαχικά που άφησαν έκθετα εδώ κι εκεί οι μορφωμένοι δολοφόνοι των λαών, οι Φασίστες του Άξονα.

Πόσοι άνθρωποι, ιδίως νέοι βρήκαν άσχημο θάνατο ή έμειναν ανάπηροι από αυτά τα «δώρα» που μας άφησε ο πόλεμος. Η αφίσα δυστυχώς είναι ταλαιπωρημένη και δε σώζεται ολόκληρη, αλλά παρέχει το ενημερωτικό μήνυμα για την προστασία των παιδιών, που την περιέργεια, το παιχνίδι και την όμορφη νεανική ανεμυαλιά τους, πλήρωναν με το χάσιμο της ζωής τους ή το σωματικό τραύμα που τους συνόδευε για πάντα, καθώς «περιεργάζονταν» το παίγνιο του θανάτου, τη χειροβομβίδα.

Φίλοι αναγνώστες σας τη χαρίζω, λόγω της Επετείου της 28 Οκτωβρίου του 1940, για να δείτε τούτος ο λαός μας πόσα και πόσα δεν πλήρωσε!