Οι εγκληματίες εμπρηστές καίνε πάλι την Κεφαλονιά. Αποκαΐδια 350 στρέμματα

Μπαράζ πυρκαγιών στην Κεφαλονιά, κυρίως στην περιοχή της Λειβαθούς, είχαμε κατά το τελευταίο 4ήμερο, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη περίπου 350 στρέμματα δασικής, γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μας, ιδιαίτερα την Κυριακή το βράδυ, “ευνόησαν” τις φωτιές και τις αναζωπυρώσεις, κάνοντας πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και προκαλώντας το φόβο και την οργή των κατοίκων, που σύμφωνα με μαρτυρίες τους, η Λειβαθώς έπεσε “θύμα οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών”.

Σε όλες τις πυρκαγιές το συντονισμό των επιχειρήσεων είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Βασίλης Σολδάτος, ο οποίος μαζί με τους άνδρες της Υπηρεσίας, στην κυριολεξία έδωσαν σκληρές και ολονύκτιες μάχες για να δαμάσουν την πύρινη λαίλαπα. Να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική βασίστηκε στις “δικές της δυνάμεις” και δεν δέχθηκε βοήθεια από άλλα πυροσβεστικά μέσα εκτός νησιού, λόγω των πολυπληθών πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντική η συμβολή των ανδρών όλων των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας που συμμετείχαν στις κατασβέσεις, αλλά και των δυνάμεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης που συμμετείχαν και διευκόλυναν στο έργο της την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τις φωτιές παρακουλουθούσε από κοντά και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, αλλά και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή (11/8) έως και σήμερα το απόγευμα, είχαμε 27 πυρκαγιές, όπου οι κυριότερες ήταν:

Παρασκευή 11/8

 • Κομποθεκράτα: Ωρα έναρξης 18.53′ – Ωρα λήξης 19.20′. Κάηκαν 100 τ.μ. καλλιεργειών. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 4 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 •  Λουρδάτα: Ωρα έναρξης 21.58′ – Ωρα λήξης 10.47′ την μεθεπομένη (Κυριακή 13/8). Κάηκαν 2 στρέμματα δασικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 8 άνδρες.
 •  Καραβάδος: Ωρα έναρξης 22.45’- Ωρα λήξης 23.30′. Κάηκε 1 στρέμμα δασικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 3 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.

Σάββατο 12/8

 •  Βλαχάτα: Ωρα έναρξης 12.10′ (μεσάνυχτα) – Ωρα λήξης 23.45′ την επομένη (Κυριακή 13/8). Κάηκε 1 στρέμμα δασικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 6 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 • Σιμωτάτα: Ωρα έναρξης 04.47′ (ξημερώματα) – Ωρα λήξης 23.00′ την επομένη (Κυριακή 13/8). Κάηκαν 5,5 στρέμματα δασικής έκτασης. Η φωτιά είχε τρεις ξεχωριστές εστίες. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 10 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 •  Μενεγάτα: Ωρα έναρξης 13.20′ – Ωρα λήξης 10.00′ την μεθεπομένη (Δευτέρα 14/8). Κάηκαν 18 στρέμματα δασικής έκτασης και 2 στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 8 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 •  Σάμη (Κάμπινγκ): Ωρα έναρξης 16.50′ – Ωρα λήξης 18.10′. Κάηκαν 30 τ.μ. ξερά χόρτα. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 1 όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 3 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Σάμης.

Κυριακή 13/8

 •  Λουρδάτα: Ωρα έναρξης 03.32′ (ξημερώματα) – ώρα λήξης 05.45′. Κάηκαν 200 τ.μ. περίπου ξερά χόρτα. Η φωτιά είχε δύο ξεχωριστές εστίες. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 4 άνδρες.
 •  Κάστρο Περατάτα: Ωρα έναρξης 04.48′ (ξημερώματα) – Ωρα λήξης 23.59′. Κάηκε 1 στρέμμα δασικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 7 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 •  Καραβάδος: Ωρα έναρξης 21.20′ – μέχρι αργά χθες το απόγευμα η φωτιά είχε τεθεί σε έλεγχο και επιτήρηση. Κάηκαν 60 στρέμματα δασικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 6 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 άνδρες, ένα Πεζοπόρο Τμήμα με 7 άνδρες, 3 υδροφόρες ΟΤΑ και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 •  Σβορωνάτα: Ωρα έναρξης 21.23′ -λήξη 19.00′ (Δευτέρα 14/8), ενώ η φωτιά έχει τεθεί επιτήρηση. Κάηκαν 3 στρέμματα γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 4 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 •  Δοριζάτα: Ωρα έναρξης 21.50′ – μέχρι αργά χθες το απόγευμα η φωτιά είχε τεθεί σε μερικό έλεγχο και επιτήρηση και δεν είχε γίνει καταμέτρηση της καμμένης έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 8 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 16 άνδρες, ένα Πεζοπόρο Τμήμα με 7 άνδρες, 3 υδροφόρες ΟΤΑ και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς.
 •  Περατάτα: Ωρα έναρξης 22.45′ – ώρα λήξης 23.15′. Πήρε φωτιά ένας πυλώνας της ΔΕΗ και η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν άφησε περιθώρια επέκτασης της φωτιάς. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 1 όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 2 άνδρες.

Χθες (Δευτέρα 14/8)

 •  Αδράκι (ΕΟ Αργοστολίου-Πόρος): Ωρα έναρξης 14.00′ – μέχρι αργά χθες το απόγευμα η φωτιά είχε τεθεί σε μερικό έλεγχο και επιτήρηση και δεν είχε γίνει καταμέτρηση της καμμένης έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 14 άνδρες,ένα Πεζοπόρο Τμήμα με 5 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς. Ρίψεις νερού από αέρα επιχείρησαν τα 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα PZL από τις Μηνιές.
 •  Καραβάδος (Αναζωπύρωση της φωτιάς της Κυριακής): Ωρα έναρξης 14.00′ – μέχρι αργά χθες το απόγευμα η φωτιά είχε τεθεί σε μερικό έλεγχο και επιτήρηση και δεν είχε γίνει καταμέτρηση της καμμένης έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 4 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Λειβαθούς. Ρίψεις νερού από αέρα επιχείρησαν τα 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα PZL από τις Μηνιές.
 •  Ληξούρι, θέση Λιβάδι: Ωρα έναρξης 01.50′ (μεσάνυχτα) – μέχρι αργά χθες το απόγευμα η φωτιά είχε τεθεί σε έλεγχο και επιτήρηση. Κάηκε 1 στρέμμα δασικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 8 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Παλικής.
 •  Ληξούρι, θέση Γιαννικάκη (Περιφερειακός): Ωρα έναρξης 18.09′ – Ωρα λήξης 18.30′. Κάηκε 1/2 στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 1 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 2 άνδρες και δυνάμεις των Εθελοντικών Ομάδων Παλικής.
 •  Λάσση (White Rocks): Ωρα έναρξης 18.05′ – μέχρι αργά χθες το απόγευμα η φωτιά είχε τεθεί σε έλεγχο και επιτήρηση. Κάηκαν 20 στρέμματα δασικής έκτασης. Στην πυρόσβεση πήραν μέρος 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 10 άνδρες, ένα Πεζοπόρο Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος του Αεροδρομίου και δυνάμεις της Εθελοντικής Ομάδα Λειβαθούς. Ρίψεις νερού από αέρα επιχείρησαν τα 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα PZL από τις Μηνιές.

Δ.Δ.-