Μπλακ άουτ στο Ληξούρι: Για άλλη μία φορά

Aπό τη Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το μπλακ άουτ Παλικής:

Για άλλη μια φορά Χθες  18/1/2021 (από τις πολλές το τελευταίο διάστημα), μεγάλο μέρος της περιοχής της Παλικής βίωσε ένα ακόμα «μπλάκ άουτ».

Για άλλη μια φορά  για το λόγο αυτό, δεν λειτούργησαν τα Δημοτικά σχολεία της περιοχής, βάζοντας σε απίστευτη ταλαιπωρία και κινδύνους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που για αρκετή ώρα παρέμεναν εκτεθειμένοι μέσα στο κρύο μέχρι να πάρει κάποιος υπεύθυνος την ευθύνη να κλείσουν, ενώ  έγινε αναστολή μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη στα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης.

Για άλλη μια φορά χιλιάδες οικιακές συσκευές δοκιμάστηκαν να λειτουργούν στα 118 volt (!!!) με τις γνωστές επιπτώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά και… ευτυχώς που δεν μείναμε χωρίς νερό.

Για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, με την  ζωή να αποδεικνύει  ότι πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις, τα «πακέτα»  και  τα «θαύματα» της «ανάπτυξης» που έχουν κατορθώσει οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές στην χώρα, το νομό μας και στην Παλική,  βρίσκεται η ωμή πραγματικότητα της διάλυσης όλων των βασικών υποδομών που εξυπηρετούν τις διευρυμένες  σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Για άλλη μια φορά η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου αποδεικνύεται ο «αγιάτρευτος ιός». Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα  φυσικά φαινόμενα  (σεισμοί πλημμύρες),  στην  πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης (από τη ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ Α.Ε.), των  αναγκών  της ασφάλειας στην παροχή ενέργειας όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν (άνεμοι, έντονες βροχές).

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η πολιτική αυτή «αγιάτρευτος ιός» στην ανεπάρκεια της ενέργειας όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση («μπλακ άουτ» το χειμώνα- καλοκαίρι), στη φθηνή τιμή της ενέργειας για  χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που είτε χρυσοπληρώνουν  οριακά τα χαράτσια της ΔΕΗ Α.Ε. , είτε τα χρωστάνε γιατί δεν βγαίνουν.

Σημειώνεται ότι η “τιτλοποίηση” των οφειλών προς τη ΔΕΗ και η πώλησή τους σε funds  αφορούν μόνο τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι τους μεγαλοοφειλέτες – βιομήχανους και επιχειρηματίες – που χρωστάνε εκατομμύρια.

Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που διαχρονικά απαιτεί μέτρα “εξυγίανσης” της  ΔΕΗ  για να είναι ανταγωνιστική, δεν προβλέπει ούτε έναν εργαζόμενο στην Παλική (!), αφού ο τελευταίος  εναερίτης  συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα.

Στο «όραμα» της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) και της «ανάπτυξης» που προωθεί, είναι προφανές ότι  δεν περιλαμβάνεται  καμιά πρωτοβουλία πέρα και έξω από την κυβερνητική πολιτική παραπέρα απαξίωσης της ΔΕΗ.   Καμία διεκδίκηση δεν έγινε σχετικά. Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχει ληφθεί, εκτός από το κλείσιμο των σχολείων, παρότι η περιοχή της Παλικής έχει υποστεί  πολλάκις  τις  σκληρές επιπτώσεις  των «μπλακ άουτ».

Απαιτούμε εδώ και τώρα όλοι οι αρμόδιοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

  • Να ξεκινήσει άμεσα η συντήρηση του γερασμένου και προβληματικού δικτύου της ΔΕΗ.
  • Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντικεραυνικής προστασίας όλης της Παλικής.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ, να υπάρχει μόνιμα επαρκές προσωπικό για την περιοχή μας χωρίς εντατικοποίηση. Όχι στην εργολαβοποίηση.
  • Να αποζημιωθούν από τη ΔΕΗ όσοι έπαθαν ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές λόγω «μπλάκ άουτ» όλο τα τελευταίο διάστημα, αφού η φθορά τους είναι αθροιστική.
  • Να υπάρξει θωράκιση και εναλλακτικές λύσεις (Η/Ζ) για την λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών σε συνθήκες «μπλάκ άουτ» (σχολεία, αντλιοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) αφού δεν μπορεί κάθε τόσο να σταματάει η ζωή σε ολόκληρη την περιοχή.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια. Μειώσεις στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης. Ρεύμα φθηνό για το λαό .
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, Φυσικό Αέριο).

ΛΗΞΟΥΡΙ 19 /01/21
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