Ξεκίνησε σήμερα το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ξεκινάει σήμερα και τελειώνει αύριο το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων. Διοργανωτές είναι το κανάλι «Ιonian» και η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Συνδιοργανωτές είναι η ΠΙΝ, η ΠΕΔΙΝ και ο Δήμος Κεφαλονιάς. Στους χορηγούς επικοινωνίας είναι ο «Η» και το kefalonianmantata. Συντονιστής είναι ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος. Στο συνέδριο θα μιλήσουν πολλοί υπουργοί και κορυφαίοι παράγοντες της Χώρας.

Τo πρόγραμμα για σήμερα

•10:00-12:30 / 1η Ενότητα: “Αναπτυξιακές προοπτικές Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”. Συντονιστής: Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σταύρος Κοντονής, βουλευτής Ζακύνθου, πρ. Υπουργός, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Αλέξανδρος Παρίσης, Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Πρόεδρος ΠΕΔΙΝ. Ερωτήσεις – Συμπεράσματα

•12:45- 15:30 / 2η Ενότητα: “Πολιτικές Ενέργειας στο Ιόνιο”. Συντονιστής: Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκορδίλης, Γενική Δ/νση Διοίκησης, Οικον/κων & Πληροφορικής ΠΙΝ, Γιάννης Γρηγορίου, Δ/νων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, Αβραάμ Ζεληλίδης, Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστήμιου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτης Δενδρινός, Βιολόγος ,Εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΜΟΜ, Άκης Τσελέντης, Καθηγ. Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι (UNESCO)

•16:00-18:30 / 3η Ενότητα: “Επιχειρηματικότητα – Υποδομές – Απασχόληση”. Συντονιστής: Λόης Λαμπριανίδης, Γ.Γ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Διονύσιος Μπάστας, Αντιπεριφερειάρχης Τομέα Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων και Εμπορίου, Ιάκωβος Κονταράτος, Υπεύθυνος Σύμβουλος Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Σπύρος Σπαής, Μέλος ΕΟΑΕΝ, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Διονύσιος Γεωργόπουλος, Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε», Σταύρος Σπαθής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας, Ε.Ο.Α.Ε.Ν., Βαγγέλης Βολτέρας, Οικονομικός Διευθυντής της Kefalonia Fisheries, Σοφία Γαρμπή, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κεφαλονιάς, Μαρίνος Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα. Παρεμβάσεις: Κώστας Παυλίδης, βουλευτής Κέρκυρας. Ερωτήσεις – Συμπεράσματα.

•18:30-19:30 / Work shop με θέμα: Επενδυτικές ευκαιρίες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσα από το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER : Καλές Πρακτικές Νησιωτικής Ανάπτυξης / Παναγής Δρακουλόγκωνας, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς , Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης, Σοφία Γαρμπή, Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Σωτήρης Μπόλης, Διευθυντής Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Γεύσεων, Κώστας Μοίρας, Πολιτικός Μηχανικός Στέλεχος της Μ.Ο.Δ. Α.Ε., Αλέξανδρος Κοψαχείλης, Συντονιστής του τοπικού Προγράμματος.

1ο Αναπτυξιακό Ιονίων Νήσων | 1η Ενότητα: «Αναπτυξιακές προοπτικές Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατέχει υψηλές θέσεις ως προς το σύνολο των περιφερειών της χώρας ως προς την επισκεψιμότητα, τις διανυχτερεύσεις και τις εισπράξεις ενώ παράλληλα θεωρείται η Περιφέρεια με την λιγότερη ανεργία. Έχοντας όλα τα παραπάνω στη φαρέτρα της διεκδικεί την περαιτέρω ανάπτυξη του συνόλου της Περιφέρειας και σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο ρόλος της αιρετής Περιφέρειας είναι κομβικός στην προσπάθεια αυτή, καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας για τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα διαχειρίζεται σημαντικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων που συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση. Επίσης στη συνεδρία θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τοπικά προβλήματα όπως τα απορρίμματα.

1ο Αναπτυξιακό Ιονίων Νήσων | 2η Ενότητα: «Πολιτικές Ενέργειας στο Ιόνιο»

Στα πλαίσια της συνεδρίας θα παρουσιαστούν συγκροτημένα οι υπάρχουσες και επερχόμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και τα οφέλη που απορρέουν από αυτές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, αλλά και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός των ορίων της Περιφέρειας. Επίσης, να τεθούν από κάθε ενδιαφερόμενο σκέψεις, απόψεις, προβληματισμοί σχετικά με τις πάσης φύσεως επιδράσεις των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή και.θα συζητηθούν τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για αυτήν. Τέλος, θα αναλυθεί ο σχεδιασμός των ενεργειακών δικτύων και η συμμετοχή του Ιονίου σε αυτά.

