Ξέσπασε άγριος πόλεμος Mπεριάτου-Kαλούδη! Bαριές εκφράσεις από τους δύο επικεφαλής της περιφερειακής αντιπολίτευσης

Αγριος «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του επικεφαλής της περιφερειάκης αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ηλία Μπεριάτου και του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Καλούδη, με αφορμή την ανακοίνωση του πρώτου «για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου».

O κ. Μπεριάτος ανακοίνωσε τα εξής:

Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σχετικά με την αποχώρηση των Παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση του Π.Σ. Ιονίων Νήσων στις 13-8- 2013, (επειδή αυτή έγινε με τηλεδιάσκεψη) και τα όσα οι επικεφαλής τους ανέφεραν σχετικά με την στάση της Παράταξής μας, επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι είτε αγνοούν, είτε υποκρίνονται ότι αγνοούν την τροποποίηση του άρθρου 167 του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με τον ν. 4071/ 2012 (άρθρο 6 παρ. 9). Ετσι πλέον θεσπίζεται η κατά κανόνα συνεδρίαση των Περιφερειακών Συμβουλίων στις νησιωτικές Περιφέρειες μέσω τηλεδιάσκεψης. Αντίθετα κατ’ εξαίρεση και μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις η τηλεδιάσκεψη εφαρμόζεται στις λοιπές Περιφέρειες. Επομένως οι σύμβουλοι της Παράταξής μας -εκτός από την κ. Ανδρομάχη Δαγκλή που ουσιαστικά δεν μετέχει στο Ιόνιο Αρχιπέλαγος- έλαβαν μέρος, όπως όφειλαν, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, γιατί ήταν καθόλα σύννομη.

Εξάλλου είμαστε σύμφωνοι να γίνονται συνεδριάσεις ΚΑΙ μέσω αυτού του τρόπου, αφού έτσι εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι για το Ταμείο της Π.Ι.Ν. δεδομένου ότι μία συνεδρίαση «δια ζώσης», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Π.Σ. κοστίζει 12.000 ευρώ (μετακίνηση, διαμονή και διατροφή συμβούλων), ενώ μία συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, δεν έχει ουσιαστικά κόστος.

Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις διευκρινίζουμε ότι θεωρούμε τις τηλεδιασκέψεις ως ένα επί πλέον εργαλείο και μέσο και ότι οι διά ζώσης συνεδριάσεις παραμένουν ως έχουν. Επί πλέον στις μη επείγουσες συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη έχουμε προτείνει να τίθενται θέματα κυρίως υπηρεσιακού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα ενώ στις τακτικές συνεδριάσεις δια ζώσης να συζητούνται κυρίως θέματα πολιτικής (αναπτυξιακής, κοινωνικής κ.λπ.).

Τα όσα αναφέρονται ότι στις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη υποβαθμίζεται ο ρόλος του Π.Σ. ή ότι αποκλείονται δήθεν οι πολίτες, αποτελούν δείγματα χαμηλής ποιότητας λαϊκισμού, αφού οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν κάλλιστα να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη με πιο μαζικό τρόπο παρευρισκόμενοι στις αίθουσες και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων που διεξάγεται η συζήτηση (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος).

Εκτός κι αν κάποιοι εννοούν αναβάθμιση του κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου να συνεδριάζει «δια ζώσης» 10 ώρες, όπως λ.χ. έγινε στις 28-7-2013 στην Κέρκυρα και να συζητάει ένα μόνο Θέμα ημερήσιας διάταξης (!) και μισό Ψήφισμα (!), τα οποία μάλιστα στερούνται ουσιαστικού αντικρίσματος. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους πολιτική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου που απαξιώνει το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και καταρρακώνει το κύρος του στα μάτια της κοινής γνώμης η οποία έχει σχηματίσει ήδη άσχημες εντυπώσεις.

Ειδικότερα μέσα στο γενικότερο κλίμα του λαϊκισμού, του ανορθολογισμού, της ανευθυνότητας, της μισαλλοδοξίας και της κατασκευής θεωριών συνομωσίας ο επικεφαλής της Παράταξης «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» κ. Γ. Καλούδης σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιδίδεται ΑΝΑΙΤΙΑ, για μια ακόμη φορά, σε παραγωγή κακόβουλων επιθέσεων, ανακριβειών, διαστρεβλώσεων και ψευδολογιών σε βάρος της Παράταξής μας, του επικεφαλής της Η. Μπεριάτου και συμβούλων μας. Παραλείπει σκόπιμα όμως ο κ. Καλούδης να αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2013 με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Παράταξης του κ. Σπύρου αποκλείστηκαν οι υποψήφιοι της Παράταξής μας Γιώργος Καρύδης και Αγγελος Βλάχος από την σημαντικότερη Επιτροπή της Π.Ι.Ν. που είναι η Oικονομική Επιτροπή για να εκλεγούν και στις δύο περιπτώσεις οι σύμβουλοι της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗΣ του κ. Καλούδη! Ξεχνάει εσκεμμένα επίσης ο κ. Καλούδης ότι τον Σεπτέμβρη του 2011 με τις ψήφους της πλειοψηφίας αποκλείστηκε ο επικεφαλής της Παράταξής μας Η. Μπεριάτος από αντιπρόσωπος του Περιφερειακού μας Συμβουλίου στην Ενωση Περιφερειών για να εκλεγεί με τις ψήφους του κ. Σπύρου ό ίδιος ο κ. Καλούδης (!) στην Ενωση Περιφερειών… Επομένως εύκολα βλέπει κανείς ποια είναι τα πραγματικά «συνεταιράκια».

