Μπαράζ πυρκαγιών στην Κεφαλονιά μέσα σε ισχυρούς ανέμους

Μπαράζ πυρκαγιών είχαμε στην Κεφαλονιά από προχθές το βράδυ, με “σύμμαχο” τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στο Νησί μας.

Η μία πυρκαγιά πίσω από την άλλη ξέσπασαν από προχθές το μεσημέρι, δημιουργώντας πανικό, τόσο στους κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και στις Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μετά την φωτιά πάνω από το White Rοcks που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα προχθές και που η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την κατάσβησε αμέσως, χωρίς να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, το βράδι λίγο πριν τις 8, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά έξω από το χωριό Ζόλα.

Η πυρκαγιά έκαιγε όλη νύχτα και χθες το πρωϊ τέθηκε σε μερικό έλεγχο, ενώ οι δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και έφθαναν τα 9 μποφόρ, επιδείνωναν την κατάσταση και δυσκόλευαν το έργο της πυρόσβεσης.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χαμηλά από την παράλια ζώνη σε δασική έκταση, είχε πολλά μέτωπα και ανέβαινε με δυνατούς ρυθμούς προς το Χωριό.

Σύμφωνα με προχθεσινοβραδινές δηλώσεις στον “Η” του αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, παρά τα πολλά μέτωπα της φωτιάς, αλλά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων -όπως μας είπε- υπήρχε αισιοδοξία ότι η φωτιά θα “μαζευτεί” και δεν θα κινδυνέψει το Χωριό. Το μόνο μέτωπο που παρουσίαζε μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας ήταν το ανατολικό, αλλά μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Εθελοντικών Ομάδων και κατοίκων της περιοχής, έκααναν μεγάλες προσπάθειες να την “δαμάσουν” για να μην προκληθούν προβλήματα στον Οικισμό.

Στα Ζόλα επιχειρούσαν εκτός από τα Πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα, ενώ τρία λεωφορεία βρίσκονταν σε ετοιμότητα, εάν χρειαζόταν να γίνει μερική ή ολική εκκένωση του Χωριού.

Η φωτιά έφθασε μέχρι τις αυλές των πρώτων σπιτιών στο Χωριό, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με οργανωμένο σχέδιο την ανέκοψαν επί του δρόμου και με ρίψεις νερού απέτρεψαν το κάψιμο σπιτιών, ενώ εκκενώθηκαν όσααπειλήθηκαν.

Στην φωτιά επιχειρούσαν μέχρι χθες το πρωϊ 8 πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 25 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην περιοχή Ζόλων έκανε στάχτη πάνω από 40 στρέμματα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειαν όλη μέρα χθες στην περιοχή που τέ θηκε σε επιτήρησης, από την πυροσβεστική για τυχόν αναζοωπυρώσεις.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ιωάννης Ράπτης, ενώ βρέθηκε εκεί και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ κ. Βαγγέλης Ανδρεάτος και ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης.

Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στα Ζόλα, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή των Χαλιωτάτων (περίπου στις 9,30 προχθές το βράδι), η οποία κατασβέστηκε έγκαιρα από την άμεση επέμβαση του τοπικού Κλιμακίου της Πυροσβεστικής, ενώ λίγο αργότερα, νέα φωτιά ξέσπασε στην περιοχή των Βλαχάτων, (περίπου στις 10.30’ προχθές το βράδι) που ευτυχώς τέθηκε σε έλεγχο και κατασβέστηκε άμεσα, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι πυρκαγιές χθες:

Χθες, από νωρίς το πρωϊ το μπαράζ των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Νησί μας συνεχίστηκε, αφού περίπου στις 10.15 π.μ. μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε έξω από το Χωριό Πάστρα, ενώ συνεχίζαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Εθελοντικών δυνάμεων, της Περιφέρειας και του Δήμου, αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Σε συνεργασία Αντιπεριφέρειας και Δήμου έκλεισαν τα Σχολεία στην Πάστρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων και υδροφόρων, αφού η κυκλοφορία των σχολικών λεωφορείων, ΤΑΧΙ και ΙΧ για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς των μαθητών, αλλά και για την ασφάλεια των μαθητών που τυχόν κυκλοφορούσαν πεζοί.

Η φωτιά από την Πάστρα κατευθύνθηκε με δύναμη προς Ρατζακλί και Κατελειό, ενώ επιχείρησε από αέρα ένα ελικόπτερο Ericsson από την Αθήνα, αφού τα δύο PZL που βρίσκονται στις Μηνιές λόγω της έντασης των ανέμων δεν μπόρεσαν να “σηκωθούν”.

Χθες το μεσημέρι, Περιφέρεια και Δήμος, αποφάσισαν την εκκένωση του Ανω Κατελειού και μέρος οικιών του Κάτω Κατελειού και κάτοικοι και επισκέπτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ξενοδοχεία και καταλύματα στο Αργοστόλι, ενώ λεωφορεία βρίσκονταν στην περιοχή να μεταφέρουν και άλλους κατοίκους εάν χρειαζόταν. Η φωτιά στην κυριολεξία «έγλυψε» αρκετές οικίες, καίγοντας αυλές.

Ο αντιπεριφερειάρχης, ζήτησε να σταλεί ενάερια βοήθεια από την Αθήνα, αλλά μέχρι αργά χθες το απόγευμα, οι εκκλήσεις του δεν βρήκαν ανταπόκριση και όπως μας δήλωσε «η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους, στην περιοχή»!

Στη φωτιά, από νωρίς το πρωϊ μέχρι και τη νύχτα, παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ Βαγγέλης Ανδρεάτος.

Οι άλλες φωτιές:

Στις 11.20 π.μ. περίπου ξέσπασε νέα φωτιά στα Κουρκουμελάτα, στις 12 στα Μαντζαβινάτα και λίγο αργότερα στην Κουνόπετρα στην Παλική και στα Χαυδάτα (Λαγγάδα), ενώ περίπου στις 12 φωτιά ξέσπασε και στο Ξί. Ολες οι φωτιές, εκτός της φωτιάς στα Μαντζαβινάτα που τέθηκε σε έλεγχο, κατασβέστηκαν χθες.

Η φωτιά ανάμεσα Κρεμμύδι και Κατελειό, πλησιάζει απειλητικά το χωριό