Ν. Ανουσάκης: «Αν ο βιολογικός δεν λειτουργήσει έως τις 31/12/2018 θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα»!

Στο χθεσινό φύλλο του «Η» δημοσιοποιήσαμε την βόμβα μεγατόνων που έριξε ο Γνήσιος στη Σκάλα το περασμένο Σάββατο στη συγκέντρωση για το βιολογικό ότι «εγώ σπρώχνω το καράβι, δεν υπάρχει αντιδήμαρχος», ρίχνοντας …καρφί για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Βιολογικού Διονύση Λυκούδη!

Όμως στην ίδια συγκέντρωση έπεσε και …δεύτερη βόμβα!

Και αυτή προερχόταν από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Νίκου Ανουσάκη ο οποίος επιβεβαίωσε την διάχυτη πληροφορία πως «αν ο Βιολογικός της περιοχής δεν λειτουργήσει έως τις 31/12/2018 θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα»!

Η ίδια πληροφορία είχε ψιλοακουστεί και στην πρόσφατη συγκέντρωση στις 15 Μαΐου με το ίδιο θέμα της λειτουργίας του Βιολογικού στον Πόρο, μόνο που τότε η καταληκτική ημερομηνία που ακούστηκε ήταν για 31 Μαρτίου 2019.

Το ποσό για το οποίο γίνεται αναφορά πως θα επιστραφεί από τον Δήμο έτσι και δεν λειτουργήσει ο Βιολογικός της περιοχής, είναι στο ιλιγγιώδες ύψος των 12 εκατομμυρίων ευρώ!

Και αν δεν το καταλάβατε… αυτό το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί από λεφτά-έσοδα του Δήμου! Επί πλέον η υποχρέωση για επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 12 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει …προίκα της δημοτικής ηγεσίας Παρίση-Λυκούδη-Ανουσάκη στη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές σ’ένα χρόνο και κάτι μήνες από σήμερα τον Οκτώβριο του 2019.

Και αν μεν ξαναβγεί η σημερινή αρχή (πράγμα εντελώς απίθανο με τα σημερινά δεδομένα…) τότε … αυτή δημιούργησε το πρόβλημα αυτή πρέπει να βρει και τα λεφτά!

Αν όμως έχει εκλεγεί νέα Δημοτική Αρχή (το πιθανότερο) φαντάζεστε τι «γλέντι» έχει να γίνει με το …πανωπροίκι που θα πάρει;

Αν μάλιστα σπάσει ο Δήμος, όπως όλα δείχνουν, τότε θα γίνει …ΤΟ «πανηγύρι»!

Ποιος Δήμος από τους 3-4 νέους Δήμους θα αναλάβει το χρέος των 12 εκατ. ευρώ που θα αφήσει η Δημοτική Αρχή Παρίση-Λυκούδη-Ανουσάκη και το οποίο ναι μεν αφορά τη Σκάλα και τον Πόρο αλλά δημιουργήθηκε από την Δημοτική Αρχή …του ενιαίου Δήμου;

Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε την αρνητική πλευρά της υπόθεσης, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι …η λειτουργία του Βιολογικού Πόρου-Σκάλας στις 31/12/2018 μόνο δεδομένη ΔΕΝ θα πρέπει να θεωρείται και αυτό για τους εξής λόγους:

1ον) Στις 10 Ιουλίου δημοπρατείται το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση Εργασιών Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δ.Δ Πόρου Δήμου Κεφαλονιάς» με 432.611,18 ευρώ με χρηματοδότηση από …την «κακιά» Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν δίνει φράγκο στην Δημοτική Αρχή Παρίση!

Το εργάκι αυτό είναι άκρως απαραίτητο προκειμένου να λειτουργήσει η αποχέτευση του Πόρου αφού αφορά επίμαχα θέματα που έχουν φθάσει μέχρι τα δικαστήρια.

Και μπορεί να θέλει σύμφωνα με την διακήρυξη 60 μόνο ημέρες για να εκτελεστεί από την υπογραφή της σύμβασης, αλλά μιλάμε για την Δημοτική Αρχή Παρίση που στα οκτώ χρόνια της θητείας της δεν έχει εκτελέσει ούτε ένα έργο στην ώρα του και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία δικαστική προσφυγή των κατοίκων όπως έχει συμβεί.

Δίχως αυτό το έργο ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο το συνολικό έργο, ο Βιολογικός δεν θα λειτουργήσει και θα πρέπει να επιστραφούν τα 12 εκατομμύρια που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είπε ο Ανουσάκης!

2ον) Στην πρόσφατη συγκέντρωση της Σκάλας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης υποστήριξε «ότι πλέον μετά την οριστική παραλαβή του έργου, κανείς δεν ήταν θετικός στην πραγματοποίηση των συνδέσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι οι συνδέσεις πρέπει να ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη».

Πρώτον: Όσο και να ψάξαμε οριστική παραλαβή της αποχέτευσης της Σκάλας δεν βρήκαμε! Το μόνο που βρήκαμε ήταν η έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο με την 305/28-9-2016 απόφαση (ΑΔΑ: 6ΥΣΒΩΕ5-ΕΜ2)! Και είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην απόφαση αναφέρεται ότι η παραλαβή έγινε από την αρμόδια επιτροπή (Ηλίας Παρίσης δημοτικός σύμβουλος και Σπύρος Σπαθής, Ελβίρα Λορεντζάτου υπάλληλοι) με «παρατηρήσεις» οι οποίες …είναι άγνωστο αν συμπληρώθηκαν στη συνέχεια.

