Μυκηναϊκός Τάφος Τζαννάτων: Νίκη για το Ξώμερο, η σωστή λύση!

KΥΡΙΕ Διευθυντή,

Ο εγκαταλελειμμένος ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ Τζαννάτων, αναγνωρίστηκε απ το κ. Μάκη Μεταξά το 1991. Από τότε μέχρι σήμερα, το μνημείο/ η φυσική του ύπαρξη είναι εκτεθειμένη στη συνεχή φθορά από τις ανελέητες καιρικές συνθήκες χωρίς προστασία και συντήρηση. Επιτέλους μια σημαντική μελέτη που καλύπτει τη προστασία και τη «πολιτιστική» ανάδειξη του μνημείου έγινε απ την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας (ΜΚΟ) του κ. Μάκης Μεταξά.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε τελεσίδικα η εφαρμογή της απ το Υπουργείο Πολιτισμού, και τελικά υπεγράφη απ την Υπουργό Πολιτισμού. Το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτούσε την εκτέλεση του έργου.

Δυστυχώς όπως αποκαλύπτικε από έγγραφες πληροφορίες, ορισμένοι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να ακυρώσουν την εκτέλεση του έργου όπως είχε αποφασιστεί, προτείνοντας «μικρό συντήρηση για αντάλλαγμα». Σκοπός αυτής της πονηρής ενέργειας, αν είναι αληθής, είναι η ακύρωση της σωστής μελέτης που είχε την τελική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1961. Η θλιβερή είδησης αγρίεψε τους ξωμερίτες και με έγγραφες διαμαρτυρίες, με πρωτεργάτη το Μάκη Μεταξά, τη κοινότητα Πόρου, Πολιτιστικούς συλλόγους, ζήτησαν τη πραγματοποίηση του εν λόγω έργου χρησιμοποιώντας την εγκεκριμένη μελέτη.

Αδιαφορώντας για της πονηρές ειδήσεις, πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο ο/η Υπουργός μπορεί να θυσιάσει τους ξωμερίτες. Υπάλληλοι (τοπικοί ή όχι), μπορεί να χρησιμοποιηθούν/ μετατραπούν σε Ομηρικές « Ιφιγένειες» να εξυπηρετήσουν προϊσταμένους και δύσκολες καταστάσεις. φυσικά στην δική μας περίπτωση πάλι ο/η Υπουργός θα είχε γνώση. Η μεσολάβηση του βουλευτή είναι η καλύτερη επιλογή για καλά αποτελέσματα. Φυσικά χρειάζεται υπομονή χωρίς υποχώρηση! Μόνο η νίκη για το ξώμερο είναι η δεκτή λύσης!!!
Φυσικά και άλλοι άνθρωποι της εξουσίας μπορούν να βοηθήσουν άμεσα για την εκτέλεση του έργου χρησιμοποιώντας τη μελέτη του 1961.
Ενα άλλο σοβαρό θέμα είναι η Πολιτιστική ανάδειξη του έργου που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του ξώμερου και ειδικά του Πόρου και της Σκάλας. Για να επιτευχθεί αυτό το κατόρθωμα χρειάζεται να εκτελεσθούν όλα τα έργα που ξεχάστηκαν στο ξώμερο και ειδικά στον Πόρο. Άλλωστε όλοι οι αιρετοί του Δήμου τα είχαν υποσχεθεί στις προεκλογικές επισκέψεις. Χωρίς την ταυτόχρονη εκτέλεση όλων των έργων ο μαρασμός θα συνεχίζεται.
Μερικά σημαντικά έργα είναι:

  • Ο δρόμος Αργοστόλι-Πόρος. Στα Τζαννατα στο σχολείο, χρειάζεται παράκαμψη η οποία θα βοηθήσει και την διέλευση των λεωφορείων για τον Μυκηναϊκό Τάφο.
  • Ο δρόμος για το Μοναστήρι της Παναγίας της Ατρου. Η πλήρη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος Πόρου-Σκάλας. Είναι ανάγκη να προστατευτούν οι κάτοικοι και τουρίστες απ τα βοθροαρώματα!

Τα πλωτά για την εξυπηρέτηση σκαφών και κότερων ποτέ δεν έφτασαν στο Πόρο. Το Μεγαλολίμανο ακόμη στερείται εγκαταστάσεων για της ανθρώπινες ανάγκες!
Πολλά άλλα χρειάζονται. Ολα αυτά και πολλά άλλα μπορεί να μελετηθούν σε Δημοτικά συμβούλια.
Τα φυσικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη υπάρχουν. Χρειάζεται ο αγώνας των κατοίκων και η συμπαράσταση των αρχόντων, αιρετών και μη, για να επιτευχθεί.

* Διπλωματούχος Μηχανικός