Νέος καυτός Πολιτικός Αναλυτής

«Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε» λέει ο σοφός λαός και δεν έχει άδικο. Και σίγουρα κάτι στραβό συμβαίνει με τα έργα του Δήμου. Αν όχι με όλα, …σχεδόν με όλα. Κι ας λέει ο Κύριος Ανταυτού αντιδήμαρχος έργων κ. Λυκούδης. Και πρώτα απ’όλα ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο εφτά χρόνια στα πράγματα η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει να το τελειώσει στην ώρα του την προβλεπόμενη από τη σύμβαση προθεσμία. Για να μην πούμε για τις αρνητικές επιδόσεις του Δήμου στο ΕΣΠΑ, …τελευταίος των τελευταίων !

Και επειδή …ο γιαλός ποτές δεν είναι στραβός …στραβά αρμενίζει ο Δήμος (και μαζί η Περιφέρεια) στον τομέα των έργων.

Αφορμή γι’αυτές τις μαύρες σκέψεις, αλλά πέρα για πέρα δυστυχώς αληθινές, είναι τα όσα έρχονται στο φως με την εκπονηθείσα μελέτη για το λιμάνι Αργοστολίου και τις σπηλαιώσεις σε όλη την έκταση από την γέφυρα μέχρι «τα Ληξουριώτικα φέρυ».

Η δήλωση του πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και πρώην στελέχους της Δημοτικής Αρχής κ. Γιώργου Τζωρτζάτου στον χθεσινό ΗΜΕΡΗΣΙΟ για το έργο της ανάπλασης της παραλίας από γέφυρα μέχρι λαχαναγορά το οποίο πρόσφατα δόθηκε σε χρήση με …εν χορδές και οργάνοις (κόψιμο κορδελών, καντάδες και άλλες φανφάρες…) αποτελεί κόλαφο για την Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον αντιδήμαρχο έργων κ. Λυκούδη: « Εγώ τους τάλεγα και τα φώναζα, αλλά κανείς δεν με άκουγε δυστυχώς», δήλωσε στον «Η» ο κ. Τζωρτζάτος για να προσθέσει την «βόμβα» «Πρέπει να γκρεμιστούν όλα τώρα στο έργο της Παραλίας, αφού δεν τηρήθηκαν οι σωστές προδιαγραφές»!!!

Πλέον η υπόθεση πάει αλλού…

Ο κ. Τζωρτζάτος ούτε λίγο ούτε πολύ, με λίγα λόγια, κατηγορεί την Δημοτική Αρχή πως ενώ γνώριζε πως υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο έργο «έκανε τα στραβά μάτια» και το έφτιαξε, πετώντας 500 χιλιάρικα που μάλιστα θα μπορούσε «να χρησιμοποιηθούν για την Παραλία του Λουρδά, που έχει τα μαύρα της χάλια» συμπλήρωσε ο κ. Τζωρτζάτος!

Δεν ξέρουμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις στη συνέχεια μετά τις επώνυμες καταγγελίες του κ. Τζωρτζάτου, αλλά σίγουρα εκ του αποτελέσματος έγκυροι τοπικοί νομικοί κύκλοι διατυπώνουν την άποψη πως η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα οι αρμόδιοι (πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα) αντιμετωπίζουν σωρεία πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών αφού γνώριζαν τα προβλήματα και παρ’ όλα αυτά προχώρησαν στην κατασκευή του έργου.

Στην υπόθεση μάλιστα εμπλέκεται και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω της οποίας και από Εθνικούς πόρους χρηματοδοτείται το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα με ενδείξεις ότι κάτι «παιγνίδι» γίνεται με τις πληρωμές, αφού το Υπουργείο δεν φαίνεται να είναι τόσο απλόχερο στην χρηματοδότηση των τριών έργων όσο εμφανίζονται η Περιφέρεια και προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος. Ο τελευταίος μάλιστα είναι μηχανικός, είναι Κεφαλονίτης και όφειλε να γνωρίζει τα προβλήματα.

Σε υποστήριξη όλων των παραπάνω υπενθυμίζεται η καταγγελία που αφορούσε το συγκεκριμένο έργο της Παραλίας (ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ 17/12/2016) με την γνωστή υπογραφή «Κάτοικοι Ιστορικού Κέντρου Αργοστολίου» (οι γνωστές καταγγελίες ως …«Βούρδουλας» λόγω του μειλ που χρησιμοποιούσαν) που καταγγελλόταν μεταξύ άλλων «ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η προβλήτα έχει υποστεί καθιζήσεις και σπηλαιώσεις και ότι γι’ αυτό το αρμόδιο Υπουργείο έχει ενημερώσει το Δήμο Κεφαλονιάς και του έχει επιβάλλει να εξαιρέσει από την ανάπλαση μια ζώνη τριών μέτρων σε όλο το μέτωπο της προβλήτας.

