Ναυάγιο από την εποχή του Χριστού ανακαλύφθηκε στο Φισκάρδο

Ενα αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο, που χρονολογείται από την εποχή του Ιησού Χριστού, ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Φισκάρδου και σε βάθος 60μ. με 6.000 αμφορείς, που προφανώς χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού.

Oπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα «EXPRESS», το πλοίο εκτιμάται ότι έχει μήκος 34 μ. και πλάτος 13 μ., ενώ οι διαστάσεις δείχνουν ότι μπορεί να ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων πλοίων που διέσχιζαν τη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Ήταν πολύ μεγαλύτερο από το μέσο εμπορικό πλοίο που πλεύθηκε από τους Ρωμαίους εκείνη την εποχή, το οποίο είχε μήκος περίπου 15-20 μ.

Οι ειδικοί εξέτασαν τους αμφορείς – ψηλές κανάτες ή βάζα με λαβές και στενούς λαιμούς που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι – και ήταν σε θέση να καθορίσουν την περίοδο κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν. Ο Δρ Γιώργος Φερεντίνος του Πανεπιστημίου Πατρών και μια ομάδα ερευνητών αποφάνθηκαν ότι χρονολογούνται από το 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Βρήκαν το ναυάγιο χρησιμοποιώντας απεικόνιση σόναρ για να ψάξουν στο βυθό γύρω από την Κεφαλονιά, αναφέρει το περιοδικό της Αρχαιολογικής Επιστήμης.

Ο Δρ Φερεντίνος είναι ειδικός στη θαλάσσια γεωλογία, την υποβρύχια αρχαιολογία, την ωκεανογραφία και την ανθρώπινη προϊστορία.

Τα εμπορευματοκιβώτια που βρέθηκαν στο ναυάγιο ήταν πιθανό να έφεέραν κρασί, ελαιόλαδο, σπόρους και άλλα τρόφιμα, ενώ ήταν και πιθανόν να προορίζονταν για εμπόριο.

Οι ειδικοί ονόμασαν το ναυάγιο  «Fiscardo» λόγω του Φισκάρδου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες.

Ο Δρ Φερεντίνος δήλωσε ότι εάν το πλοίο απομακρυνόταν από το βάθος της θάλασσας στο μέλλον, οι ερευνητές θα μπορούσαν να βγάλουν τα χέρια τους πάνω στο κύτος, κάτι που μπορεί να περιέχει περισσότερες ενδείξεις για την προέλευσή του.

Είπε ακόμη ότι το «Fiscardo» είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων ναυαγίων που χρονολογούνται από αυτή την περίοδο.

Η «Express» αναφέρει ότι η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου, είναι το όνειρο κάθε αρχαιολόγου, με πολυάριθμες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που έχουν γίνει.

Το πιο σημαντικό εύρημα των τελευταίων δεκαετιών ήταν ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος στα νοτιοανατολικά του νησιού (Τζαννάτα), το 1991.

Ο τάφος ανεγέρθηκε γύρω στα 1.300 χρόνια πριν γεννηθεί ο Ιησούς και ήταν ο τόπος ταφής βασιλιάδων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.