Ντίνα Σταθάτου: Ηθοποιός σημαίνει φως

Ορέστης Καππάτος

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1925 στα Μαρκετάτα της Πυλάρου, για αυτό και ο αξέχαστος Βασίλης Λογοθετίδης την αποκαλούσε: «η Κεφαλονίτισσα».

Η πορεία της όμως στο θέατρο, άρχισε πλάι στον πασίγνωστο Αιμίλιο Βεάκη, μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Ο Σακελλάριος έγραφε ρόλους για αυτήν.

Υποδύθηκε την Σοφία, την υπηρέτρια του ζεύγους Μανώλη και Βέτας Σκουντρή (Βασίλη Λογοθετίδη-Μαιρης Λαλοπουλου), στην ταινία του 1952, «Ενα βότσαλο στη λίμνη», συμπαραγωγή της «Μηλλας φιλμ- Ναχας και Σία», σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλαρίου και σενάριο του ίδιου και του Χρήστου Γιαννακοπουλου, με βάση το ομότιτλο θεατρικό τους έργο.

Στα 1953, υποδύθηκε την Μαίρη, αρραβωνιαστικιά του Φώτη Φαγκρή (Βασίλη Λογοθετίδη), στην επική ταινία, «Σάντα Τσικίτα», των ιδίων δημιουργών, βασισμένη στο θεατρικό τους έργο «Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ».

Ένα χρόνο αργότερα, στα 1954, υποδύθηκε την ξαδέλφη του Τηλέμαχου Καραντάρη (Βασίλη Λογοθετίδη), την Χρυσάνθη Καραντάρη, στην ιστορική ταινία, «Δεσποινίς ετών 39», βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό των ιδίων συγγραφέων και τέλος, την Τασία, την υπηρέτρια του ζεύγους Λαλάκη και Πόπης Μακρυκώστα, (Βασίλη Λογοθετίδη – Ιλυας Λιβυκού), στην υπέροχη κωμωδία των Σακελλαρίου – Γιαννακοπουλου,

«Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», βασισμένη πάντα στο ομότιτλο θεατρικό έργο, στα 1955.

Οι ταινίες αυτές, αποτελούν μέχρι σήμερα, σταθμούς στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου.

Αν και οι ρόλοι της Ντίνας Σταθάτου υπήρξαν δευτεραγωνιστικοί, εν τούτοις, η συμπαθέστατη, γλυκιά της φυσιογνωμία, το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και η λιτή, υπέροχη ερμηνεία της, άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους.

Μα πριν τον κινηματογράφο, είχε ασχοληθεί με το θέατρο.

Καθηγητές της στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου , όλη η θεατρική ελίτ της τότε εποχής: Αιμίλιος Βεάκης, Φωτος Πολίτης, Κωστής Μπασιας, Άγγελος Τερζάκης, Γιώργος Βλάχος, Σωκράτης Καραντινός.

Αρχικά εντάχθηκε στον θίασο του Αιμίλιου Βεάκη και της Κατερίνας Ανδρεάδη.

Εκεί την ανακάλυψε ο μέγιστος Βασίλης Λογοθετίδης και την καταξίωσε ως ένα από τα βασικά στελέχη του θιάσου του.

Η εκτίμηση του μεγάλου ηθοποιού στον χαρακτήρα και στο ταλέντο της νεαρής ηθοποιού ήταν τόσο μεγάλη, που επέβαλε στους συγγραφείς, να της γράφουν ρόλους σε όλα τους τα θεατρικά.

Έλαβε μέρος, πάντα με τον θίασο του Λογοθετίδη, σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, πλαϊ σε εκλεκτούς και μόνιμους συνεργάτες του μεγάλου μας ηθοποιού όπως:

Ιλυα Λιβυκού, Σμάρω Στεφανίδου, Βαγγέλη Πρωτοπαπά, Θάνο Τζενεράλη, Καίτη Λαμπρόπουλου, Χάρης Καμίλη.

Η Ντίνα Σταθάτου, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αποσυρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, παντρεύτηκε τον Νικόλαο Σπαθή, απόκτησε δύο παιδιά, τον Παύλο και την Ρουμπίνα και αφοσιώθηκε στην οικογένεια της. Έκτοτε, τα ίχνη της σπουδαίας μας ηθοποιού χάνονται.

Ιανουάριος 2022.

Μετά από ενημέρωση του Γεράσιμου Καταπόδη και σύντομη έρευνά μου, με την συνδρομή της Άρτεμης Μωραίτου, κατόρθωσα και βρέθηκα με την 97χρονη, πλέον, Κεφαλονίτισσα ηθοποιό μας.

Με τον φωτογράφο Κώστα Φραγκιά την επισκεφτήκαμε στο σπίτι όπου ζει με τον γιο της Παύλο.

Με σεβασμό, ο Κώστας την κινηματογράφησε και εγώ, της πήρα συνέντευξη, για όλα όσα είχει ζήσει. Θυμήθηκε όμορφες στιγμές απο εκείνα τα χρόνια του κινηματογράφου και ομολογώ ότι η συζήτηση μαζί της, υπήρξε από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου.

Ήρθε λοιπόν, η στιγμή να την τιμήσουμε.