Οι αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής Σάμης στα προβλήματα είναι μηδενικές εως αρνητικές!

Μ. Ραυτόπουλος

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Θα σε παρακαλέσω να μου επιτρέψεις σήμερα να μιλήσω σαν δημοτικός σύμβουλος αλλά και σαν τουριστικός επιχειρηματίας εκπροσωπώντας πολλούς από τους επιχειρηματίες της Αγίας Ευφημίας και γενικότερα της Πυλάρου με τους οποίους έχω συζητήσει τα προβλήματα της περιοχής μας .

Δήμαρχε και αγαπητέ φίλε Μάκη,

Να ξέρεις ότι σε εκτιμώ και σε σέβομαι βαθύτατα σε προσωπικό επίπεδο , πλην όμως η μέχρι τώρα θητεία σου σαν Δήμαρχος Σάμης είναι ελλιπής έως και αρνητική!

Συγκεκριμένα , μετά την θεομηνία που έπληξε το νησί μας και ιδιαίτερα τις δημοτικές ενότητες Πυλάρου και Ερίσσου η οποία είχε καταστροφικά αποτελέσματα στην περιοχή , επηρεάζοντας το βιοτικό , οικονομικό αλλά και αναπτυξιακό επίπεδο της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων και των δύο ως άνω περιοχών ( Δεδομένου ότι αμφότερες οι περιοχές εξαρτώνται από την Τουριστική δραστηριότητα ), η αντιμετώπιση του όλου θέματος από την Δημοτική Αρχή είναι από ελλιπής έως και εγκληματικά ανεπαρκής .

Αν και ο συνδυασμός του οποίου ηγείσαι και εκλέχθηκες , δεν είχε αυτόνομη πλειοψηφία , εγώ και αρκετοί άλλοι σύμβουλοι υποσχεθήκαμε να σε υποστηρίξουμε ώστε να εγκρίνονται όλες οι αποφάσεις που χρειάζεσαι προκειμένου να εφαρμόσεις το πρόγραμμα σου , διαχείρισης του Δήμου Σάμης , ( Αν και δύο από τους κύριους αντιδημάρχους σου έχουν ανεξαρτοποιηθεί ) .

Εν τούτοις οι αντιδράσεις σου στα ζωτικά προβλήματα που βασανίζουν την περιοχή , όπως προανέφερα είναι μηδενικές έως και αρνητικές !

1) Ενέργειες που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν ( Επίκαιρο είναι το θέμα των πυρκαγιών με δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για αποζημιώσεις και έργα fast track , δηλαδή εκτός διαδικασιών , ενώ στη δική μας θεομηνία εσύ αδράνησες είτε από άγνοια είτε από ανικανότητα με αποτέλεσμα να έχουμε μόνιμη δικαιολογία … Την Γραφειοκρατία. Όπως δείχνει και η επίκαιρη συγκυρία με τις πυρκαγιές τρόπος να αποφευχθεί η Γραφειοκρατία υπάρχει αρκεί να κινηθείς ανάλογα . Εσύ κινήθηκες για καταγραφή των προβλημάτων όχι όμως και για να αναδείξεις για ποιο λόγο και τι πλήγμα για τον τόπο και τους κατοίκους θα είναι η εφαρμογή της Γραφειοκρατίας

2) Άλλες ενέργειες που υποσχέθηκες ότι θα γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα δεν έγιναν .

Συγκεκριμένα :

  1. Όταν αρχές Μαρτίου, είχε ολοκληρωθεί η μελέτη καθαρισμού του Λιμένα της Αγίας Ευφημίας, μου είχες αναφέρει ότι το έργο θα τελείωνε μέχρι τέλος Μαΐου.

Εάν αρχίσει τέλος Σεπτεμβρίου , θα είμαστε τυχεροί !

