Μπροστά 8,8% η Ν. Δημοκρατία. Η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB μετά την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ως μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζεται πλέον η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται αυτό όχι τόσο από την πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, όσο από την παράσταση νίκης που είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ποτέ κατά το παρελθόν ένα κόμμα που είχε τόσο μεγάλη κυριαρχία στην παράσταση νίκης δεν έχασε τις εκλογές. Ακόμα και η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα tvxs.gr το οποίο είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, δίνει προβάδισμα της ΝΔ με 8,2% διαφορά! Μπορεί η διαφορά να είναι μικρότερη από παλαιότερη μέτρηση, είναι όμως μεγάλη και μη αναστρέψιμη, καθώς πορευόμαστε προς το τέλος της θητείας αυτής της βουλής και δεν υπάρχουν περιθώρια να γυρίσει το πολιτικό κλίμα.

Ειδικότερα η διαφορά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βρίσκεται πλέον στο 6,5% και λίγο πάνω από 8% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ρευστές καθώς το ποσοστό της «μετέωρης ψήφου», που προέρχεται κυρίως από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει πολύ υψηλό. Παράλληλα οι πολίτες φαίνεται πως διαφωνούν με το αίτημα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ και ΝΔ) για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του 2018, ζητώντας στην πλειονότητά τους ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ή διπλές κάλπες το 2019.

Αναλυτικά σχετικά με το ζήτημα του χρόνου των εκλογών το 44% δηλώνει πως επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το 2019, ενώ το 8% εμφανίζεται θετικό σε διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές το 2019. Αντίθετα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάσσεται το 29%, ενώ ένα επιπλέον 11% ζητάει διεξαγωγή εκλογών μέχρι το τέλος του 2018.

(fimotro.gr)