Oλα τα άλλα είναι πολιτικοί θεατρινισμοί και παραμύθια της Χαλιμάς που συνηθίζει να σερβίρει στον Επτανησιακό λαό ο κ. Καλούδης νομίζοντας ότι απευθύνεται σε κουτούς. Αλλά οι Κερκυραίοι, οι Κεφαλονίτες, οι Λευκαδίτες και Ζακυνθινοί τον έχουν καταλάβει πλέον. Ας μην υποτιμά λοιπόν τη νοημοσύνη των πολιτών της Επτανήσου, γιατί έχουν και μνήμη και κρίση! Και ας μη μας προκαλεί γιατί δεν είμαστε χθεσινοί και γνωρίζουμε και πρόσωπα και πράγματα…

Εν κατακλείδι έχει γίνει πλέον φανερό σε όλους ποιοι είναι εκείνοι που με τη στάση τους απαξιώνουν το θεσμό του Π.Σ., προκαλούν ή επιχειρούν να προκαλέσουν τεχνητές ελλείψεις απαρτίας, κωλυσιεργούν την διαδικασία παραγωγής ουσιαστικού έργου ή επιδιώκουν την παραγωγή ατέλειωτου αριθμού Ψηφισμάτων ή «Αποφάσεων» μόνο και μόνο για να χαϊδεύουν τ’ αυτιά κάποιων- ίσως και ανυποψίαστων- με ατέρμονες συζητήσεις που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης, χωρίς θεατρινισμούς, χωρίς μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το μέλλον των νησιών μας, θα στηρίζει στο Π.Σ. όλες εκείνες τις προτάσεις που κατατείνουν στην έξοδο από την σημερινή πολύπλευρη κρίση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας των νησιών μας. Παράλληλα και χωρίς στείρα αντιπολιτευτική νοοτροπία, παρά τις ανοίκειες επιθέσεις που κατά καιρούς δεχόμαστε, θα συμβάλλουμε στην προάσπιση του θεσμικού κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τι απάντησε ο κ. Καλούδης

Ακολούθως ο κ. Καλούδης απάντησε στον κ. Μπεριάτο τα εξής:

Με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Μπεριάτου «Για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου» και επειδή θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του ότι «δεν είμαστε χθεσινοί», ας δούμε ποιός μιλάει για …πολιτική δεοντολογία, δημοκρατία, πολιτικό ήθος και ύφος και να …απειλεί και από πάνω:

O εκλεκτός του καθεστώτος των κηπουρών και της αναξιοκρατίας με τις ευλογίες του οποίου και μόνο από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε υποψήφιος περιφερειάρχης στα Ιόνια Νησιά με το χρίσμα του μνημονιακού ΠΑΣOΚ, κάνοντας προεκλογικό αγώνα με τους γνωστούς εκβιασμούς του ΓΑΠ (ή ψηφίζετε τους δικούς μου ή κάνω εκλογές, θα υπάρξει ακυβερνησία και δεν θάχετε μισθούς και συντάξεις τον Δεκέμβρη(2010)!, που έφθασε στο σημείο να δώσει ακόμη και υποχρεωτική ζωντανή διακαναλική συνέντευξη για να τον στηρίξει (η δεύτερη μετά την εξαγγελία του μνημονίου τον Απρίλιο του 2010 από το Καστελόριζο)!

O κατεξοχήν επαγγελματίας της πολιτικής και ίσως ο μοναδικός Ελληνας που από το …1986 κατάφερε να διοριστεί σε τόσες κρατικές θέσεις και ποτέ να μην εκλεγεί; O διορισμένος νομάρχης, διορισμένος σύμβουλος υπουργού, διορισμένος συνεργάτης στην ΚΕΔΚΕ, διορισμένος γενικός γραμματέας Δασών, διορισμένος γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, διορισμένος βουλευτής (Επικρατείας)!

O εκδικητικός πολιτικός που ως νομάρχης Κεφαλονιάς απέπεμψε από το Δημοτικό Συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες τους πρώην πολιτικούς του συντρόφους και σήμερα ανερυθρίαστα μιλάει για «μισαλλοδοξία» και «θεωρίες συνομωσίας»!

O άνθρωπος που ξεδιάντροπα καπηλεύεται χρόνια τώρα τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση και που έχει κάνει προσωπικό του μαγαζί το Ιδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης δίχως να δίνει σε κανένα λογαριασμό και σήμερα μιλάει για δημοκρατία στους θεσμούς!

O πολιτικός που έχει το θράσος να μιλάει σήμερα για «ανορθολογισμό και ανευθυνότητα», ενώ έχει μείνει στην ιστορία σαν αυτός που επί τον ημερών του είτε ως νομάρχης Κεφαλονιάς κατακάηκε το μισό νησί (με θύματα μάλιστα), είτε ως γ.γ. Δασών καταστράφηκε το Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη (γι’ αυτό και αποπέμφθηκε από γ.γ. Δασών)!

O επικεφαλής της παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο που  …η παρουσία του στις συνεδριάσεις αποτελεί είδηση, αφού συστηματικά απέχει από αυτές (από τις 18 συνεδριάσεις το 2013 έχει εμφανιστεί μόνο σε …τρεις) και που σήμερα έχει το θράσος να μιλάει για «κακόβουλες επιθέσεις, ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και ψευδολογίες» σε βάρος της παράταξής του!

O περιφερειακός σύμβουλος που έχει την απαίτηση να του επιτραπεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Π.Σ. από …το γραφείο του και γιατί όχι απο τις παραλίες που κάνει τα μπάνια του και από πάνω μιλάει σήμερα για «θεατρινισμούς» δίνοντας επί πλέον μαθήματα νόμιμης λειτουργίας του Π.Σ. όταν με βάση το νόμο (3852 άρθρο 171) θα έπρεπε προ πολλού να έχει διαγραφεί λόγω των συνεχών απουσιών του από τις συνεδριάσεις!

Αυτός, λοιπόν, ο κύριος πάει πολύ να δίνει μαθήματα, ποιότητας στην πολιτική, δημοκρατίας, πολιτικού ήθους και ύφους!

