Νησί για όλους;

Και ξαφνικά οι τοπικοί άρχοντες βγάζουν ανακοινώσεις για την παραβατικότητα στο νησί. Κι αυτά μόνο μερικές εβδομάδες από το δημοτικό συμβούλιο όπου βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος γνωστοποιούσαν στους πολίτες το πόσο ασφαλείς αισθάνονται στο νησί μας. Την ίδια ώρα που η Ένωση Αστυνομικών ζητούσε ενίσχυση των δυνάμεων της, ώστε να μπορεί να κάνει το έργο της. Την ίδια ώρα που η κοινωνία του Αργοστολίου βοούσε για την παραβατικότητα ανηλίκων και ενηλίκων σε διάφορες γειτονιές του Αργοστολίου, αλλά και στο κέντρο του.

Η κρίσιμη αυτή στιγμή στην οποία έχει φθάσει το Αργοστόλι είναι το αποτέλεσμα της από τη μια της αδράνειας των φορέων και των υπηρεσιών, που άργησαν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. Οι υπηρεσίες πρόληψης του νησιού θα έπρεπε να εκπονούν προγράμματα για τη νεολαία και τις ευάλωτες ομάδες, ώστε ο ρόλος τους στην κοινωνία να είναι εποικοδομητικός. Από την άλλη η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου από τους πρώτους μήνες της θητείας της έδειξε ξεκάθαρα την ανοχή της στην παραβατικότητα. Επέτρεψε κατάληψη δημοτικής περιουσίας και χρονοτριβεί στην απελευθέρωση της. Αγνόησε τους καθόλα νόμιμους δημότες και τους καταδίκασε στην υποβάθμιση και στον φόβο. Να θυμηθούμε ακόμη πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Αργοστολίου η κεντρική πλατεία Βαλλιάνου, την περίοδο της καραντίνας, καταλήφθηκε από αυτοκίνητα και μηχανάκια δημιουργώντας καταστροφές… Και εκεί η δημοτική αρχή ήταν απούσα.

Είναι τόσα τα περιστατικά που μπορούν να αναφερθούν, τα οποία αποδεικνύουν την ανοχή της δημοτικής αρχής, που προκαλούν προβληματισμό. Ενώ οι άρχοντες μας γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο κέντρο και στις γειτονιές του Αργοστολίου, επέδειξαν μια περίεργη ολιγωρία ακόμα και στα έντονα παράπονα των δημοτών. Καθημερινά, οι πολίτες συζητούν, προβληματίζονται και φοβούνται για την υπάρχουσα κατάσταση. Η πλατεία Βαλλιάνου έχει καταντήσει επικίνδυνη. Γονείς απαγορεύουν πια στα παιδιά τους να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία. Ενήλικοι δεν περνούν από συγκεκριμένες περιοχές.

Ολα αυτά δεν ξεπήδησαν ξαφνικά τον τελευταίο μήνα. Απλώς εντάθηκαν και η κατάσταση ξέφυγε. Ήρθε λοιπόν η ώρα οι άρχοντες να βάλουν μπροστά το όφελος και την ασφάλεια των δημοτών τους κι όχι τις ψήφους και τα ψηφαλάκια τους. Ο Δήμαρχος ας αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες κι ας σταματήσει –κατά τη συνήθη τακτική του- να δηλώνει άγνοια, αδυναμία και να επιδίδεται σε μετάθεση ευθυνών.

Το Αργοστόλι δεν άξιζε τέτοια αντιμετώπιση ούτε αξίζει τέτοιο μέλλον. Ας ξυπνήσουν όλοι, γιατί αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κουκίδα στον ωκεανό με αυτό που έρχεται!