1ο Αναπτυξιακό Ιονίων Νήσων | 3η Ενότητα: «Επιχειρηματικότητα – Υποδομές – Απασχόληση»

Σκοπός της συνεδρίας είναι η παρουσίαση των υφιστάμενων συνθηκών και των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στη συνεδρία θα αναφερθούν η στρατηγική και η συμβολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Επίσης εκπρόσωποι των επιμέρους επιμελητηρίων θα καταθέσουν την δική τους άποψη καθώς κατέχουν τη συνολική εικόνα του νομού τους. Στο πάνελ συμμετέχουν επίσης επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου καταθέτοντας την πολύτιμη εμπειρία και γνώση τους σχετικά με το επιχειρείν στα Ιόνια Νησιά. Στόχος είναι να διερευνηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και πώς αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, αλλά και πιθανά εμπόδια που ανακόπτουν την αναπτυξιακή της δυναμική.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

•10:00-12:15 / 1η Ενότητα: “Τουριστική Ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά”. Συντονιστής: Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γενική Γραμματέας Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, Μάνος Κόνσολας, Τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Πρόεδρος ΟΚΕ, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Ευάγγελος Κεκάτος, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κεφαλονιάς, Θεόδωρος Κροκίδας, αεροπορική εταιρεία SKY-EXPRESS, Αγησίλαος Κονιδάρης, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Παρεμβάσεις: Φωτεινή Βάκη, βουλευτής Κέρκυρας. Ερωτήσεις – Συμπεράσματα.

•12:30-14:00 / 2η Ενότητα: “Μεταφορές – Συγκοινωνίες- Νησιωτικότητα”. Συντονιστής: Χρήστος Λαμπρίδης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Παναγής Δρακουλόγκωνας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης, Αλέξανδρος Παντελειός, Πρόεδρος Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλληνίας Ιθάκης, ΤΕΕ ΤΔΕ, Σπύρος Σπαής, Μέλος ΕΟΑΕΝ, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Θεόδωρος Κροκίδας, αεροπορική εταιρεία SKY-EXPRESS. Ευστράτιος Απέργης, Γενικός Διευθυντής Levante Ferries MC, Αναστάσιος Γκόβας Δ/νων Σύμβουλος εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ». Παρεμβάσει: Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Ερωτήσεις – Συμπεράσματα.

1ο Αναπτυξιακό Ιονίων Νήσων – 1η Ενότητα: «Τουριστική Ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά»

Ο τουρισμός θεωρείται από τους σημαντικότερους κλάδους για την τοπική οικονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μέσα από τη συγκεκριμένη θεματική στοχεύουμε να αναδειχθούν οι προβληματισμοί που αφορούν το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης στη περιοχή αλλά και να κατατεθούν καινοτόμες προτάσεις και πρακτικές που θα αποτελέσουν ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου και προβληματισμού για τους φορείς αλλά και τους επιχειρηματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του τουρισμού. Οι ανοδικοί δείκτες τουριστικής ανάπτυξης και η αυξημένη προσέλευση επισκεπτών στα Ιόνια Νησιά (εγχώριων και διεθνών) υποδεικνύουν εμφατικά ότι η χρονική συγκυρία επιβάλει την ουσιαστική αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Ιονίων Νήσων. Στόχος της συνεδρίας είναι η περιγραφή των χαρακτηριστικών, των δυνατοτήτων αλλά κυρίως των προϋποθέσεων ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στην δυτική πλευρά της χώρας. Το αντικείμενο της συνεδρίας απευθύνεται στους φορείς στρατηγικού προγραμματισμού, τις επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες, κ.λπ.), τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων και του τουρισμού, τις ενώσεις επιχειρηματιών, τους εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, τους ερευνητές – μελετητές αλλά και σε όσους έχουν ενδιαφέρον για το «καλό πρόσωπο» των Ιονίων Νήσων.

1ο Αναπτυξιακό Ιονίων Νήσων | 2η Ενότητα: «Μεταφορές – Συγκοινωνίες-Νησιωτικότητα»

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στο νησιωτικό χώρο είναι αρκετές και θα αποτελέσουν το θέμα συζήτησης της συνεδρίας. Στα πλαίσια αυτής θα κατατεθούν σκέψεις και απόψεις, θα τεθούν προβληματισμοί σχετικά με τις πάσης φύσεως επιδράσεις των επενδύσεων στον τομέα των μεταφορών ώστε μέσα από έναν γόνιμο διάλογο να δοθούν «απαντήσεις» και να τεθούν οι βάσεις για να υλοποιηθούν τα βέλτιστά για τη τοπική κοινωνία. Επίσης, θα παρουσιαστούν συγκροτημένα οι επερχόμενες επενδύσεις στον τομέα των συγκοινωνιών – μεταφορών και τα οφέλη που απορρέουν από αυτές σε όλους τους τομείς (οικονομία, απασχόληση, περιβάλλον). Η δυνατότητα προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μετακίνησης και μεταφορών τόσο μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όσο και με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητούμενα.