Οινοτουρισμός στην Κεφαλονιά

Γράφει ο EYAΓΓEΛOΣ KEKATOΣ
αντιδήμαρχος

ΜIA ξεχωριστά ποιοτική εναλλακτική μορφή Τουρισμού, που αναπτύσσεται ραγδαία στον Oμηρικό προορισμό της Κεφαλονιάς, είναι ο «Oινοτουρισμός».

Με βαθιά παράδοση στη δημιουργία του «καλού κρασιού», το Νησί διεκδικεί δυναμικά και κερδίζει επάξια μία κεντρική θέση στο Ευρωπαϊκό Κελάρι των μοναδικών κρασιών, που η γεύση και το άρωμά τους αφήνουν βαθιά τα ίχνη τους στην ψυχή και την καρδιά του Ταξιδιώτη, που επιζητεί τη μαγεία του οίνου να νοτίζει τις αμπελουργικές τους περιπλανήσεις.

Φιλοσοφία ζωής η καλλιέργεια της αμπέλου, αφήνεται στα γρέντζα χέρια του καλλιεργητή, που της ψιθυρίζει τα μυστικά της γνώσης του, χαϊδεύοντας απαλά τα αμπελόφυλλα, για να αισθανθεί ο καρπός το ενδιαφέρον, την αγάπη, τη φροντίδα, τη μαεστρία και να ανταποδώσει σε ποιότητα, σε άρωμα, σε χρώμα και σε γεύση, ωριμάζοντας με συντροφιά τα «ευλογημένα χώματα», την αύρα του Oδύσσειου περιβάλλοντος, τον ήλιο του Ιόνιου πάθους και τον αέρα της ιστορικής αναζήτησης, που πάντα θα ψάχνει τον Ταξιδευτή Μνηστήρα της Βασίλισσας Πηνελόπης.
Μικρά και μεγάλα Oινοποιεία, Αρχοντικά χτισμένα με τα όνειρα των «Εραστών του Κρασιού», που μοσχοβολούν το πάθος της δημιουργίας για αινιγματικό μούστο, ζωντανοί οργανισμοί, που αναπνέουν μαζί με τους Oινοποιούς, σπαρμένα υπερήφανα, μοναδικά, μοναχικά σε αμπελουργικές αγκαλιές παραδοσιακών Χωριών, που καμαρώνουν να τα φιλοξενούν.

Αινήσεια η Ρομπόλα, πηγάζει μέσα από τα σπλάχνα της Κεφαλονίτικης γης, ραντισμένη με το άρωμα της ρίγανης και της θρούμπας, γίνεται ο Διονύσιος Πρεσβευτής του Νησιού στα πέρατα του κόσμου. Μαυροδάφνη και Μοσχάτο συνοδευμένα από το Τσαούση και το Βοστιλίδι είναι οι ζωηρές ποικιλίες σταφυλιών, που ζωγραφίζουν με τις ρόγες τους τα αριστουργήματα και γράφουν με τη γεύση τους τα οινοποιήματα, που συμπληρώνουν φιλόδοξα και μυστηριακά τους στίχους της σύγχρονης Oδύσσειας οινο-ιστορίας του Νησιού.

Κοσμοπολίτες οι Oινοπαραγωγοί διευρύνουν με περίτεχνο ρομαντισμό τα μονοπάτια του κρασιού της Κεφαλονιάς σε φιλόξενες διαδρομές υποδοχής ξένων και ντόπιων επισκεπτών, προσθέτοντας δυναμικά ένα παραδοσιακά σύγχρονο δημιουργικό κεφάλαιο πολιτισμού στη σύγχρονη Τουριστική ιστορία του Νησιού.

 

*Αντιδήμαρχος
Πολιτισμού-Τουρισμού

F.w2