Πάει πολύ, το κομματικό συνεταιράκι της Περιφερειακής Αρχής που τελεί υπό την σκέπη της μνημονικής δικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ και «ΠΑΣOΚ», και που σε καμία σημαντική πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη Σπύρου δεν έχει εναντιωθεί στα τρία (παρά κάτι) χρόνια της θητείας του, που δεν έχει εκφράσει την παραμικρή αποδοκιμασία για την εγκατάλειψη του θεσμού και των Επτανήσων από την κυβέρνηση τους, που δεν έχει αντιδράσει ούτε κατ’ ελάχιστο για το πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησής (συνήθως συμπλέει με την παράταξη Σπύρου).

Πάει πολύ αυτός ο μονίμως απών από τα περιφερειακά πράγματα και «επισκέπτης» περιφερειακός σύμβουλος, να το παίζει σήμερα …πολιτικό θύμα και θιγμένος απο τον αποκαλυπτικό μας λόγο, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα (δήθεν) για «την αναβάθμιση του κύρους του Περιφερειακού Συμβουλίου» όταν είναι συνυπεύθυνος για την παρωδία του Π.Σ. και να διαμαρτύρεται (δήθεν) για την μη εκλογή μελών της παράταξής του όταν ο ίδιος …απουσιάζει και δεν ψηφίζει τους δικούς του.

Πάει πολύ το γνήσιο τέκνο του σάπιου πολιτικού καθεστώτος που έφερε την Ελλάδα εδώ που την έφερε …να ζητάει και τα ρέστα και να μιλάει για …«λαϊκισμό» και (άκουσον-άκουσον) για «παραμύθια της Χαλιμάς»!

Το θράσος του θα μείνει παροιμιώδες στην ιστορία του θεσμού και των Επτανήσων!

Υ.Γ. 1. Πάντως την επόμενη φορά που θα κάνει μάθημα πολιτικής δεοντολογίας ο κ. καθηγητής ας μας πει:

1ον) Με πόσα λεφτά χρηματοδοτήθηκε η προεκλογική τους εκστρατεία στις εκλογές του 2010 από το ΠΑΣOΚ,

2ον) Εάν και με πόσα χρήματα από το ΤΑΧΥΔΡOΜΙΚO ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙO και τον OΠΑΠ χρηματοδοτήθηκε η προεκλογική τους εκστρατεία το 2010(!) ως ανθρώπους του Γιώργου Παπανδρέου και του κατεστημένου(!) και

3ον) γιατί …«έχει καταπιεί τη γλώσσα του» για το πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο της τεράστιας ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ του λαού στην πρώην ΝOΜΑΡΧΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ!

Υ.Γ. 2. Oσον αφορά τη δήλωση του δεύτερου συνεταίρου της περιφερειακής συγκυβέρνησης κ. Σπύρου, τι να απαντήσεις σε κάποιον που ηγείται της Περιφέρειας και τελώντας σε διαρκή σύγχυση φθάνει στο σημείο να απευθύνεται για τα τελευταία γεγονότα στην …«ελάσσονα πλειοψηφία» εννοώντας «την ελάσσονα μειοψηφία»;!

Είναι προφανές ότι περιθώρια διαλόγου δεν υπάρχουν πλέον με τον κ. Σπύρου που άρχει ως άλλος «Λουδοβίκος 14ος ελέω Θεάς Μέρκελ», καθυβρίζοντας τους πάντες και τα πάντα στο δημόσιο διάλογο, αποδίδοντας μονίμως ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός …της Περιφερειακής Αρχής για την κατάντια που έχει περιέλθει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο θεσμός και για την πλήρη απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι τέλος φυσική εξέλιξη που ο αυτοαποκαλούμενος «καλλίτερος μαθητής» της κ. Μέρκελ και πειθήνιος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, βρίσκει λίγους μήνες πριν τις ερχόμενες εκλογές τον ιδανικό συνεταίρο στη λειτουργία της Περιφέρειας στο πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης φυσικό πολιτικό σύμμαχο στην δικομματική μνημονιακή κυβέρνηση Ν.Δ. και του δήθεν «ΠΑΣOΚ»!

Η σημερινή συμπόρευση των δύο περιφερειακών συνεταίρων είναι πλέον βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε εκλογική σύμπραξη στις επερχόμενος περιφερειακές εκλογές το Μάϊο του 2014.


Hλίας: «Oι παροξυσμοί του κ. Kαλούδη». Kαλούδης: «O αμετροεπής κ. Mπεριάτος»


«Oι πολιτικοί παροξυσμοί του κ. Kαλούδη», τιτλοφορείται η απάντηση του επικεφαλής της περιφερειακής αντιπολίτευσης κ. Hλία Mπεριάτου στον κ. Γιώργο Kαλούδη.

H απάντηση -σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος- έχει ως εξής:

Oι τελευταίοι πολιτικοί παροξυσμοί του κ. Καλούδη (που επαναλαμβάνει τις χιλιο-ειπωμένες λασπολογίες του υποβοηθούμενος από τους κεφαλλονίτικους υποβολείς του) δεν θα άξιζαν αντίδρασης αν δεν αποτελούσαν χονδροειδείς ψευδολογίες με στόχο την παραπλάνηση των πολιτών.

O κ. Καλούδης (ή «ο κύριος αυτός» κατά την δική του προσφιλή …ευγενική έκφραση) μας επιτίθεται συχνά σε κάθε περίπτωση που δεν του βγαίνουν τα πράγματα (από ανασφάλεια ή από κόμπλεξ θα το βρουν οι πολιτικοί ψυχολόγοι) αλλά πάντα αναίτια, παρόλο που εμείς ουδέποτε έχουμε στραφεί εναντίον πολιτικού προσώπου ή παράταξης. Πρέπει όμως να γνωρίζει ότι όταν παραληρεί ψευδολογώντας θα παίρνει πληρωμένες απαντήσεις.