Όμως καθαρισμός του Λιμένα χωρίς να γίνουν τα ΣΩΣΤΑ αντιπλημμυρικά έργα θα είναι “ Βαρέλι χωρίς πάτο “

Μία ολοκληρωμένη μελέτη θα έπρεπε να καλύπτει / εξασφαλίζει δύο παραμέτρους :

Α) Τον έλεγχο των φερτών υλικών ώστε αφενός να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους και αφετέρου να μην επιβαρύνεται το Λιμάνι με φερτά υλικά !

Για το πιο πάνω (Τον έλεγχο των φερτών υλικών ) δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόβλεψη στη μελέτη του κυρίου Κουγιανού ( Ο ίδιος μαθαίνω ότι σ ‘αυτό το σημείο την θεωρεί ελλιπή )

Β) Την διοχέτευση των υδάτων προς την θάλασσα με τρόπο αποτελεσματικό αλλά ταυτόγχρονα τα έργα τα οποία θα προβλεφθούν να γίνουν να μη δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους στις παρακείμενες ιδιοκτησίες .

Δυστυχώς η μελέτη του κυρίου Κουγιανού κατόπιν συζήτησης μου με μηχανικούς που ειδικεύονται για τέτοια έργα , πέρα από σοβαρές τεχνικές αδυναμίες ( Τα υψόμετρα δεν βγαίνουν , επίσης , δημιουργεί προβλήματα στη στατικότητα των παρακείμενων κτηρίων , κτλ ) έχει βασισθεί σε λάθος σκεπτικό τρόπου απορροής των υδάτων .

Για το πιο πάνω θέμα επιφυλάσσομαι να παραθέσω συγκεκριμένα στοιχεία όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από τους εξειδικευμένους μηχανικούς , σε άλλη συνεδρίαση που θα πρέπει να γίνει ειδικά μόνο για το συγκεκριμένο μείζον θέμα .

Εδώ να σημειώσω ότι είχα πολλές ακυρώσεις κρατήσεων στο ξενοδοχείο μου, όπως επίσης και άλλα ξενοδοχεία στην Αγία Ευφημία από όσο γνωρίζω, και ο λόγος ήταν όταν τους ρωτούσα γιατί ακύρωσαν:

Ότι έχουν ιστιοπλοϊκά σκάφη και γενικά σκάφη κι έχουν μάθει ότι το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας δεν είναι ασφαλές!

Ευτυχώς κάποιοι μου είπαν ότι έκλεισαν σε κάποια ξενοδοχεία στη Σάμη!

Βέβαια το πιο πάνω ενισχύει ολόκληρη φημολόγια που υπάρχει , αλλά δεν θέλω να πιστέψω , ότι η ολιγωρία της Δημοτικής αρχής για τα έργα στο λιμάνι της Αγ. Ευφημίας όπως και τα έργα για την σωστή λειτουργεία του Μύρτου , κρύβουν τοπική ιδιοτέλεια !

  1. Μου είχες αναφέρει ότι τα προστατευτικά κάγκελα-τοιχία στην παραλιακή οδό Αγίας Ευφημίας, ο ηλεκτροφωτισμός και τα πιλλάρ θα είναι έτοιμα μέχρι 15 Ιουνίου!

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ !

  1. Σου είχα αναφέρει ότι χρειάζεται να γίνει ασφαλτόστρωση, όχι μόνο στους κάθετους και παράλληλους δρόμους της Αγίας Ευφημίας, αλλά και στην παραλιακή οδό, ξεκινώντας από το Φαρμακείο μέχρι το Φανάρι!

Εσύ έριξες μόνο κάποια μπαλώματα, μπροστά π.χ. από το εστιατόριο του κυρίου Μαρκαντωνάτου, και καλύτερα να μην είχες κάνει τίποτα γιατί με αυτό που έκανες κατά τη γνώμη μου, τα έκανες χειρότερα!

  1. Για το Μύρτο, μου είχες αναφέρει ότι θ’ άνοιγε η καντίνα – ξαπλώστρες – τουαλέτες τουλάχιστον αρχές Ιουλίου.

