Νίκος Ανουσάκης: Aυτά θα κάνουμε μόλις εκλεγούμε

Νίκος Ανουσάκης

Η παράταξη “ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ” ήλθε για να μείνει και να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Αργοστολίου καθώς συναποτελείται από έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν την Δημόσια Διοίκηση κι από νεώτερα πρόσωπα που φέρνουν το σύγχρονο και τις νέες ιδέες. Παραθέτουμε το συμπληρωμένο πρόγραμμά μας καθώς ήδη πριν ένα χρόνο είχαμε δώσει σε συνέντευξη τύπου το στίγμα των προθέσεων και των προτάσεων μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ με επικεφαλής τον ΝΙΚΟ ΑΝΟΥΣΑΚΗ

Είναι σαφές ότι ένα πρόγραμμα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να κινείται σε ένα πλαίσιο με κύριο στόχο την ανάπτυξη και την ουσιαστική κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με επίκεντρο όλους τους πολίτες. Ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε πολίτης αλληλεπιδρά με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία, και βέβαια το σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής του ιδίου και των υπολοίπων, μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών ενός Δήμου, μιας περιοχής . Στόχος λοιπόν ενός επιτυχημένου προγράμματος μια Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι η αρμονία και η ομαλότητα της σχέσης αυτής, της αλληλεπίδρασης αυτής των πολιτών, ώστε για όλους το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατόν.

Ακολούθως αναφέρουμε τις προτάσεις μας για την περιοχή του Δήμου, που συνδιαμορφώνονται και μέσα από την επικοινωνία με τους δημότες και αποτελούν μία αρχή για ανάπτυξη, προοπτική για την κοινωνία και το περιβάλλον που ζούμε.

Θέτουμε στην κρίση σας τις 9 +1 ενότητες προτάσεων προοπτικής και ανάπτυξης που διαμορφώνουν τον βασικό άξονα της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής. Οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν λόγια κενά σημασίας, αλλά μέρος ενός προγράμματος το οποίο έχει μελετηθεί λαμβάνοντας υπόψην τις ανάγκες και προτεραιότητες των πολιτών για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ποιότητα ζωής στην περιοχή μας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

 • Ένταξη και κατασκευή Νέου Δημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων (ή Διαδημοτικού εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση και συνεργασία με τους άλλους Δήμους).
 •  Υλοποίηση ΟΛΩΝ των ειδικότερων υποχρεώσεων της Δημοτικής Αρχής όπως απορρέουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν.4830/21 χωρίς εκπτώσεις, ως ελάχιστη ένδειξη της μέριμνας για τα ζώα. Η συμπεριφορά της κοινωνίας προς τα αδύναμα – έναντι του ανθρώπου- ζώα είναι δείγμα του πολιτισμού της.

Πρωτίστως και άμεσα μέτρα:

 • Επαναλειτουργία κατά Νόμο της Πενταμελούς επιτροπής για τα Ζώα που με την παρούσα Δημοτική Αρχή έχει συσταθεί μεν, δεν συνεδριάζει σχεδόν ποτέ δε (5-6 φορές στα τελευταία 4 χρόνια).
 • Στήριξη στο έργο των Φιλοζωϊκων Συλλόγων που δρουν στα όρια του Δήμου
 • Άμεση προτεραιότητα η συνδρομή του Δήμου για την βελτίωση των υποδομών ώστε να γίνει η αδειοδότηση του υπάρχοντος καταφυγίου ARK – του Συλλόγου Ζωοφίλων Δήμου Αργοστολίου «Ντορίς» και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη για τις τροφές και την ιατρική περίθαλψη κλπ των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται εκεί καθώς και υποστηριξη της ομάδας άμεσης επέμβασης του Συλλόγου και λειτουργίας χώρου Κτηνιατρείου.
 • Πρόγραμμα περίθαλψης, διατροφής και προστασίας αδέσποτων ζώων εκτός καταφυγίων.
 • Στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό με κύρια αρμοδιότητα Θέματα Προστασίας Ζώων.

ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Βασικό μας μέλημα είναι η υποστήριξη και αλληλεγγύη στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες με την αποτελεσματική επαναλειτουργία δομών όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, ίδρυση και λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου και άλλα μέτρα ελάφρυνσης τους όπως:

 1. Μείωση λογαριασμού ΔΕΥΑΚ 70% για τις πολύτεκνες οικογένειες.
 2. Παραχώρηση δημοτικού χώρου για Ένωση Πολυτέκνων Κεφαλονιάς Ιθάκης
 3. Οικονομική στήριξη στην Ένωση Πολυτέκνων Κεφαλονιάς και Ιθάκης
 4. Δημιουργία χώρου στήριξης και προσωρινής διαβίωσης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Προτεραιότητα για εμάς είναι ένας Δήμος που αφουγκράζεται και νοιάζεται τον Δημότη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα επιτρέψουμε επίσης να λάβει χώρα κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στην πόλη μας συμμετέχοντας τόσο στα κινήματα των πολιτών όσο και λαμβάνοντας ειδικά μέτρα για να είναι η στέγαση όλων των πολιτών δικαίωμα και των οικονομικά αδύναμων.