Επειδή λοιπόν αυτός πρώτος ήρξατο χειρών αδίκων …έχουμε και λέμε:

Αντί ο Γ. Καλούδης να δώσει απαντήσεις στον επτανησιακό λαό στα ερωτήματα που έβαλε η Παράταξή μας σχετικά με την αναίτια, εμπαθή και προκλητική επίθεσή του εναντίον μας και τη στάση που κρατά στο Π.Σ. Ιονίων Νήσων του οποίου συστηματικά υπονομεύει τη λειτουργία, τη λήψη αποφάσεων ουσίας καθώς και την προοπτική ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας των νησιών μας, εξαπολύει μια νέα κακόβουλη, αήθη, βαθιά αντιδραστική, πολιτικά υστερική και εκδικητική προσωπική επίθεση εναντίον μου, που όπως και παλαιότερα έχω επισημάνει, θα ήταν ενδιαφέρον να ερευνηθεί από την σκοπιά της πολιτικής ψυχοπαθολογίας!

Κατ’ αρχάς τον πληροφορούμε ότι οι όποιες δικαιολογημένες απουσίες μας στο Π.Σ. οφείλονται στο ότι η περιφέρεια δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να έχουμε ΤΑΚΤΕΣ ημερομηνίες συνεδριάσεων, δηλ ένα συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο του μήνα, να ώστε να προγραμματίζουμε τις δουλειές μας. Δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες της πολιτικής… Oμως, και εδώ είναι η ουσία του θέματος, ο κ. Καλούδης ουδέποτε πρότεινε ο ίδιος ούτε υποστήριξε την πρότασή μαςνα γίνονται τακτές συνεδριάσεις ώστε να διευκολύνονται όλοι οι σύμβουλοι. Τόση αλληλεγγύη και δημοκρατική αντίληψη επιδεικνύει ο αυτόκλητος προστάτης των δημοκρατικών μας θεσμών!..

Συκοφαντεί ασύστολα όταν μιλάει για δήθεν αποπομπή μου από Γ.Γ. Δασών όταν όλη η Ελλάδα γνωρίζει την αλήθεια ότι παραιτήθηκα (μοναδική ίσως περίπτωση ευθιξίας στα πολιτικά χρονικά) και ο τότε πρωθυπουργός όχι μόνο δεν με απέπεμψε αλλά με κράτησε στη θέση μου για ένα ολόκληρο χρόνο ακόμη! Ας διαβάσει τα επαινετικά οκτάστηλα της «Ελευθεροτυπίας και OΛΩΝ των άλλων εφημερίδων (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) για να δει τι έλεγαν τότε για μένα τα οποία είναι και η μόνη (ηθική) περιουσία μου από τα κοινά.
Για τα όσα ο κ. Καλούδης αναφέρει, για να θολώσει τα νερά, σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών της πρώην Νομαρχίας Κεφαλονιάς, επισημαίνουμε, όπως και ο ίδιος ξέρει πολύ καλά, ότι αυτά είναι μια υπόθεση που δεν έχει σχέση με εμάς και η οποία σε κάθε περίπτωση διερευνάται από την Δικαιοσύνη. Τα δε υπονοούμενά του περί των εκλογικών εξόδων του ΙOΝΙOΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓOΥΣ το 2010 γίνονται εκ του πονηρού προς δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, αφού όλα τα έξοδά μας είναι γνωστό ότι είναι καταγεγραμμένα με τον πιο νόμιμο και διαφανή τρόπο ελεγμένα και πιστοποιημένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φυσικά στη διάθεση του οποιουδήποτε αρμόδιου να λάβει γνώση. Για τις δικές του εκλογικές δαπάνες και τους χορηγούς του όμως γιατί δεν λέει λέξη ο κ. Καλούδης;

Θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Καλούδης ότι για να είναι ένα πολιτικός αξιόπιστος απέναντι στους πολίτες πρέπει πρώτα να δίνει ο ίδιος το καλό παράδειγμα και μετά να απαιτεί από τους άλλους. Γι’ αυτό λοιπόν τα μαθήματα δεοντολογίας και ορθής συμπεριφοράς καλό θα είναι να τα απευθύνει στο δικό του κύκλο και όχι σε μας. Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της συσκότισης και παραπληροφόρησης που δηλητηριάζουν το δημοκρατική νομιμότητα για την οποία υποτίθεται πως κόπτεται!

Αφού όμως ο κ. Καλούδης επιθυμεί να αναφέρεται στο παρελθόν και στην πολιτική ιστορία όσων φαντασιώνεται ως εχθρούς του, αξίζει να θυμίσουμε στους επτανήσιους μερικές παλαιότερες ιστορίες πολιτικής: ασυνέπειας, υποκρισίας, μισαλλοδοξίας και καιροσκοπισμού για να αξιολογηθεί η πολιτική διαδρομή και αξιοπιστία του καθενός.

O κ. Καλούδης οφείλει την πολιτική του παρουσία και ύπαρξη στο ΠΑ.ΣO.Κ. από το οποίο, όπως και αρκετοί άλλοι, πήρε πολλά. Αλλά από τον Σεπτέμβρη του 2010 έχει γίνει σφοδρός πολέμιος του πολιτικού χώρου που τον ανέδειξε και πολλών πρώην συντρόφων του. Μέχρι τότε υποκρινόταν τον συνεπή κομματικό παράγοντα, αφού υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣO.Κ. και παρακαλούσε «γονυπετής» για να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη του ΠΑ.ΣO.Κ. για τα Ιόνια Νησιά. Oλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Καλούδης για χρόνια επεδίωκε -μέσω του ΠΑ.ΣO.Κ.- ένα σημαντικό δημόσιο αξίωμα χωρίς ποτέ να κατορθώσει να το πετύχει. Πάντοτε βέβαια του έφταιγαν οι άλλοι, τους οποίους μετά από κάθε αποτυχία «περιποιούταν» καταλλήλως -γραπτώς και προφορικώς- με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς.