Το πρόβλημα αυτό -ανέφερε η καταγγελία- το έχει αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τ. πρόεδρος του Λ. Ταμείου κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα μπλόκια».

Ακόμη και η έγκυρη περί τα αυτοδιοικητικά θέματα ιστοσελίδα www. aftodioikisi.gr στις 30/12017 δημοσίευσε την παραπάνω καταγγελία με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Καταγγελία. Παρανομίες και κακοδιαχείριση από το Δήμο Κεφαλονιάς στην παραλιακή ζώνη»!

Παρ’ όλα αυτά το έργο εκτελέστηκε κανονικότατα με τον εργολάβο να υπερβάλει εαυτόν και να τελειώνει έστω και με αλλεπάλληλες παρατάσεις στις 18/6.

Μάλιστα σε κάποια φάση του έργου στην πλευρά προς τη Λαχαναγορά η προκυμαία κατάρρευσε και ο εργολάβος έκανε την αποκατάσταση στο σημείο αυτό.

Σήμερα, εφτά μήνες μετά, δυστυχώς, τα καταγγελλόμενα τότε στο ξεκίνημα του έργου και προσωπικά από τον κ. Τζωρτζάτο επιβεβαιώνονται στο ακέραιο!

Τα πράγματα σχετικά με τις ευθύνες περιπλέκονται αφού η συγκεκριμένη (όπως και οι άλλες) καταγγελία είχε σταλεί σε κάθε αρμόδιο και …στον τοπικό εισαγγελέα αλλά δεν έγινε τίποτα.

Κι ενώ «ο κόσμος καίγεται» η Δημοτική και μαζί η Περιφερειακή Αρχή περί άλλων τυρβάζουν. «Δεν ιδρώνει το αυτί τους» και δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε για μία στοιχειώδη απάντηση για τα όσα φοβερά και τρομερά συμβαίνουν με τα έργα (και τα …μη έργα) στην Κεφαλονιά.

Τι δεν έχει αποκαλύψει ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ τους τελευταίους μήνες για τα εκτελούμενα έργα και αυτοί ζουν «στην κοσμάρα τους» και ευαγγελίζονται …«κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας» και …«ρεκόρ Γκίνες» !

Μόνο που «οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας» κατά Διονύσιο Λυκούδη …πριν ανθίσουν ξεράθηκαν και «τα ρεκόρ Γκίνες» αποδεικνύονται …φούσκες !

Και από πάνω έχουμε μια αντιπολίτευση που «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου». Μωρέ χαμπάρι δεν παίρνει τι γίνεται δίπλα της! Στη χάση και στη φέξη (όπως την περασμένη εβδομάδα με τα έργα των 5 εκατ.) θα βγάλει καμιά ανακοίνωση ο Βασίλης Ρουχωτάς. Ο Μιχαλάτος και οι υπόλοιποι …. « βράσε όρυζα» !

  •  Τι δεν είπαμε για το έργο «απέξω φάτσα και από μέσα λινάτσα» του παλιού Δημοτικού Σχολείου στο Ληξούρι, που χαλαστήκανε 800 χιλιάρικα από έσοδα του Δήμου για ένα άχρηστο έργο. Κατά τα άλλα …«δεν υπάρχουν λεφτά» λένε σε κάθε ευκαιρία Παρίσης-Λυκούδης !
  •  Τι δεν έχουμε πει για το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» που ακούει στο όνομα νέο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου. Μέχρι …το «σπριντ της Πλατείας που “χτύπησε” το Γηροκομείο» αποκαλύψαμε, με την επιλογή της Δημοτικής Αρχής (ο ίδιος ο Κύριος Ανταυτού αντιδήμαρχος έργων το ομολόγησε…) όταν ο κοινός εργολάβος στα δύο έργα απέσυρε όλο το προσωπικό από τα συνεργεία του Γηροκομείου για να «τα ρίξει» στην Πλατεία, έτσι ώστε να είναι «OK» o Δήμος στις 18/6 με τα έργα της Πλατείας!
  •  Τι δεν έχουμε πει για τα «αγκάθια» των τριών έργων (Πλατεία Βαλλιάνου, οδός Παναγή Βαλλιάνου, Παραλιακό μέτωπο) και τα …μηδενικά της χρηματοδότησής τους. Τα έργα δόθηκαν σε λειτουργία εν χορδές και οργάνοις και 37 ημέρες μετά, το ένα (η Πλατεία) εμφανίζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο και ο Θεός να βάλει το χέρι του στην πρώτη καλή μπόρα, το άλλο (η οδός Παν. Βαλλιάνου) …τελειωμό δεν έχει και ακόμα φτιάχνεται και το τρίτο (η παραλία) πάει για …ξήλωμα μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του ΥΠΟΜΕΔΙ!
  •  Τι δεν αποκαλύψαμε, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση την «έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο» και δεν έβγαζε άχνα για τις πομπώδεις αναφορές για το (ανύπαρκτο) έργο της Δημοτικής Αρχής του Κυρίου Ανταυτού στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε θέμα τον (ετεροχρονισμένο) απολογισμό του 2015. Για την τριτοκοσμική εικόνα της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς Αργοστολιού, που ο Κύριος Ανταυτού την θέλει (τρομάρα μας…) «Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» και τα «καλαμπούρια» για τον …οργασμό έργων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αποκαλύψαμε την εργολαβική ένδεια και την ολοκληρωτική εγκατάλειψη των χωριών της Κεφαλονιάς. Οχι! Κανένας αντίλογος ! Καμία απάντηση από την Δημοτική Αρχή και …«άκρα του τάφου σιωπή» από την αντιπολίτευση.
  •  Αναπάντητες μείνανε και οι αποκαλύψεις του ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ για την «ακάλυπτη επιταγή των 5 εκατ.» που παρέδωσε η κ. Δούρου στον κ. Γαλιατσάτο υπό τις ευλογίες του κ. Παρίση, για τα υποτιθέμενα έργα αποκατάστασης από τους σεισμούς την ίδια ώρα που τα χωριά μας ξεχασμένα τραβάνε το σταυρό της απομόνωσης. Κορυφαία όλων περίπτωση τα Κουρουκλάτα που απειλούνται ανά πάσα ώρα να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο εν έτει …2017 προς δόξα των κ.κ. Παρίση/Λυκούδη-Γαλιατσάτου.
  •  Και φυσικά η «βόμβα μεγατόνων» ήλθε με την αποκάλυψη το περασμένο Σάββατο (22/7) για τα «Τα «μυστήρια» του Μαντζαβινάτειου». Η μελέτη που χρηματοδοτείται το Μαντζαβινάτειο από την επιταγή της Δούρου των 5 εκατ. για την αποκατάσταση προβλημάτων από τους σεισμούς του 2014 έχει συνταχθεί …προσεισμικά!

Ο Δήμος Κεφαλονιάς δηλώνει ότι τα δημοσιεύματα περί… «ξηλώματος» του έργου στην παραλία Αργοστολίου ανήκουν στη σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας άσχετων και φαιδρών προσώπων.

Το να κατασκευάζεται ένα έργο που εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα στο μέρος που κατασκευάζεται …είναι ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ !

Υπό κάποια έννοια μιλάμε για …ένα προαναγγελθέν έγκλημα !

Γιαυτό και η ανακοίνωση του «Γραφείου Επικοινωνίας» του Δήμου που προσπαθεί να καταδείξει πως η Δημοτική Αρχή διαθέτει ψυχραιμία, μόνο …ΠΑΝΙΚΟ δείχνει.

Γιατί σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι νοήμονες και έξυπνοι άνθρωποι καλούν τους Κεφαλονίτες …«να απολαύσουν τα έργα που ολοκλήρωσε η Δημοτικής Αρχή» αν και αυτά είναι είτε ανολοκλήρωτα (Οδός Παν. Βαλλιάνου), είτε προβληματικά (Πλατεία), είτε βρίσκονται προ ενδεχόμενου ξηλώματος (Παραλία).

Και επί πλέον αποτελεί μνημείο αλαζονείας, το να μην λέγεται λέξη για την «ταμπακιέρα» και την ουσία της υπόθεσης και αντίθετα η ΦΟΒΕΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ πως με την μελέτη του Υπουργείου «προβλέπεται ανακατασκευή του κρηπιδώματος στην σημερινή του θέση και της χερσαίας ζώνης του κρηπιδώματος» να ανάγεται «στη σφαίρα της αχαλίνωτης φαντασίας άσχετων και φαιδρών προσώπων», όταν …η ίδια η Δημοτική Αρχή (δια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) έκανε αποδεχτή ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ μάλιστα!!

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής καταλαβαίνετε ότι με τέτοια δελτία τύπου και τέτοιους χαρακτηρισμούς περί «γελοιοτήτων» η μοναδική γελοιότητα που υπάρχει είναι τα ίδια τα δελτία Τύπου σας και η αίσθηση πως …δεν έχετε συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και απλά βγάζεται απωθημένα;

Κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Γνήσιε, αντιλαμβάνεστε ότι εκτίθεστε ανεπανόρθωτα με τέτοιου επιπέδου δελτία ΤΤύπου;

O Γ. Τζωρτζάτος