Ξεπούλησαν τη Διαδημοτική στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων

Αλ. Μπαλού

«Η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα είναι ο εντολοδόχος των κυβερνητικών συμφερόντων», τόνισε την Πέμπτη το απόγευμα η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Αλεξάνδρα Μπαλού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Διοικητήριο Αργοστολίου.

Η κ. Μπαλού μίλησε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το «ξεπούλημα» της Διαδημοτικής, και του περιβαλλοντοκτόνου νόμου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας ότι πέρασαν οι fast track διαδικασίες της ΠΙΝ στον βωμό των μεγάλων επενδυτών, στην προσπάθεια της ιδιοτικοποίησης όχι μόνο της Διαχείρησης των Απορριμμάτων αλλά και του περιβαλλοντικού πλούτου των νησιών μας. 

«Η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα το ονομάζει ανάπτυξη, όμως όλα γίνονται για να υλοποιηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτών τόσο για την ΕΔΑΚΙ όσο και για το περιβάλλον», είπε μεταξύ άλλων η κ. Μπαλού, η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια του συνόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου να καταψηφίσει την ιδιωτική σύμβαση για τη δημιουργία του νέου ΦοΔΣΑ, κάτι το οποίο δεν έγινε καθώς η Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα αποφάσισε να υιοθετήσει τις αποφάσεις του υπουργού κ. Χατζηδάκη.

Για την ιδρυτική συνέλευση του νέου ΦοΔΣΑ η κ. Μπαλού είπε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πως θα υπάρξει εκπροσώπιση των νησιών μας, αφού δεν έχει καν μπει σαν θέμα προς συζήτηση στο προσεχή Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συνέχισε μιλώντας για το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Τουρισμός, μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς η Κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα τα οποία βοηθάνε τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά οδηγούν τις μικρότερες σε νέα λήψη δανείων στα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανταπεξέλθουν, λόγω μη έλευσης τουριστών.

Στην Υγεία, τονίσθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία μας, τα οποία αναδείχθηκαν ακόμα περισσότερο εν μέσω κορονοϊού, όμως δεν λύθηκαν με ουσιαστικό τρόπο, καθώς η ΠΙΝ επέλεξε την σύμβαση με ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας και δεν προέβει ποτέ σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή σε παραχώρηση κατάλληλου εξοπλισμού σε αυτά. Με αυτόν το τρόπο, όπως είπε η κ. Μπαλού, η κυβέρνηση οδηγεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας καθώς υπάρχει περίπτωση να δοθεί η διαχειρησή της στις Περιφέρειες και τους Δήμους, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη τη λύση των προβλημάτων. 

Ενα ακόμα θέμα που έθιξε η κ. Μπαλού, ήταν το μονοπώλειο των ακτοπλοϊκών γραμμών των νησιών μας, καθώς εν μέσω πανδημίας κόπηκαν τα καθημερινά δρομολόγια μεταξύ των νησιών μας, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών. Η συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ σχεδόν όλες οι παρατάξεις ψήφισαν να συνεχιστούν κανονικά τα δρομολόγια, βρέθηκε σε τέλμα καθώς πέρασε η πρόταση της περιεφερειακής αρχής, αν και ήταν σε μειοψηφία.

Η κ. Αλεξάνδρα Μπαλού, μίλησε και για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των Περιφερειακών Αρχών (πρώην και νυν) που γίνονται για την ιδιοποίηση της πραγματοποίησης των έργων στα Νησιά μας, κάτι που όπως είπε γίνεται για να αποσπούν τον κόσμο από την προσπάθεια της ιδιωτικοποίσης των έργων.

Τέλος, η κ. Μπαλού αναφέρθηκε και στις κινήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζοντας ότι ρόλος της είναι να ακούει τα προβλήματα των πολιτών των νησιών μας και να προσπαθεί να τα προβάλει με σκοπό την επίλυσή τους.