Μπακαλάος, Παπαδόπουλος και Προκόπιος στο Ληξούρι!

Ο θρυλικός εφημεριδοπώλης «Μπακαλάος», ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, ο «αγιοκοψίτης» Προκόπιος και πολλά άλλα πρόσωπα μιάς περασμένης εποχής …«παρήλασαν» φέτος στο Ληξούρι, μέσα από την άκρως επιτυχημένη αναδρομική έκθεση του εκδότη του «Η» Χρήστου Παπαδάτου.

Η έκθεση -που έγινε στον Κήπο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στις 10 και 11/8 κατόπιν προτροπής του προέδρου του Ιδρύματος Πέτρου Πετράτου-έφερε ξανά μπροστά παρουσίες και καταστάσεις που «σκιαγράφησε» ο εκδότης μας με το πενάκι του την εποχή που ήταν γελοιογράφος στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό Τύπο.

Στον πρόλογο της έκθεσης ο «Ατος» ανέφερε τα εξής:

Xρήστος Παπαδάτος: Oταν ήμουνα γελοιογράφος!

Ποτέ μου δεν είχα τη σκέψη να κάνω έκθεση γελοιογραφίας. Ομως αυτό που βλέπετε (…αν θεωρείται έκθεση…), έγινε κατόπιν προτροπής του προέδρου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρου Πετράτου, παρ’ ότι παλιά είχα έρθει σε προστριβή μαζί του για ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κεφαλονιά»!

Ο Πέτρος, λοιπόν, είχε την ιδέα αυτή και είπα να τον ευχαριστήσω για το μεγάλο ενδιαφέρον του για τις γελοιογραφίες μου κι’ ελπίζω κι’ εσείς να τις ευχαριστηθείτε βλέποντάς τες!

Βασικά πρόκειται για τέσσερις σειρές με γελοιογραφίες.

1η Σειρά: Από την εφημερίδα «Νέα Κεφαλονιά», που εξέδιδα παλαιότερα, με πρωταγωνιστή τον θρυλικό εφημεριδοπώλη «Μπακαλάο».

2η Σειρά: Από το βιβλίο μου «Ντούμπου Ντούμπου Ζα!!!» (θρυλικός τίτλος του τραγουδιού του Γιάννη Μαρκόπουλου) με γελοιογραφίες που δημοσιεύθηκαν μετά την πτώση της Δικτατορίας το 1974, κυρίως στις αθηναϊκές εφημερίδες «Αθηναϊκή» και «Ημερησία». Στο βιβλίο εξώφυλλο είναι ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στο …Λαγονήσι του.

3η Σειρά: Από το περιοδικό «Κεφαλονίτικες Ωρες» και από την εφημερίδα «Φωνή της Κεφαλονιάς», με πρωταγωνιστή τον Δεσπότη Προκόπιο Μενούτη, που ξεσήκωσε την Κεφαλονιά, την Ελλάδα και την Ομογένεια με το «κόψιμο» του Αγίου Γερασίμου.

4η Σειρά: Από το περιοδικό «Τραστ του γέλιου».

Την πρώτη σειρά την αφιερώνω στη μνήμη των γονέων μου Παναγή και Ελπίδας, τη δεύτερη στη σύζυγό μου Δήμητρα και τα παιδιά μου Παναγή και Χρήστο τζούνιορ, την τρίτη σε όσους συνεργάστηκαν μαζί μου και την τέταρτη στον Πέτρο Πετράτο, που με προέτρεψε να βγάλω «στον αέρα» αυτό το υλικό.

Καλά να περάσετε,

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Ιδιοκτήτης-εκδότη

 εφημερίδας

«ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ»