Ξεσηκωμός στη Σάμη: «Να απομακρυνθούν εδώ και τώρα οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας»

Φωτό από τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σάμης όπου συζητήθηκε το θέμα της απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το κέντρο της πόλης

Εγινε προχθές το μεσημέρι, η κοπή της πίτας του Τ.Σ. Σάμης, από τον από τον πρόεδρό του κ. Γαβριήλ Ρασσιά. Κατόπιν, ακολούθησε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Τ.Σ. με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται τοποθετημένες, στο κτήριο του OΤΕ, στο κέντρο της Σάμης.

Στην συνεδρίαση είχαν καλεστεί και πήραν τον λόγο για το θέμα και φορείς της πόλης (Σύλλογοι, πρόεδροι Τ.Σ. της περιοχής κ.λπ.). Τον λόγο πήραν επίσης και πολίτες που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση.
Από την μεριά της Δημοτικής Αρχής, ουδείς παραβρέθηκε. Από την Δημοτική Παράταξη «Ανεξάρτητη Κεφαλονιά», συμμετείχε στην συνεδρίαση του Τ.Σ. ο δημοτικός σύμβουλος Σάμης, κ. Θεόδωρος Φλωράτος.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Τ.Σ. Σάμης κ. Ρασσιάς, επισήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης των κεραιών από το κέντρο της πόλης, εκατό μέτρα από το Δημοτικό Σχολείο, όπως χαρακτηριστικά είπε. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά και από το σημερινό Συμβούλιο για το θέμα, χωρίς αποτέλεσμα!
«Εχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, πρέπει να φύγουν, ο καρκίνος στην πόλη καλπάζει, δεν γνωρίζουμε αν είναι από τις κεραίες, όμως ξέρουμε πως απαγορεύεται η ύπαρξη τέτοιων κεραιών σε κέντρο πόλης και ιδιαίτερα κοντά στα σχολεία».
Ακολούθησαν οι τοποθέτησες των προέδρων των Τ.Σ. Καραβομύλου και Πουλάτων κ.κ. Βασίλη Μωραΐτη και Αγγελου Τουλάτου, του Δ.Σ. κ. Θεόδωρου Φλωράτου, των προέδρων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σάμης, του Συλλόγου «Αιγιαλός» και πολιτών.

Oλοι συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Ρασσιά και ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των κεραιών από την Σάμη. Συγκλονιστικός στην τοποθέτησή του ο πρώην δ.σ. κ. Δημήτρης Φιοραβάντες! Είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ έχω καρκίνο. Η Σάμη είχε από ένα έως τρία άτομα καρκινοπαθείς. Τώρα έχει δέκα επτά(!) Αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο της Αθήνας, είναι δυο παιδιά (με καρκίνο) δίπλα, δίπλα! Αυτό είναι πρωτοφανές. Η ογκολόγος που μας παρακολουθεί, (έχει τέσσερις καρκινοπαθείς από την Σάμη), μας ρώτησε αν υπάρχει κάποια κεραία στην περιοχή. Μόλις της είπαμε πως υπάρχει, μας είπε πως πρέπει να φύγει άμεσα, γιατί είναι καρκινογόνος δημιουργός αιτία. O εισαγγελέας που επισκέφτηκα χτες και του έθεσα το θέμα, μου είπε πως αν υπάρξει απόφαση Τ.Σ. και προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα, για απομάκρυνση της κεραίας, αυτή θα φύγει άμεσα. Απαγορεύετε να βρίσκετε σε κατοικημένη περιοχή».
Τέλος η απόφαση που ομόφωνα πάρθηκε είναι η παρακάτω: «Το Τ.Σ. Σάμης και οι φορείς που συμμετείχαμε στη σημερινή (13/1/16) συνεδρίαση αυτού, απαιτούμε το γρηγορότερο δυνατό, την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται στο κέντρο της Σάμης και συγκεκριμένα στο κτήριο του OΤΕ.
Ζητάμε, την συνδρομή της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Κεφαλονιάς, για το θέμα αυτό. Ζητάμε επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς να υιοθετήσει την σημερινή απόφασή μας και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, για την απομάκρυνση των κεραιών από την πόλη μας. Σε περίπτωση που δεν ενεργήσουν Αντιπεριφέρεια και Δήμος, θα καταφύγουμε στην Δικαιοσύνη.

Την Παρασκευή 15/1 στις 17.30, θα παραστούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς και θα απαιτήσουμε να συζητηθεί και να υιοθετηθεί η απόφασή μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ενέργειες προς επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, για τους κατοίκους της Σάμης».
Τάσος Καβαλλιεράτος