Ναι, σιγά μην την κάνουμε! (Αποκλειστικό για παιδιά)

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

Ακουσα, προ ημερών στην τηλεόραση μιά Κερκυραϊκή Χορωδία που είχε πρόγραμμα με πολύ ωραία τραγούδια διακεκριμένων συνθετών. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η «περαντζάδα στα Επτάνησα», που καταχειροκροτήθηκε και που είχε ένα γλυκό σκοπό και το απόλαυσα.

Σκόνταψα όμως μετά στο περιεχόμενο, στους στίχους του «τραγουδιού» και διερωτήθηκα: «Για ποια περαντζάδα;» Πώς θα τη πραγματοποιήσουμε; Υπάρχει αεροπορική συγκοινωνία; Ακτοπλοϊκή; Μήπως, δηλαδή, πρέπει να μισθώσουμε ένα ελικόπτερο ή να την κάμουμε κολυμπώντας;
Πραγματικά -πολλές φορές-, αυτοί οι Κερκυραίοι, υπνοβατούν με τις υπερβολές και τις φανταστικές επινοήσεις τους. Είναι κοκκορόμυαλοι!
Ηθελα να μπορώ να πάω εκεί -στην έδρα των Επτανήσων-, να παρουσιαστώ στη χορωδία, να ζητήσω το λόγο και να της πω με αγανάκτηση: «Τι λέτε σύντροφοι;»
Εμείς, στην Κεφαλονιά, δεν μπορούμε να την κάνουμε ούτε στους Βαρδιάνους και εσείς μας ψάλλετε για όλα τα Επτάνησα;
Και πραγματικά, όσο σκέφτομαι πως θα φύγω απ’ τον κόσμο, χωρίς να καταφέρω να πεταχτώ στους Βαρδιάνους, με πιάνει κατάθλιψη, παράπονο! Γιατί, όπως λένε και πολλοί ψαράδες, είναι ένα φανταστικό τοπίο με …πολλά αξιοθέατα. Ασε που η ηρεμία, η ησυχία σε μεταφέρει για λίγο στον παράδεισο…
Το καλύτερο, αν αφήσουμε κάτι αρουραίους θηρία, υπάρχουν εύσωμα γουρούνια! Μάλιστα είναι μία σπάνια ράτσα που υπάρχει μόνο στα Βαλκάνια.
Το έλεγα σε γνωστό μου από τα Καταποδάτα και με κογιονάρισε. «Δηλαδή -μου λέει-, θέλεις να πεις πως είναι Χριστιανόπουλα»;
Αν προβληματιστείτε όμως, πως εκεί δεν πήγαν ούτε αν αρμόδιοι υπουργοί, καθ’ ύλην, του Συριζανέλ, ο κ. Φίλης -κατά προτεραιότητα-, η Τασία, ο Μουζάλας, ο Φλαμπουράρης και άλλοι, η απάντηση είναι απλή: «Σάμπως τους κάλεσε κανείς; Απρόσκλητοι θα πάνε οι άνθρωποι»;
Νομίζω πως πρέπει να προσκληθούν από τον αντιδήμαρχο Παλικής! Με πρόγραμμα όμως λιτό, χωρίς εξέδρα, χωρίς στρατιωτιικό άγημα και να μην ανακρουστεί ο Εθνικός μας Υμνος!

Γιατί δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθούν τα γουρούνια, που εκτός των ήχων του πισινού τους, είναι ασυνήθιστα στις από πνευστά όργανα μουσικές! Εκτός φυσικά αν προηγηθεί κάποια συνεννόηση από τον Τελετάρχη με αυτά, την ώρα που θα βόσκουν …και μετά κυβερνητική έγκριση!