Οι θέσεις της «Δημοτικής Συνείδησης» Σάμης για την Διαδημοτική και το Φορέα Αίνου

Π. Αμούργης

Οι θέσεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ στις δύο έκτακτες συνεδριάσεις της 27ηςΑπριλίου 2020, κατά τις οποίες αποφασίστηκε σε κλίμα σύμπνοιας η σε γενικές γραμμές συμπόρευση με την απόφαση του Δήμου Αργοστολίου, σχετικά με τα παρακάτω ζητήματα που τέθηκαν προς ψήφιση και τα οποία είναι α. η σύναψη σύμβασης συνεργασίας για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, καθώς και β. η απόσυρση των άρθρων 26 και 93 του σχεδίου νόμου για κατάργηση του ως άνω φορέα, καθώς και της ΕΔΑΚΙ.

14ΗΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

ΘΕΜΑ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ) – ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ – ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ – ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, η έμφαση στον Τομέα του Περιβάλλοντος φαντάζει κάτι παραπάνω από επιτακτική. Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει ένα αργό αλλά σταθερό κίνημα προάσπισης των οικολογικών και περιβαλλοντικών συμφερόντων, κάτι που ευνοεί άμεσα την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Το εν λόγω, λοιπόν, έργο θεωρείται ιδιάζουσας σπουδαιότητας για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Η δημιουργία Γεωπάρκου στην Κεφαλλονιά –Ιθάκη με προοπτική την ένταξη αυτού στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, θα συνδράμει τα μέγιστα στην οικιστική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική & τουριστική ανάπτυξη των δύο νησιών, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η προστασία της γεωποικιλότητας συμβάλλει σημαντικά και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Ιδίως στις μέρες μας που το νησί μας θα δοκιμαστεί από το επερχόμενο νέο κύμα οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, η ένταξη ενός πάρκου υπό την αιγίδα της UNESCΟ, σε περίπτωση ευδοκίμησης της προσπάθειας και θετικής έκβασης της συμβολής όλων των μερών της εν λόγω σύμβασης, θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον οικονομικό και τουριστικό τομέα αφενός και μεγάλο έδαφος για διαφήμιση του Γεωπάρκου εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Για τους παραπάνω λόγου, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ υπερψηφίζει τη σύναψη της προκείμενης σύμβασης.

15ΗΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΚΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ 2018/811 ΚΑΙ 2019/692, ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρ. 93 και άρθρ. 26 επ.)

Χωρίς καμία διαβούλευση και καμία αιτιολογία, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η κατάργηση της ΕΔΑΚΙ, μιας άκρως επιτυχημένης μέχρι τώρα εταιρικής δραστηριότητας, (πρώην διαδημοτικής επιχείρησης), που λειτουργούσε άψογα και είχε καταστήσει το νησί μας από τα καθαρότερα σε ολόκληρη την επικράτεια. Η απρόσμενη αυτή απόφαση της κυβέρνησης, υπό το ενδεχόμενο μάλιστα το νησί μας να μην εκπροσωπηθεί στον νέο φορέα, καθώς τίθεται πληθυσμιακό κριτήριο, με έδρα την Κέρκυρα κρίνεται εντελώς σπασμωδική. Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου: «Το διοικητικό συμβούλιο του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αποτελείται από πέντε μέλη, ήτοι από τον Περιφερειάρχη, ένα μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, και από τρία μέλη – εκπροσώπους των δήμων που εκλέγονται από τη γενική Συνέλευση. Επομένως, η συμμετοχή της Κεφαλονιάς δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη! Ο πρόεδρος του νέου αυτού φορέα θα είναι ο Περιφερειάρχης.

Η αμεσότητα, ήτοι η άμεση συνάφεια του ζητήματος (καθαρισμός περιβάλλοντος) θα εκφύγει από τα χέρια του καθ’ ύλην αρμόδιου και θα μεταβεί σε πιο μακρινό κέντρο εξουσίας, που δεν έχει άμεση επαφή με τα προβλήματα του τόπου. Η, δε, κυβερνητική απόφαση να ενώσει τρία διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων μάλλον επί τα χείρω θα τρέψει την κατάσταση. Εξάλλου, πόσο καλύτερα θα μπορούσε να είναι από την τωρινή; Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Σχετικά με το ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, αυτός, ως γνωστόν, στοχεύει στη διαφύλαξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς και στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, των προστατευόμενων περιοχών Κεφαλονιάς-Ιθάκης μέσω της μελέτης και προστασίας των σπάνιων & απειλούμενων ειδών χλωρίδας, πανίδας, ορνιθοπανίδας, μακρομυκήτων, ασπόνδυλων και των τύπων οικοτόπων, γεωτόπων, καθώς και στην προώθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όπως είναι ο οικοτουρισμός ή θεματικός τουρισμός, που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης.

Επιπροσθέτως, η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίκου, που επίσης επί χρόνια λειτουργεί στην εντέλεια με αμέτρητα οφέλη στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου αποτελεί ένα ακόμη ξαφνικό χτύπημα στην εύρυθμη πορεία του τόπου μας και απαιτείται η άμεση ανάκληση της κυβερνητικής αυτής θέσης. Μετάαπό 18 ολόκληρα χρόνια ύπαρξης και δραστηριοτήτων, ήτοι με εν τοις πράγμασι μεγάλο έργο και χρησιμότητα, αποφασίζεται η κατάργηση του Φορέα!

Είναι αναγκαία η έντονη και εμφατική δυσαρέσκεια και άρνηση του Δήμου μας απέναντι σε αυτή την κραυγαλέα νομοθετική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή διαβούλευση. Όλα τα προβλήματα λύνονται διά της δημοκρατικής διαδικασίας και όχι με διαδικασίες εξπρές που αρμόζουν σε άλλες εποχές και συνθήκες.

Υπερψηφίζουμε την απόσυρση του άρθρου 93 του ανωτέρω σχεδίου νόμου, όπως και την απόσυρση του άρθρου 26, με σκοπό τη διατήρηση  και της ΕΔΑΚΙ, και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, καθώς και προτείνουμε τη λήψη θέσης του βουλευτή Κεφαλονιάς για αυτό το απαράδεκτο και αυθαίρετο νομοθετικό βήμα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ Σ. ΑΜΟΥΡΓΗΣ,

Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης,

Επικεφάλής του συνδυασμού

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