ΝΕΟΛΑΙΑ: Ιδρυση Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου. Να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα μυαλά της Νεολαίας μας, να εμπιστευτούμε τις ιδέες τους, να ακούσουμε τις ανάγκες και τις προτάσεις τους. Αυτές που σήμερα δεν ακούγονται γιατί κανείς δεν έχει την διάθεση να τις υλοποιήσει.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: – Η Δημοτική Αρχή κοντά στον Πολίτη: Ο Δήμαρχος θα δέχεται προσωπικά καθημερινά τους πολίτες για να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας ώστε να υποβάλλονται αιτήματα και να εκθέτονται προβληματισμοί και προτάσεις των πολιτών προς την Δημοτική Αρχή .

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Θα γίνεται μία φορά τον χρόνο, όπου θα ενημερώνονται οι πολίτες για το έργο της Δημοτικής Αρχής ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα του έργου της ανά έτος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών συμμετοχικών διαδικασιών πολιτών, ανάπτυξη εφαρμογών εξυπηρέτησης τουριστικών επισκεπτών καθώς και αποτελεσματικών διαδραστικών εφαρμογών εξυπηρέτησης δημοτών και όχι μόνο υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων προς τον Δήμο όπως αυτή που σήμερα «δυσ»λειτουργεί.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Δημοτική Ενότητα Αργοστολίου

 1. Πρόταση και συνεργασία με την ελληνική πολιτεία για κατεδάφιση και ανέγερση σύγχρονων κτιρίων Λιμεναρχείου και Τελωνείου στο Αργοστόλι.
 2. Κατεδάφιση του πρώην κτιρίου της αστυνομίας σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και δημιουργία χώρου στάθμευσης.
 3. Έργα για τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητας στα Κυκλώπεια τείχη και στις παλιές Ρωμαϊκές πηγές στη Νερομάνα.
 4. Εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης και διάνοιξης νέων δρόμων σε όλο το οδικό δικτυο τόσο στα χωριά σε συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτητων αλλά και στην Πόλη του Αργοστολίου.
 5. Στήριξη και προώθηση της περαίωσης της πολεοδόμησης Λάσσης
 6. Επικαιροποίηση των ΖΟΕ αφού έχουν διαφοροποιηθεί οι ανάγκες ανάπτυξης του νησιού από τη δεκαετία του 1980.
 7. Σύνδεση βιολογικού καθαρισμού με περιοχές Σπηλίων, Χελμάτων, Κομποθεκράτων,
 8. Εργα ανακατασκευής των εναπομεινάντων προβληματικών δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων εντός της πόλης Αργοστολίου.
 9. Εργα αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης σε όσες περιοχές του Δήμου είναι απαρχαιωμένα και προβληματικά.
 10. Επέκταση υποδομών του Εργοστασίου Αφαλάτωσης του νερού στον Κούταβο και υδροδότηση των χωριών Φάρσων και περιοχής Θηνιάς κλπ., όχι με ανεπεξέργαστο αλλά με καθαρό αφαλατωμένο νερό.
 11. Ασφαλτόστρωση και δημιουργία τοιχίων στην παραλία της Αγίας Κυριακής και ασφαλτόστρωση δρόμου Χαλίκι Αγίας Κυριακής.
 1. Ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού οικοτροφείου σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία ωστε να χρησιμοποιηθεί σαν φοιτητική εστία.
 2. Επέκταση της Βιομηχανικής Περιοχής Αργοστολίου.
 3. Εκσυγχρονισμός των υποδομών της προβλήτας των Κρουαζιεροπλοίων ώστε να λειτουργεί σωστά και να παρέχει καλύτερες συνθήκες άνεσης και ασφαλείας στους επισκέπτες που την χρησιμοποιούν.
 4. Εκβάθυνση του τμήματος του Λιμένος από το Λιμεναρχείο μέχρι την Αγορά και προσθήκη πλωτών εξέδρων για διευκόλυνση της προσέγγισης τουριστικών σκαφών.

