Να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Υπάρχουν δύο κατηγορίες γιατρών. Στη μία ανήκουν εκείνοι που με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές εξηγούν στον βαριά ασθενή τους τη δυσχερή θέση στην οποία πιθανόν βρίσκεται, ώστε να προγραμματίσει το μέλλον του… Στην άλλη κατηγορία ανήκουν οι γιατροί-παρηγορήτρες που εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους καλλιεργούν φρούδες ελπίδες σε βαριά ασθενείς, τους οποίους το τέλος βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους… Κάπως έτσι, δεδομένου ότι οι συνέπειες του Κορωνοϊού θα είναι δυσβάστακτες για πολλές εταιρίες, είναι άδικο να τους δίνει κανείς ελπίδες λέγοντάς τους ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί ως άλλο πεπιεσμένο ελατήριο το 2021. Γιατί στην ουσία δεν κάνει τίποτε άλλο από να τις παροτρύνει να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το Reuters, η πτώση των ελληνικών μετοχών σε δολάρια είναι 39.6% και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πτώση όλων των χρηματιστηρίων. Αυτό σε συνδυασμό με προβλεπόμενη ύφεση τουλάχιστον 70% στον τουρισμό, προμηνύει πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση και ανεργία. 40.000 είναι μόνο οι άνεργοι στη Ρόδο. Οι ακάλυπτες επιταγές ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ και με έναν ελάχιστο πολλαπλασιαστή δημιουργούν μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον 10 δις ευρώ. Και εμείς τι κάνουμε; Επί εβδομάδες ασχολούμαστε με το πού βρήκε το βιτριόλι κάποια σχιζοφρενής ερωτοκεραυνοβολη-μένη!

Τέσσερα μνημόνια πέρασαν από πάνω μας και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να διορθώσουμε, προς τα πού να στρέψουμε τις προσπάθειές μας και πού πρέπει να κατευθύνουμε τα 62 δις (και όχι 32) που πρόκειται να έλθουν στη χώρα μας τα επόμενα 7 χρόνια. Και έτσι περιμένουμε τη σοφία των μάγων να μας πουν τι; Να μας πουν ότι χώρα χωρίς δικαιοσύνη είναι χώρα χωρίς κράτος; Να μας πουν ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο 225 εκατομμυρίων δολαρίων στη Novartis Hellas, για ποινικά αδικήματα που διέπραξε στην Ελλάδα και εμείς ακόμη δεν ανακαλύψαμε έστω μία ένοχη νοσοκόμα, παρά με πρωτόγνωρη πολιτική ανεντιμότητά διασύραμε δύο πρώην πρωθυπουργούς; Να μας πουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και σίγουρος πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα μετά από το σκάνδαλο που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Canard Enchaîné και σήμερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και κατέληξε στη φυλακή, ενώ στην Ελλάδα τα σκάνδαλα είναι στην ημερησία διάταξη; Δυστυχώς, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι βαρύς και οι προσδοκίες για αλματώδη ανάπτυξη το 2021 είναι μάλλον μάταιες. Ώρα να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

Σημείωση

Έστω και αργά ο κύριος Στουρνάρας, στην πέμπτη κατά σειρά πρόβλεψή του, άρχισε να βλέπει την πραγματικότητα και μίλησε για πιθανή ύφεση της τάξεως του 9.4%. Ας ευχηθούμε να σταματήσει εδώ το κακό, αν και λιγάκι δύσκολο!

* (Από τη RealNews)