Νέες κόντρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, αψιμαχίες του δημάρχου με Γκισγκίνη, Τζωρτζάτο και Ρουχωτά

Γ. Αλυσναδράτος

Νέες κόντρες είχαμε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση της έκθεσης προϋπολογισμού β’ τριμήνου 2017, που έλαβε χώρα στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου.

Τα θέματα του προϋπολογισμού ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία.

Ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Γεράσιμος Παυλάτος, που έκανε τις εισηγήσεις τόνισε ότι ο Δήμος κινείται σε θετικά πλαίσια.

Ο εκπρόσωπος της Ενωμένης Τετράπολης κ. Βασίλης Ρουχωτάς στην τοποθέτηση του τόνισε: «Προφανώς η αισιοδοξία που προκύπτει από τα χαρτιά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε την ευτυχία να πάρει 7.000.000 Ευρώ επιχορήγηση για την τακτοποίηση παλιών οφειλών. Αυτό είναι μία μεγάλη βοήθεια. Προφανώς, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πώς χρωστάμε στους προμηθευτές και πώς δεν εισπράττουμε αυτά που πρέπει ως Δημοτική Αρχή».

Προηγουμένως, ο κ. Ρουχωτάς και ο ανεξάρτητος δ.σ. και τ. πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Τζωρτζάτος τόνισαν ότι θα έπρεπε τα χρήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 2.000.000 Ευρώ να βρίσκονται σε διαφορετικό ειδικό κωδικό και όχι στο ταμειακό υπόλοιπο.

Κόντρα υπήρξε μεταξύ του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Γκισγκίνη, όταν ο κ. Γκισγκίνης ρώτησε τον δήμαρχο «ποιό είναι το πιο δυνατό στοιχείο του Δήμου και τί πέτυχε αυτό το χρονικό διάστημα». Τοτε ο δήμαρχος απάντησε: «Αν δεν σε καλύπτει η Υπηρεσία του Δήμου που μιλάει τόση ώρα, από εκεί και πέρα δεν έχω να σου κάνω κανένα σχόλιο και καμία απάντηση. Στείλε μου εγγράφως αύριο να σου απαντήσω. Δεν μπορώ να κάθομαι να ακούω αρλούμπες δικές σου».

Ενώ λίγο αργότερα, ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον κ. Γκισγκίνη είπε: «Εκεί θα χτυπιέσαι μόνος σου, αν δεν αλλάξεις συνταγή. Τώρα έχεις και τον Κουρούκλη. Ο Παρίσης θα είναι εδώ και το ‘24 και το ‘29 αν το αποφασίσει».

Ο κ. Τζωρτζάτος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Τα λεφτά από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν υπάρχουν πουθενά στον προϋπολογισμό και χρωστάτε 7.000.000 στους προμηθευτές».

Ο κ. Παρίσης απαντώντας στον κ. Τζωρτζάτο είπε: «Καλά θα κάνετε να πάτε να διαβάσετε γιατί είστε άσχετος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Καλλικράτης θέλει διάβασμα. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε».

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζετε, όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα άλυτα στο νησί μας».

Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου, παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε όσον αφορά τον δήμαρχο: «Ο Παρίσης δεν παραδίδει την εξουσία. Την εξουσία θα του την πάρει μόνο ο λαός. Ολοι εμείς είμαστε απλοί στρατιώτες που λειτουργούμε υπό την καθοδήγησή του».

Ο κ. Ρουχωτάς λέγοντας ότι θέλει να ευθυμήσει, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, τον ρώτησε: «Θυμάσαι, Αλέκο, που θεωρούσες τον Θεόφιλο καλύτερο δήμαρχο;»

Ο δήμαρχος απάντησε, μεταξύ άλλων: «Εσύ είχες βγάλει τα άντερά σου για τον Μιχαλάτο. Εγώ είπα ότι είναι άνθρωπος έντιμος».

Προηγουμένως αποσύρθηκε το θέμα τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου Κεφαλονιάς για 5 θέσεις για την κάλυψη πάγιων αναγκών για 5 θέσεις στον τομέα της καθαριότητας.

Tο θέμα τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου για 5 θέσεις για την κάλυψη πάγιων αναγκών του Δήμου έθεσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή, ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, προκειμένου να προσλάβει ο Δήμος 5 από τους 21 απολυμένους συμβασιούχους του τομέα καθαριότητας.

Το ζήτημα της απόλυσης των 21 συμβασιούχων του Δήμου είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης Δ.Σ. Λίγο νωρίτερα, είχε προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) από το Δ.Σ. για 21 θέσεις, οι οποίες καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου, για να παραμείνουν και οι 21 απολυμένοι.

Ωστόσο, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω από 5 θέσεις. Δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω την κοινώνια». Οπότε, η πρόταση της κ. Γαρμπή ήταν για 5 θέσεις εργασίας.

Εντούτοις, υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένους απολυμένους συμβασιούχους που παρεβρίσκονταν. Μάλιστα, τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε στο Σώμα και η γραμματέας του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Τίτσα Τσιμάρα, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή εξάντλησε τις προθεσμίες, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «θέατρο του παραλόγου».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε η αντιπρόσωπος του Σωματείου του τοπικού ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Εφη Διονυσάτου καταγγέλοντας τη Δημοτική Αρχή για παράνομες απολύσεις και κατηγορώντας την για εμπαιγμό και τη τακτική του «διαίρει και βασίλευε», καθώς και για «τακτικές Γερμανών».

Τελικά, το θέμα αποσύρθηκε.

  •  Στην αρχή της συνεδρίασης ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος έθεσε προς συζήτηση το θέμα κλεισίματος της παραλίας του Μύρτου με τη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, ωστόσο το θέμα δεν κρίθηκε κατεπείγον και δεν συζητήθηκε. Ο δήμαρχος για το θέμα του Μύρτου τόνισε: «Να βρείτε αυτούς που φταίνε και βγάλανε τα προεδρικά Διατάγματα με τις νυχτερίδες. Αυτοί φταίνε…»
  •  Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».