Δημοτική Ενότητα Λειβαθούς

 1. Διαπλάτυνση του δρόμου Άβυθος – Κλεισματα- Σπαρτιά έως Τραπεζάκι, ώστε να αξιοποιηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της Λειβαθούς
 2. Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Λουρδάτων
 3. Νομιμοποίηση και αναβάθμιση αλιευτικού καταφυγίου στο Τραπεζάκι
 4. Βελτίωση πρόσβασης και ανάδειξη παραλίας Παραδεισίου Σισίων
 5. Compact βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς της Λειβαθούς

Δημοτική Ενότητα Ελειού- Πρόννων

 1. Στατική στήριξη και αποκατάσταση σπηλαιώσεων στην παλιά προβλήτα του Πόρου, πλακόστρωση παλαιάς προβλήτας, τοποθέτηση τσιμεντόκυβων κατά μήκος της προβλήτας, ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται σκάφη αναψυχής.
 2. Πεζοδρόμηση και αναμόρφωση όλου του τμήματος του παλιού λιμανιού του Πόρου.
 3. Άμεση δημιουργία «master plan» για το λιμάνι του Πόρου για την ανέγερση κτιρίου Λιμένα.
 4. Άμεση αναβάθμιση του δρόμου που οδηγεί στο Μοναστήρι της Άτρου με αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών προβλημάτων.
 5. Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Κατελειού
 6. Επέκταση πεζοδρόμησης στη Σκάλα μέχρι το τέλος του χωριού
 7. Δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στην Πάστρα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
 8. Συνέχιση μελέτης επέκτασης οικισμού Πόρου
 9. Συνέχιση ανάπλασης παραλιακής ζώνης «Ράγια» Πόρου
 10. Ασφαλτόστρωση και αναμόρφωση του δρόμο στην περιοχή του δρόμου του Φτεριώνα

Δημοτική Ενότητα Ομαλών

 1. Αντιμετώπιση σε συνεργασία με την περιφέρεια του προβλήματος της παροχής νερού για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων στα Ομαλά με τη δημιουργία δεξαμενών.
 2. Αναμόρφωση οδοστρώματος στο δρόμο Αγίου Γερασίμου- Επανοχωρίου.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

 1. Επανακατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου.
 2. Επισκευές εντός του Κλειστού Γηπέδου Αργοστολίου (αλλαγή παρκέ, συντήρηση οροφής κλπ)
 3. Πρόταση και συνεργασία με την ελληνική πολιτεία για την Ίδρυση και τη λειτουργία Μουσικού Σχολείου στο Δήμο Αργοστολίου, δεδομένου ότι είμαστε το μόνο νησί ουσιαστικά στα Ιόνια που δεν διαθέτει αυτό το θεσμό.
 4. Πρόσληψη καθηγητών για τη διδασκαλία μουσικών οργάνων (χάλκινων, ξύλινων και κρουστών) στις φιλαρμονικές του Δήμου που σήμερα λειτουργούν μόνο με αρχιμουσικό.
 5. Επαναλειτουργία Δημοτικού Ωδείου με έδρα το Αργοστόλι και παραρτήματα σε Λειβαθώ και Πόρο.
 6. Εργαστήρι παραδοσιακής Μουσικής με τμήμα διδασκαλίας παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Κεφαλονιάς και των Ιονίων Νήσων (Βιολί, μαντολίνο κ.λπ.) και τμήμα παραδοσιακής χορωδίας με τραγούδια της Κεφαλονίτικης υπαίθρου
 7. Εργαστήρι Κεφαλονίτικης Εκκλησιαστικής μουσικής.
 8. Αποπεράτωση και Λειτουργία Ναυτικού Μουσείου Φάρσων.
 9. Κατασκευή εξέδρων και λειτουργικών και αξιοπρεπών αποδυτηρίων στο γήπεδο Διλινάτων, καθώς τα υπάρχοντα είναι σε άθλια κατάσταση.
 10. Συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και άλλων περιοχών για την έλευση στο Δήμο Αργοστολίου θεατρικών παραστάσεων
 11. Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση γηπέδου Ομαλών
 12. Δημιουργία σε συνεργασία με άλλους φορείς ανοικτού θεάτρου στο Άλσος Λαυράγκα στην περιοχή του τοπικού συμβουλίου Φαρακλάτων (Ραζάτα)