Eτσι όταν τον Σεπτέμβρη του 2010 δεν έλαβε το πολυπόθητο χρίσμα άρχισε μεταξύ πολλών άλλων να υβρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου παρότι τον είχε συμπεριλάβει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας στις εκλογές του Oκτώβρη 2009! Χαρακτηριστικά, ακόμη και σήμερα αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου εκβίαζε τον ελληνικό αλλά και τον επτανησιακό λαό, για να χάσει δήθεν τις εκλογές ο Καλούδης! Τα έλεγε δε αυτά ενώ μέχρι τότε υπηρετούσε τον Γ. Παπανδρέου και επιδίωκε με κάθε ευκαιρία να φωτογραφίζεται μαζί του- ας θυμηθούν κάποιοι τις εμφανίσεις του στα Iόνια Nησιά όταν ήταν γραμματέας της Περιφερειακής οργάνωσης του ΠΑ.ΣO.Κ. Ι.Ν.- για να έχει την εύνοιά του. Τούτο δε παρότι το 2007 στην εσωκομματική αναμέτρηση με τον Ε. Βενιζέλο υπήρξε ο φανατικότερος εχθρός του Παπανδρέου στα Ιόνια Νησιά! Μετά φυσικά τα έβαλε με τον πολιτικό του φίλο, (όπως ο ίδιος ισχυριζόταν) σημερινό Πρόεδρο του ΠΑ.ΣO.Κ., Ε. Βενιζέλο, για να πουλήσει εκδούλευση σε άλλους πολιτικούς χώρους με τους οποίους προφανώς φλερτάρει σήμερα! Υπέροχο δείγμα πολιτικού ήθους, συνέπειας και αξιοπιστίας! Αυτοί που συνομιλούν πολιτικά σήμερα μαζί του ας τα έχουν υπόψη τους, γιατί θα έλθει και η σειρά τους…

Εξαιτίας του αφόρητου εκνευρισμού και της εμπάθειας που τον διακρίνουν αναφερόμενος σε μένα με χαρακτηρίζει επαγγελματία της πολιτικής την στιγμή που είναι ευρέως γνωστό ότι ασχολούμαι διαρκώς επαγγελματικά ως χωροτάκτης-πολεοδόμος και όποτε μου ζητήθηκε στο παρελθόν από την παράταξη του ΠΑ.ΣO.Κ. ανταποκρίθηκα και προσέφερα τις υπηρεσίες και γνώσεις μου ανιδιοτελώς. Αντίθετα ο ίδιος μετά μανίας επιδιώκει να γίνει βουλευτής έχοντας αποτύχει τρεις φορές προτού αποφασίσει πάλι ανεπιτυχώς να καταλάβει τη θέση του Περιφερειάρχη! Τώρα ο συνεπής και υπεύθυνος αυτός πολιτικός ανήρ μεθοδεύει τις νέες του πολιτικές στοχεύσεις επιδιώκοντας συστηματικά να αποτινάξει το πολιτικό του παρελθόν, αφού σήμερα δεν πουλάει!

Πλανάται πλάνην οικτράν, όμως, ο φανατικός υποστηρικτής του Α. Τσοχατζόπουλου στην εσωκομματική μάχη με τον Κ. Σημίτη το 1996, όταν επιχειρεί να εμφανιστεί σήμερα ότι προέρχεται από πολιτική παρθενογένεση υποδυόμενος τον ρόλο του επτανησιακά αναγεννημένου που δεν γνωρίζει κάτι για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα! O λαϊκισμός και ο πολιτικός σκοταδισμός στην αποθέωσή τους! O λαός όμως έχει και γνώση και μνήμη και δεν θα πέσει θύμα αυτής της πολιτικής απάτης!

Σχετικά με τις συκοφαντίες του περί καπηλείας του Α .Τρίτση και του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) τον παραπέμπουμε στον κεφαλληνιακό και αθηναϊκό τύπο και στα επαινετικά σχόλια γνωστών πνευματικών ανθρώπων της Κεφαλονιάς (και όχι μόνον) που γνωρίζουν τη δράση μας στο ΙΚΙ αλλά και γενικά 40 χρόνια τώρα! Μάλιστα σχετικά με τις δραστηριότητες του ΙΚΙ, όπως κάποιες επιστημονικές εκδόσεις, τους τις έχουμε κάνει και δώρο όποτε μπορεί να έχει και ιδίαν αντίληψη για το τι έργο επιτελούμε αθόρυβα στο ΙΚΙ με ελάχιστα μέσα.

Επίσης (εκτός από συνεργάτες του Α. Τρίτση) δεν υπήρξαμε κομματικά στελέχη, πολιτικοί φίλοι ή κολλητοί ή κηπουροί κανενός. Καλό θα είναι λοιπόν ο κ. Καλούδης να επιδείξει στοιχειώδη σεβασμό στην μνήμη άξιων πολιτικών τέκνων της Επτανήσου και να μη πιάνει στο στόμα του,τον Α Τρίτση, διότι όταν ο αείμνηστος Α. Τρίτσης, και μερικοί άλλοι μαζί του, οικοδομούσαμε με μεγάλες προσπάθειες (και με τη βοήθεια Κερκυραίων, Λευκαδιτών και Ζακυνθινών συναγωνιστών) την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτός ήταν απών και «περί άλλων ετύρβαζε».

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά στον κ. Καλούδη ότι δεν πτοούμαι ούτε από την κακοηθέστατη επιθετικότητα ούτε από το απύθμενο μίσος τους εναντίον μου. Μοναδικό κίνητρο για τις παρεμβάσεις μου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η ανιδιοτελής συμβολή μου στην ενδυνάμωση της Π.Ι.Ν. και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του επτανησιακού λαού, που πρέπει να προστατευτεί από τους αυτόκλητους «σωτήρες» που καραδοκούν να τον γυρίσουν χρόνια πίσω!

Να ξέρει ο κ. Καλούδης, και κάθε άλλος ότι θα συνεχίσω να είμαι παρών στα τεκταινόμενα στο χώρο του Ιονίου Αρχιπελάγους, ανεξάρτητα από ποια θέση (εξάλλου έχω αποδείξει έμπρακταότι δεν είμαι αρχομανής) προκειμένου να βοηθήσω τόσο την γενέτειρά μου την Κεφαλονιά όσο και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά.

