Μνημείο Κυβερνητικής ανεπάρκειας ή μήπως σκοπιμότητας;

Ν. Φαραντούρης

Ο Καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής του Νομού μας Νικόλας Φαραντούρης με δήλωση του τονίζει για την εκτός σχεδίου δόμηση: Μνημείο κυβερνητικής ανεπάρκειας ή μήπως σκοπιμότητας;

Η δήλωση του κ. Φαραντούρη έχει ως εξής:

Στις 21 Μαρτίου 2023 είχα προειδοποιήσει με άρθρο μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (επισυνάπτεται) για την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης για την αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε (για τη συγκεκριμένη υπόθεση) ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για την δόμηση ενός ακινήτου.

Στην παρέμβασή μου είχα τονίσει ότι, εάν δεν σπεύσει η Κυβέρνηση να παρέμβει (πάντα φυσικά με σεβασμό στο Σύνταγμα), θα πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία αλλά και την ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα.

Περαιτέρω, στην παρέμβασή μου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχα επισημάνει τις συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας στην κοινωνία και τους θεσμούς, σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και Ιθάκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: Έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα εμφανίζονταν να έχουν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας.

Στις 21 Μαρτίου είχα επίσης προειδοποιήσει ότι τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης αναστέλλουν κάθε προέγκριση και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδό μεγαλύτερο των 4000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες θα μείνουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, διότι θα φαίνονται ότι στερούνται δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας με επιλογή της κυβέρνησης.

Και είχα, ασφαλώς, επισημάνει (και με την ιδιότητα του Καθηγητή του Δικαίου) ότι για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρυμνίζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Στις 21 Μαρτίου είχα, τέλος, δηλώσει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

“Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Ο,τιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική “ρύθμιση” αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις”. https://www. kathimer ini.gr/ economy/ 5623 31875/i-megali-anatropi-stin-ektos-schedioy-domisi/

Ο βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης είχε τότε διαβεβαιώσει ότι θα ετοιμαστεί σχετική νομοθετική παρέμβαση. Ο δε “έτερος Καππαδόκης” (και πλέον υποψήφιος), διαβεβαίωνε ότι κατόπιν συνομιλίας του με τον Υπουργό Σκρέκα, το πρόβλημα θα λυνόταν “απο βδομάδα”, φυσικά “δι’ ενεργειών του”…

Χθες βράδυ, από διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου μάθαμε (πριν καταπώς φαίνεται από τους κυβερνητικούς υποψηφίους), για το φιάσκο της περίφημης “νομοθετικής πρωτοβουλίας”: καμία νομοθετική πρωτοβουλία, καμία τροπολογία μέχρι τώρα, στην εκπνοή της κοινοβουλευτικής θητείας. Η Βουλή κλείνει κι οι πολεοδομίες και οι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες “στον αυτόματο”…

Η νέα Κυβέρνηση, με νέα ηγεσία στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και θα άρει αυτήν την θεσμική ανασφάλεια σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η σημερινή Κυβέρνηση.

Νικόλας Φαραντούρης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Υποψήφιος βουλευτής

Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