Ξεκινάει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων στην Κέρκυρα

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιφερειών διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων, στην Κέρκυρα από σήμερα (5/9) έως μεθαύριο (7/9), με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Περιφέρειάς μας με τις κοινότητες των  απόδημων και  όπου γης Επτανησίων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου θα τιμηθεί για την προσφορά και το έργο του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου και  καταφθάνει στην Κέρκυρα σήμερα, όπου θα παραμείνει έως και μεθαύριο Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

Ο Μακαριώτατος θα τιμηθεί σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, σήμερα, στο Αχίλλειο.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή της νεολαίας, συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσέφερε αμέριστη βοήθεια και στήριξε από την πρώτη στιγμή τη διοργάνωση.

Έτσι πραγματοποιείται από τις 26 Αυγούστου 2018 το πρόγραμμα “Return to Roots”, με φιλοξενία 14 νέων αποδήμων Επτανησίων από όλον τον κόσμο για 15 ημέρες, σε όλα τα νησιά μας, με κατάληξη στην Κέρκυρα τις ημέρες διεξαγωγής του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, όπου οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν την εμπειρία τους από το ταξίδι στα Ιόνια νησιά και τις σκέψεις και προσδοκίες τους για το μέλλον των νησιών μας.

Η συμβολή στην πραγματοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας του Γεν. Δ/ντη ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου και της Δ/ντριας Εύας Παπαδάτου ήταν καταλυτική και η στενή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού συνεχίζεται για την ευόδωση του προγράμματος φιλοξενίας νέων αποδήμων και του Διεθνούς Συνεδρίου Απόδημων Επτανήσιων.

Στο συνέδριο ομιλητές θα είναι ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι των νησιών μας, υπουργοί και στελέχη υπουργείων, εκπρόσωποι φορέων, απόδημοι Επτανήσιοι που το παράδειγμά τους μας εμπνέει και μας κάνει περήφανους, επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα σύνορα των νησιών μας και κάνουν τα προϊόντα μας γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων (Ομοσπονδιών, συλλόγων κλπ) από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα από τις Η.Π.Α, τον Καναδά, την Γερμανία, τη Νότιο Αφρική, την Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και την Αυστραλία καθώς και απόδημοι Επτανήσιοι από όλη την Ελλάδα.

Ο στόχος μας για το συνέδριο είναι να αναπτύξουμε σχέσεις και κοινές συνισταμένες που θα αποφέρουν τα μέγιστα στους τομείς, μεταξύ των άλλων, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσδοκούμε ότι το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει την απαρχή ενός θεσμού που έχει πολλά να προσφέρει τόσο στα νησιά μας όσο και στις κοινότητες των απανταχού Επτανησίων


Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων σε Αχίλειο και Park


Σήμερα

Αχίλλειο, ώρα έναρξης 8μ.μ.

Επίσημη τελετή προς τιμή του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Επίσημη τελετή προς τιμή του Μακαριω

20:05: Ομιλία – καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο

20:15: Χαιρετισμοί

– Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κων/νος Νικολούζος

– Εκπρόσωπος Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Κέρκυρας κ. Κων/νος Παυλίδης

-Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών, Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχαήλ Κόκκινος

– Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

20:30: Ομιλία – αντιφώνηση Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου

Μικρή προβολή video της δράσης του Μακαριωτάτου

21:00: Πολιτιστικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας “Καποδίστριας” προς τιμή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

21.30: Λήξη επίσημης τελετής.

Αύριο

Ξενοδοχείο Ionian Park Hotel

0945: Πέρας προσέλευσης συνέδρων, παρατηρητών Συνεδρίου και προσκεκλημένων.

10.00: Επίσημη έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων και καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

10.15: Χαιρετισμός εκπροσώπου ομογενών και αποδήμων Επτανησίων, Προέδρου Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Βασιλείου Ματαράγκα

10.25: Χαιρετισμός Δημάρχου Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνου Νικολούζου

10.35: Χαιρετισμός Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου

10:45: Χαιρετισμός εκπροσώπου Κυβέρνησης, Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς – Νικολάου Κουίκ

10:55: Ομιλία του τιμώμενου προσώπου του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων και όπου γης Επτανησίων, Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

11:10: Κήρυξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

11:25: Μικρό πολιτιστικό πρόγραμμα από την Διεθνώς βραβευμένη Παιδική Χορωδία Κέρκυρας.

11.45: Πέρας τελετής.

– Coffee break στο χώρο του ξενοδοχείου Ionian Park Hotel

ΛΗΞΗ ΠΡΩΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

17:30: Επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια. Υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των συνέδρων από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Μουσείου, ξενάγηση, απονομή τιμητικής πλακέτας στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.

18: 30: Έναρξη απογευματινής συνεδρίας 1ης ημέρας εργασιών. Προσέλευση συνέδρων και παρατηρητών.

18.45: Κύκλος ομιλιών συνέδρων-Θεματική ενότητα “Οικονομία, επενδύσεις και υποδομές”

-Β. Κύκλος ομιλιών συνέδρων- Θεματική ενότητα “Εκπαίδευση και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους”

-Γ. Κύκλος ομιλών συνέδρων- Θεματική ενότητα “Πολιτισμός, αλληλεπίδραση ομογενών με την ντόπια πολιτιστική δημιουργία, οι προκλήσεις του μέλλοντος”

ΛΗΞΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 Ξενοδοχείο Ionian Park Hotel

09:00 Εναρξη δεύτερης ημέρας συνεδρίου. Προσέλευση συνέδρων και παρατηρητών.

– Προβολή του ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Ποταμιάνου “Η Οδύσσεια των Επτανήσων”, παρουσία του δημιουργού.

– Δ. Κύκλος ομιλιών- Θεματική ενότητα “Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν: Βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συνεργασία όλων μας”.

12.00: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

12.30: Ξενάγηση συνέδρων σε επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων της Κέρκυρας, συναντήσεις με επιχειρηματίες και παραγωγούς.

18.00 Προσκύνημα στον Αγιο Σπυρίδωνα. Μικρή ξενάγηση στην Πόλη της Κέρκυρας: Επίσκεψη στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης ή/και το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Βόλτα στην Σπιανάδα και την Παλιά Πόλη.

ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