Αν έχει υπάρξει και η οριστική παραλαβή του έργου όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ανουσάκης, ευχαρίστως θα δημοσιεύσουμε την σχετική απόφαση έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν όχι σίγουρα υπάρχει πρόβλημα ΚΑΙ αξιοπιστίας της Δημοτικής Αρχής ΚΑΙ κυρίως επί της ουσίας γιατί …δύο χρόνια μετά την προσωρινή παραλαβή δεν έχει γίνει και η οριστική!

Τα περί ευθύνης …των κρατικών υπηρεσιών για την καθυστέρηση λειτουργίας του Βιολογικού και των αποχετεύσεων είναι …«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και εντάσσονται στην προσφιλή ταχτική της δημοτικής αρχής πως …για όλα ευθύνονται οι άλλοι και  η ίδια …δεν φέρνει ΚΑΜΙΑ ευθύνη για τίποτα.

Τη μία της ευθύνονται… «οι προηγούμενοι», την άλλη…«η άχρηστη η βουλευτίνα», την τρίτη, όπως τώρα, γενικά και αόριστα… «οι κρατικές υπηρεσίες» και σε λίγο θα φταίει … ο χοντρός για να καταλήξουνε στον …Χατζηπετρή που λέει και το γνωστό τραγούδι του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη!

Πάντως η δήλωση Παρίση ότι «δεν υπάρχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το Βιολογικό» και το «καρφί» προς τον καθ’ ύλη αρμόδιο Διονύση Λυκούδη, θα μπορούσε να εκληφθεί πως ο τελευταίος δεν αποτελεί βέβαια το εξιλαστήριο θύμα που του φορτώνεται η καθυστέρηση του Βιολογικού, αλλά σίγουρα θα ήταν καλή εκδοχή για το εξανεμισμένο σύστημα Παρίση να γίνει ο Λυκούδης… ο Χατζηπετρής για το επαπειλούμενο πανωπροίκι των 12 εκατ. του Βιολογικού της Σκάλας και του Πόρου!

Δεύτερον: Οι συνδέσεις που λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ότι θα γίνουν το Σεπτέμβρη πως θα γίνουν, με τι μελέτη και με τι λεφτά; Και φυσικά θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός και μαζί με τις αντίστοιχες συνδέσεις στον Πόρο, οπότε …ζήσε Μάη μου.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Το τι μέλλει γενέσθαι με τον Βιολογικό και τις αποχετεύσεις Πόρου-Σκάλας ουδείς μπορεί να το προβλέψει μετά βεβαιότητας.

Πολύ περισσότερο που και γι’ αυτό το έργο, όπως και για άλλα πολλά ακόμη έργα, τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής μόνο φειδωλά δεν είναι στις δηλώσεις τους για το πότε ολοκληρώνονται με αποτέλεσμα …οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για την ολοκλήρωσή τους να αποτελούν τον κανόνα της Δημοτικής Αρχής Παρίση και μαζί …το ανέκδοτο για την φαιδρότητα της κατάστασης!

Πάντως κάτοικος στης περιοχής σταχυολόγησε πολύ εύστοχα τις κατά καιρούς μεγαλόστομες υποσχέσεις της δημοτικής ηγεσίας στη συγκέντρωση της Σκάλας για να καταλήξει στο αυτονόητο … ότι υπάρχει, άλλη μία, ασυνέπεια από το Δήμο!

  •  14 Νοεμβρίου του 2014 έρχεται εδώ ο Αντιδήμαρχος κ. Λυκούδης και δηλώνει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο Βιολογικός θα λειτουργεί.
  •  Επειδή μπορεί να μην το καταλάβαμε καλά, τον Μάρτιο του 2015 δίνει ο ίδιος αντιδήμαρχος συνέντευξη και λέει ότι τον Απρίλιο ο Βιολογικός θα λειτουργεί.
  • Το 2016 κάνετε παραλαβή επί αντιδημαρχίας Παπαδάτου ο οποίος δηλώνει στον τύπο ότι «πρέπει τώρα οι χαμαιλέοντες να κρυφτούν, ήρθε η ώρα της λειτουργίας».
  • 5 Ιανουαρίου του 2018 βγαίνει μια ανακοίνωση από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου που λέει ότι …μας έμεινε ένα βήμα ακόμη και λειτουργούμε.

Πλέον οι παραπάνω δηλώσεις-υποσχέσεις για το βιολογικό της Σκάλας και του Πόρου μπαίνουν δικαίως στην αντίστοιχη χρυσή βίβλο των ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ της Δημοτικής Αρχής Παρίση μαζί με αυτές για το Γηροκομείο Αργοστολίου, το γήπεδο Αργοστολίου, το Δημαρχείο και το «Μαρκάτο» Ληξουρίου, το δρόμο των Κουρουκλάτων, τα λεφτά των Ανεμογεννητριών κ.λ.π., κ.λ.π.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκης στη συγκέντρωση της Σκάλας για το Βιολογικό