ΥΓΕΙΑ

 1. Απαίτηση για δημιουργία ΜΕΘ από την Ελληνική Πολιτεία και πλήρη στελέχωση με γιατρούς κ΄ το απαραίτητο Νοσηλευτικό Προσωπικό του Νοσοκομείου καθώς επίσης και στελέχωση του ΕΚΑΒ στο Νομό με περισσότερα Οχήματα και προσωπικό
 2. Συντήρηση και αναμόρφωση του χώρου του παλιού παιδικού νοσοκομείου δίπλα στο νοσοκομείο Αργοστολίου και μετατροπή του σε χώρο διαμονής νοσηλευτών και Ιατρών σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
 3. Δημιουργία επιτροπής Υγείας Δήμου με αρμοδιότητα την γνωμοδότηση και διεκδίκηση για αμεση επίλυση θεμάτων που άπτονται του Κοινωνικού Αγαθού της Υγείας . Διεκδικούμε Δημόσια και δωρεάν Υγεία ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των πολιτών.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 1. Δημιουργία οργανισμού προβολής και προώθησης της Κεφαλονιάς, καθότι ο Δήμος Αργοστολίου ως μητροπολιτικός δήμος φέρει το κύριο βάρος της τουριστικής ανάδειξης του νησιού
 2. Προσφορά περαιτέρω υποστηρικτικών υπηρεσιών και κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες low cost.
 3. Ενίσχυση ψηφιακής προβολής για την προσέλκυση τουριστών που χρησιμοποιούν εφαρμογές smart phones
 4. Ανάπτυξη silver economy, δηλαδή την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων για μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση.
 5. Αξιοποίηση στο έπακρο ΟΛΩΝ των παραλιών και απόκτηση της μπλέ σημαίας με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε οσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

 1. Προστασία και αύξηση των ελεύθερων & πράσινων δημόσιων χώρων της πόλης και υπεράσπιση τους ως ζωτικής σημασίας κοινωνικού αγαθού. Περιορισμός της ανοικοδόμησης στους εναπομείναντες ελεύθερους δημόσιους χώρους. Ανάπλαση και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, παιδότοπων και πεζοδρομίων.
 2. Αστική συγκοινωνία στην περίμετρο της πόλης και των εγγύς αυτής χώρων στάθμευσης, δημιουργία νέων χώρων πάρκινγκ, δημιουργία υποδομών πραγματικής πρόσβασης ΑΜΕΑ παντού.
 3. Ελεγχόμενη στάθμευση όπου απαιτείται για την βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας.
 4. Σηματοδότηση και σήμανση των οδών και περιοχών της πόλης και τοποθέτηση επιγραφών διευκόλυνσης πρόσβασης για τους επισκέπτες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Αντιλαμβανόμαστε και θεωρούμε το περιβάλλον όχι ως ιδιοκτησία αλλά ως κληρονομιά και για τις επόμενες γενιές. Μια κληρονομιά που πρέπει να προστατεύσουμε εφαρμόζοντας πολιτικές ορθολογικής χρήσης του φυσικού πλούτου, υλοποιόντας σύγχρονες πρακτικές.

 1. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η αναμόρφωση του Κουτάβου ώστε να καταστεί ζωντανό κύτταρο της καθημερινότητας του Δημότη με τήρηση πάντοτε των όρων της προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας.
 2. Πρόβλεψη πολιτικής προστασίας για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ).

Αναλυτική Μελέτη πρόληψης και αντιμετώπισης ανά περιοχή του Δήμου που θα καλύπτει όλη την έκταση του σε περίπτωση τέτοιων έκτακτων γεγονότων (έργα προστασίας πχ. διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, αντιπλημμυρική προστασία, κλπ.

 1. Απαίτηση από την κεντρική Διοίκηση για επιπλέον ενίσχυση των σχετικών Κρατικών Φορέων (Πυροσβεστική κλπ) και χρηματοδότηση για εξοπλισμό και προσωπικό σύμφωνα με τις απαραίτητες ανάγκες χωρίς περικοπές
 2. Παροχή εξοπλισμού και λειτουργικών εξόδων των σχετικών με την Πολ.Προστασία Εθελοντικών Ομάδων Δράσης των Δημοτών.
 3. Συνεργασία επίσης με τους αρμόδιους φορείς για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Αίνου και την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει από την μετακίνηση των αλόγων εντός κατοικημένων περιοχών.

+1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Καταγραφή των Δημοσίων κτιρίων και οικοπέδων και γενικά της ακίνητης Περιουσίας του Δήμου. Δήλωση στο Κτηματολόγιο όσων είναι αδήλωτα. Εκμετάλευση όλων των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Δήμου με κύριο και αποκλειστικό γνώμονα το κοινωνικό γενικό συμφέρον. Ενεργειακή αναβάθμιση και κάλυψη ενεργειακών αναγκών των Δημοσίων κτιρίων (συμπεριλαμβανομένων και σταθμών φόρτισης οχημάτων) και οδικού φωτισμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (πχ.φωτοβολταϊκα).