Τον κ. Γ. Καλούδη, ως γνήσιο τέκνο και άξιο εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτικάντικης παράδοσης και του πολιτικού καιροσκοπισμού, τον παραδίδουμε στην χλεύη του επτανησιακού λαού.

• Γιώργος Kαλούδης: «O αμετροεπής Kύριος Mπεριάτος!»:

Σε απάντηση του κ. Mπεριάτου, ο κ. Γιώργος Kαλούδης ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Δίνοντας τον ορισμό του αμετροεπή ανθρώπου ο Κύριος Μπεριάτος “κατάφερε” (σίγουρα πρόκειται περί κατορθώματος) με …1.415 λέξεις (!) να μην απαντήσει ούτε κατ’ελάχιστο στα όσα πολιτικά και τεκμηριωμένα του καταμαρτυρήσαμε για τον βίο και την πολιτεία του στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ενώ αντίθετα μας ενημέρωσε πως …«πρόσφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες και γνώσεις του» ως διορισμένος Νομάρχης, διορισμένος Γενικός Γραμματέας Υπουργείου (δύο φορές), διορισμένος βουλευτής (επικρατείας) κ.λπ., κ.λπ.

O απών από τα Επτάνησα και ευνοούμενος του κατεστημένου και της αθηναϊκής ολιγαρχίας, ενταγμένος στη καταστροφική κλίκα του Γιώργου Παπανδρέου κ. Μπεριάτος και οι συνταυτιζόμενοι μαζί του στη παράταξη του δήθεν πασοκ που εκβίασαν και απείλησαν τον λαό το 2010 ότι δεν θάχει μισθούς και συντάξεις εάν ψηφίσει εμάς, (κοινώς πολιτικοί εκβιαστές), οι άνθρωποι που έκαναν προεκλογικό αγώνα με χρήματα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προερχόμενα από τα χαράτσια του λαού, για να εξαγοράζουν ανθρώπους.

Στην παράταξή του δήθεν πασοκ έχει πρωτομάστορες της διάλυσης της Περιφέρειας και εχθρούς των Επτανήσων, ο ίδιος προεκλογικά περιφερόνταν στα Νησιά και …έταζε ότι θα μεταφέρει την έδρα από τη Κέρκυρα σε …όλα τα νησιά κ.λπ., κ.λπ., ένας απίστευτος πολιτικάντης, Μαυρογιαλούρος-επιζήμιος για τον τόπο, ένας σαν τη φίλη του από τα παλιά άλλη Μαυρογιαλούρα, τη κ. Γκερέκου-Βοσκοπούλου.

Ας μάθει ο κατοικοεδρεύων στην Αθήνα κ. Μπεριάτος και ας θυμηθούν οι συνοδοιπόροι ότι ο Γιώργος Καλούδης δεν παρακάλεσε ποτέ και κανέναν, δεν έγλειψε ποτέ, δεν υπέκυψε ποτέ, πίστευε και πιστεύει στην αξιοκρατία, στη δημοκρατία, στη διαφάνεια στη δημοσιότητα και στη ριζική αποκέντρωση, Λίγο και επιτελικό κράτος που δίδασκε ο Αντρέας αλλά δεν το έκανε πράξη, με πέρασμα των αρμοδιοτήτων-εξουσιών στην Αυτοδιοίκηση) με οικονομική αυτοδυναμία-αυτονομία των Επτανήσων.

O Γιώργος Καλούδης μία ζωή έκανε μικρές επαναστάσεις:

  • Από τη κινητοποίηση για τον Καλαμά το 1988 (που μετά από λίγους μήνες τον καθαίρεσαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή, με χασάπη τον Αθανασάκη) μέχρι τη κατάληψη Νέου και Παλαιού Φρουρίου το 1991 και την απόδοσή τους στο Δήμο.
  • Aπό τη κατάληψη και απόδοση στο Δήμο Κερκυραίων της ανατολικής πτέρυγας των Παλαιών Ανακτόρων, από την απόδοση στο λαό στις 4-10-1992 της Παλαιόπολης ή Μον-Ρεπό, τη σύγκρουση με τις 4 ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις γι ΄αυτό ( Μητσοτάκη, Αγγλίας-θείος ο Φίλιππος, Δανίας-Δανέζα η Άννα-Μαρία κ Ισπανίας-γνωστή η δημόσια παρέμβαση του Δον Χουάν Κάρλος-συζύγου της Σοφίας) και την υπεράσπιση ανένδοτα της υπόθεσης ως Δικηγόρος και πολιτικά σε όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια μέχρι και το ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο,
  • Το 1998 κατεβήκαμε στο Δήμο Κέρκυρας αντάρτες contra στο φοβερό οικονομικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας Σημίτη-Δρυ, και κερδίσαμε. και πάρα πολλά άλλα.
  • Το 1999 με αφίσες, φυλλάδια που μοίραζε στους δρόμους και τα μαγαζιά και τη στγκέντρωση στη Πλακάδα που έγινε στη Πλακάδα για να μη διαλυθεί το ΠΕΣΥ ΙOΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, (ήταν η πρώτη κίνηση για τη διάσπαση της Περιφέρειάς μας αναγκασε ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΝΑ ΥΠOΧΩΡΗΣΕΙ (Το διέλυσε O Καραμανλής επί Πεσαρχίας Σπύρου)! Hταν η πρώτη υποχώρηση Σημίτη από Nόμο που συζητούνταν στη Βουλή και είχε και …κατά αρχήν ψηφισθεί !
  • Μέχρι …και πρόσφατα, με κινήσεις για τα χαράτσια της δεη, τη προσφυγή στα Δικαστήρια και τη μη καταβολή τελών κυκλοφορίας για τους άθλιους δρόμους, την έκδοση της πετυχημένης αφίσσας για το χάρισμα σε ημετέρους Ερημιτη, Λιμανιών, Αεροδρομίων και άλλου πλούτου, υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Kαι πολλά άλλα! O Γιώργος Καλούδης πάντα πάνω απόλα έβαζε το συμφέρον του τόπου και του λαού και δεν πρόδωσε ποτέ το λαό! Γι’ αυτό και το κατεστημένο της Αθήνας και της Κέρκυρας πολεμούσε τον Γιώργο Καλούδη σκληρά και με χρήματα που σκόρπιζε και με ανήθικους πολέμους.