Τελικά άνοιξαν μέσα Αυγούστου!

  1. Η καθαριότητα τουλάχιστον στην δημοτική ενότητα Πυλάρου που γνωρίζω πολύ καλά είναι σε άθλια κατάσταση.

Εδώ να σημειώσω ότι στην αρχή της θητεία σου, σου είχα προτείνει να δοθεί η καθαριότητα και των 3 δημοτικών ενοτήτων μας σε ιδιώτες ,είχες συμφωνήσει αλλά μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν το έχεις πράξει! Και εν πάσει περιπτώσει πλέον είμαστε ένας Δήμος . Δεν είναι δυνατόν να διατίθεται προσωπικό καθαριότητας για την Δημοτική ενότητα Σάμης και να είναι τα πάντα τακτοποιημένα και καθαρά και στην Πύλαρο να υπάρχει … άλλος Θεός !

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφέρω κάποια θέματα που έθεσε υπ’ όψιν μου ο Πρόεδρος της τοπικής ενότητας Διβαράτων, κ. Διονύσιος Αντύπας:

Πολλά χωριά της κοινότητας Διβαράτων είχαν μέσα στον Αύγουστο διακοπή νερού για τρεις ημέρες και παρ’ ολίγον και η Αγία Ευφημία. Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες προχωρήσατε με τη ΔΕΥΑΚ, καθώς και που εντοπίσατε την αιτία του προβλήματος. Η έλλειψη νερού ήταν π.χ. λόγω ρήξης σωλήνων;

Επίσης, να μας ενημερώσετε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το γεφύρι στα Μπεκατωράτα καθώς και γιατί δε δόθηκε ποτέ η δεύτερη παγία στους προέδρους των κοινοτήτων;

Να μας ενημερώσετε ακόμη, για το τι έχετε κάνει σχετικά με την από 1ης Απριλίου πρόταση της Περιφέρειας για τα αντιπλημμυρικά έργα της Αγίας Ευφημίας, για την οποία αναμέναμε να γίνει αντιπρόταση, διότι εκείνη δε μας κάλυπτε.

Αν δεν έχετε κάνει τίποτα, την ευθύνη για ό,τι τυχόν συμβεί το ερχόμενο Φθινόπωρο θα τη φέρεις ακέραια εσύ Δήμαρχε!

Θα μπορούσα ν’ αναφέρω κι άλλα θέματα, όμως δε θέλω να μιλήσω περισσότερο!

Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και να μάθουν όλοι οι συνδημότες μας, ότι στην αρχή της θητείας σου, σου είχα αναφέρει ότι το έργο σου θα είναι πολύ δύσκολο και θα ήταν επωφελές και για εσένα και για την περιοχή μας να κάνεις αναπληρωτή σου το Στέλιο Σπαθή , διαφορετικά θ’ αποτύχεις. Δεν το έκανες, ακολούθησε ο ¨Ιανός¨ και η πανδημία και η υπάρχουσα κατάσταση, και γενικά η διαχείριση του Δήμου μας έγινε ακόμη πιο δύσκολη!

Εάν το είχες κάνει, σήμερα θα ήμασταν όλοι μαζί και σίγουρα όταν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.

Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, βάσει όλων των πιο πάνω που σου ανέφερα ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την άθλια κατάσταση του Δήμου μας, είσαι εσύ Δήμαρχε και πλέον αποσύρω την οποιαδήποτε στήριξη που σου παρείχα μέχρι τώρα και για αυτό άλλωστε δεν συμμετέχω τους τελευταίους μήνες στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής!

Τέλος, θα παρακαλούσα τους δημοτικούς συμβούλους της Πυλάρου καθώς και τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Πυλάρου να τοποθετηθούν, εάν συμφωνούν μαζί μου!

 

Γεράσιμος Ραυτόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης.