Μουσείο Αργοστολίου

Σωτ. Κουρής

Είναι ίσως η πολλοστή φορά που ασχολούμαι με το Μουσείο Αργοστολίου και εκφράζω ευθέως την άποψη μου τόσο για την στατικότητα του υπάρχοντος κτιρίου, όσο και για την σπουδαιότητα της έκθεσης των αρχαιολογικών μας ευρημάτων που εκφράζουν την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο σεισμός του 2014 μας απέδειξε, δυστυχώς περίτρανα ότι το κτίριο του Ιστορικού μας Μουσείου, «δεν είχε την σωστή θεμελίωση για μία σεισμογενή περιοχή», λόγια του αείμνηστου Τάκη Παυλατου που μου τα λέγε και μου τα ξανάλεγε όταν τον ρωτούσα την γνώμη του για το τραυματισμένο Μουσείο μας. Εγώ είχα πειστεί και όταν η τότε ΓΓ του Υπουργείου πολιτισμού και σημερινή Υπουργός ήλθε στην Κεφαλονιά το 2014, πρότεινα να κατεδαφιστεί άμεσα και να γίνει το Ιστορικό Μουσείο στον χώρο του Ξενία, στα πλαίσια δημιουργία ενός Πολυμουσειακου κτιρίου που θα φιλοξενήσει την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Άλλωστε έναν τέτοιο Μουσειακό χώρο, μας τον χρωστάει το Κεντρικό κράτος, σαν χώρο της διατήρησης της ιστορικής μας κληρονομιάς που σώζεται από τους αλλεπάλληλους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς, στην διάρκεια των χρόνων.

Οι Αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί μας, άλλοι είναι εγκαταλελειμμένοι και χάνονται στην πορεία των χρόνων και άλλοι καταστρέφονται ή καίγονται και χάνονται.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή, μετά από την 5 έτη εγκατάλειψη και αδιαφορία, και θελουμε και μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση μας. Τώρα που βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για αποφάσεις και λύσεις προς την σωστή κατεύθυνση πρέπει να απαιτήσουμε την δημιουργία ενός ΠΟΛΥΜΟΥΣΕΙΟΥ σε χώρο που θα επιλέγει και θα προταθεί από την Δημοτική Αρχή και θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου.

Άμεσα λοιπόν πρέπει η Δημοτική Αρχή να πράξει τα δέοντα και να πάρει αποφάσεις.

Όλες οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές, η κυβέρνηση έδειξε το ενδιαφέρον της, ο βουλευτής είναι μάχιμος, η Περιφερεια, γνωρίζει και συμπαρίσταται.

Ήλθε η ώρα για το Πολυμουσειο Αργοστολίου, το οφείλουμε στην Ιστορία μας τον πολιτισμό μας και στίς νέες γενιές!

14 Φεβρουαρίου 2020