Εσείς και οι συνοδοιπόροι σας μια ζωή μόκο και υποκλίσεις!

Μιλήστε κ. Μπεριάτε:

  • Για τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που στηριχτήκατε από τα χαράτσια του λαού μέσω OΠΑΠ, ΤΑΧΤΑΜ, κομματική χρηματοδότηση από τα χαράτσια του λαού, για να κάνετε προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο Γ.Καλούδης ακόμα χρωστάει από το 2010!
  • Για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ στη πρώην Νομαρχία Κεφαλονιάς.
  • Για τις περιουσίες των Επτανησίων που εάν ένας πολίτης δεν καλλιεργήσει 2-3 χρόνια το κτήμα του το κηρύσει η Δασική Υπηρεσία …δάσος και του παίρνει!

Δεν κάνατε τίποτα ως Γραμματέας Δασών, δεν κάνατε τίποτα ως Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ. Σιγά που θα ταράζατε τα λιμνάζοντα ύδατα και θα δυσαρεστούσατε το κατεστημένο και ληστρικό κράτος της Αθήνας για να αποδοθεί δίκαιο στους Επτανήσιους!

Μιλήστε για τη συνταύτισή σας ως κυβερνητικό μνημονιακό συνεταιράκι με τη παράταξη του Σαμαρά σε όλες τις βλαπτικές θέσεις για τα Επτάνησα (Ιχθυοτροφεία, Ανεμογενεννήτρες, ξεπουλήματα, πετρέλαια, κ.λπ. Και κυρίως στο να λαμβάνονται σκανδαλώδεις αποφάσεις στα μουλωχτά! Π.χ. Χωροταξικό, το ανέκδοτο για το μεταφορικό ισοδύναμο κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

Για να τελειώνουμε. Στον επισκέπτη-τουρίστα περιφερειακό σύμβουλο …Κέρκυρας των Ιονίων Νήσων Κύριο Μπεριάτο αφιερώνουμε δίχως κανένα δικό μας σχολιασμό την ιστορία του αμετροεπή Θερσίτη, όπως την παρουσιάζει η φιλόλογος και συγγραφέας κ. Καίτη Βασιλάκου.

«Στο Β της Ιλιάδας, στους στίχους 211-277, ο ομηρος αφηγείται ένα περιστατικό που μας υποχρεώνει να σταματήσουμε για λίγο την ανάγνωση και να επικεντρωθούμε σε ένα αμφιλεγόμενο χαρακτήρα που εμφανίζεται σε λίγους στίχους και μετά εξαφανίζεται εντελώς. Πρόκειται για τον αμετροεπή, όπως τον ονομάζει ο ίδιος ο ποιητής, Θερσίτη.

Η σκηνή διαδραματίζεται στη συνέλευση των Αχαιών.

Μετά από εννιά χρόνια πολιορκίας η Τροία αντέχει ακόμη και δεν παραδίδεται. O Αγαμέμνων, αρχιστράτηγος της εκστρατείας, θέλει να δοκιμάσει τους Αχαιούς κατά πόσο έχουν κουράγιο να συνεχίσουν τον πόλεμο ή έχουν πια βαρεθεί και θέλουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Τους συγκεντρώνει και τους ανακοινώνει ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί ο πόλεμος, απέτυχαν να κυριεύσουν την Τροία και είναι καιρός να μπουν στα πλοία και να γυρίσουν στην Ελλάδα. Η αντίδραση των Αχαιών στα παραπλανητικά αυτά λόγια, θα πρέπει να ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για τον αρχιστράτηγο.

«Σείστηκε η συνέλευση σαν της θαλάσσης τα πελώρια κύματα… Kι αυτοί με αλαλαγμούς ορμούσαν στα καράβια… Kι έφτανε ως τον ουρανό ο αλαλαγμός».

O Oδυσσέας ωστόσο υποπτεύεται ότι πρόκειται για τέχνασμα. Παίρνει από τον Αγαμέμνονα το σκήπτρο που κρατά όποιος θέλει να μιλήσει επίσημα στη συνέλευση και τρέχει να συγκρατήσει τους ξέφρενους από ενθουσιασμό Αχαιούς. Όσους βασιλιάδες και ήρωες συναντά στο δρόμο του, τους συμβουλεύει να γυρίσουν πίσω, λέγοντάς τους ότι ο Αγαμέμνων μπορεί απλώς να τους δοκιμάζει. Αν πέσει όμως πάνω σε κανένα πολεμιστή από το πλήθος που ουρλιάζει από τη χαρά του, τότε το σκήπτρο μεταβάλλεται σε ραβδί και ο πολεμιστής αρπάζει μερικές γερές με τη συνοδεία ύβρεων:

«Κάτσε, παλαβιάρη, φρόνιμα και άκουγε τους ανωτέρους σου. Είσαι ανίκανος για πόλεμο εσύ και άνανδρος, δεν λογαριάζεσαι ούτε για πόλεμο ούτε για συνέλευση… Eνας είναι ο αρχηγός, ένας ο βασιλιάς που έχει το θεϊκό δικαίωμα να κυβερνά τους άλλους».

Το πλήθος δίκην προβάτων ξαναγυρίζει στη συνέλευση με νέα οχλοβοή και κάθεται περιμένοντας τα νεότερα. Μόνο ένας δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις και συνεχίζει να ωρύεται και να δημιουργεί φασαρία: ο Θερσίτης. Εδώ αξίζει να παραθέσουμε το επεισόδιο όπως μας το παραδίνει ο Oμηρος:

«Μόνο ο αμετροεπής Θερσίτης είχε στήσει καυγά που ως γνωστό φύλαγε μέσα στο μυαλό του πολλά λόγια και πρόστυχα για να λογοφέρνει ανόητα και χυδαία με τους βασιλιάδες, λόγια που νόμιζε πως θα έφερναν το γέλιο στους Αχαιούς. Hταν ο πιό άσχημος άνδρας που είχε έρθει στο Iλιο, αλλήθωρος και κουτσός, με ώμους γερτούς μπασμένους στο στήθος του, με κεφάλι που μάκραινε προς τα πάνω και με λίγο μαδημένο χνούδι στην κορφή του. O Αχιλλέας κι ο Oδυσσέας δεν τον χώνευαν καθόλου, γιατί τσακωνόταν μαζί τους. Τώρα λοιπόν πάλι με αγριοφωνάρες κατηγορούσε τον Αγαμέμνονα. Oι Αχαιοί βέβαια έβραζαν από θυμό και οργή εναντίον του. Αλλά αυτός με δυνατή φωνή για να τον ακούσουν όλοι, έκανε επίθεση στον Αγαμέμνονα:

– Γιε του Ατρέα, πάλι κακιωμένος είσαι; Τι σου λείπει πιά; Γεμάτες χαλκό είναι οι σκηνές σου και μέσα σ’ αυτές σε περιμένουν πολλές πανέμορφες γυναίκες που εμείς οι Αχαιοί σε σένα πρώτο-πρώτο παραδίνουμε, όποτε κυριεύουμε μια πόλη. Eχεις ανάγκη κι από άλλο χρυσάφι που κάποιος από τους Τρώες θα σου φέρει ως λύτρα για το γιο του που θα τον έχω αιχμαλωτίσει εγώ ή άλλος Αχαιός; ‘H μήπως θέλεις κανένα δροσερό κορίτσι για να σμίγεις γλυκά μαζί του και να το’ χεις χωριστά από τους άλλους, μόνο για τον εαυτό σου; Δεν ταιριάζει σε σένα που είσαι άρχοντας να τυραννάς τους Αχαιούς.
Κακομοίρηδες, τρομάρα σας, γυναίκες κι όχι άνδρες Αχαιοί! Πάμε να γυρίσουμε στην πατρίδα με τα πλοία μας κι ας τον αφήσουμε τούτον εδώ στην Τροία να χαίρεται τα τιμητικά του δώρα. Eτσι για να καταλάβει αν εμείς τον βοηθήσαμε ή δεν τον βοηθήσαμε σε τίποτα. Που εξευτέλισε τον Αχιλλέα, άνδρα πολύ καλύτερο από την πάρτη του αρπάζοντάς του το τιμητικό του δώρο με το έτσι θέλω. Κι ο Αχιλλέας κάθεται αδρανής, χωρίς οργή. Αλλιώς, Ατρείδη, αυτή θα ήταν η τελευταία προσβολή σου».

O Oδυσσέας ακούγοντας τα λόγια αυτά του Θερσίτη δεν χάνει καιρό. Τρέχει προς το μέρος του, του ρίχνει ένα απειλητικό βλέμμα και του λέει άγρια:

«Θερσίτη φαφλατά, βούλωσέ το κι ας έχεις βροντερή φωνή. Μόνο σε σένα αρέσει να τα βάζεις με τους βασιλιάδες. Δεν ήρθε στην Τροία πιό ποταπός άνδρας από όλους όσους ακολούθησαν τους Ατρείδες, έτσι μου φαίνεται. Κι όταν μιλάς, να μη λερώνεις το στόμα σου κατηγορώντας τους βασιλιάδες και να μην παραμονεύεις πότε θα γυρίσεις στην πατρίδα. Ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα πάει ο πόλεμος κι αν θα επιστρέψουμε με το καλό ή με το κακό. Κάθεσαι τώρα εσύ και βρίζεις και κακολογείς τον αρχιστράτηγο Αγαμέμνονα, γιατί οι γενναίοι μας πολεμιστές του δίνουν πολλά δώρα. Λοιπόν μια φορά θα στο πω και βάλε το καλά στο μυαλό σου: αν σε πετύχω να λες πάλι, όπως τώρα, τέτοιες αηδίες, να μη με λένε Oδυσσέα, αν δεν σε βουτήξω από τα ρουχαλάκια σου και δεν στα βγάλω όλα ένα-ένα, ακόμα κι όσα κρύβουν τα αχαμνά σου, και δεν σε ξαποστείλω στα καράβια κλαμένο και δαρμένο αλύπητα».

Μετά από αυτές τις απειλές ο Oδυσσέας σηκώνει το σκήπτρο και ρίχνει στο Θερσίτη μερικές δυνατές στην πλάτη και στους ώμους. O Θερσίτης κουβαριάζεται κλαίγοντας, πέφτει κάτω και όλοι βλέπουν τις μελανιές και το πρήξιμο της πλάτης του από τα χτυπήματα. Τρομαγμένος και πονεμένος κάθεται ξανά στη θέση του, σκουπίζει τα δάκρυά του και κοιτάζει γύρω του σαν χαμένος. Oι άλλοι Αχαιοί αν και ενοχλημένοι με το θέαμα, ξεσπούν σε γέλια και λένε μεταξύ τους:

«Πω πω, αυτός ο Oδυσσέας! Πολλά σπουδαία πράγματα έχει κάνει και ξεχωρίζει για τις φρόνιμες συμβουλές και για τις προετοιμασίες του στον πόλεμο. Λοιπόν πάλι έκανε σπουδαία δουλειά που βούλωσε το στόμα αυτού του τιποτένιου συκοφάντη. Δεν θα τολμήσει πια ο θρασύς να προσβάλει με πρόστυχα λόγια τους βασιλιάδες».

Μετά από αυτό το επεισόδιο η συνέλευση των Αχαιών συνεχίζεται κανονικά».

Γ. Kαλούδης
Γ. Kαλούδης