Οι θέσεις της Παράταξης “Δημοτική Συνείδηση” στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης

Π. Αμούργης

O επικεφαλής της Παράταξης “Δημοτική Συνείδηση” του Δήμου Σάμης Παντελής Αμούργης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σχετικά με το από 16.07.2021 δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σάμης, το οποίο έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, θα σταθούμε επιλεκτικά σε ορισμένα θέματα αυτού, για τα οποία πρέπει να γίνει μία ειδικότερη νύξη, καθώς όλα τα υπόλοιπα άπτονταν κυρίως τυπικής έγκρισης και γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

Αναφορικά, λοιπόν, με την μίσθωση ακινήτου για τις ανάγκες δημιουργίας χώρων στάθμευσης στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί να ψηφίσει το αυτονόητο; Κάτι δηλαδή το οποίο θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί καιρό πριν. Από τις κορυφαίες προτεραιότητες όχι μόνο της παράταξής μας αλλά και κάθε πολιτικού φορέα του δήμου μας, οφείλει να είναι η διευκόλυνση των τουριστικών ρευμάτων, καθώς τα έσοδα του νησιού πηγάζουν κυρίως από τον τομέα αυτό, σε μία χρονιά μάλιστα, όπως η φετινή, κατά την οποία έχουμε κατακόρυφη πτώση της επισκεψιμότητας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

Αντίθετους δεν θα μας βρει ούτε η μελέτη σκοπιμότητας και εκτίμησης προϋπολογισμού για τη χωροθέτηση του σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή Μεσοβούνια, όπου θα φιλοξενούνται οι ανάγκες του Γυμνασίου μαζί με λυκειακές τάξεις. Επιβεβλημένο έργο, καθώς πάνω από την παιδεία, την ανάπτυξη και την ευημερία, έρχεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας, η οποία μπορεί να παρασχεθεί μέσα από την ανέγερση νέων, ασφαλών κτηρίων. Ομοίως και για την ανέγερση αιθουσών στο δημοτικό σχολείο Μεσοβουνίων στην περιοχή Τουλιάτων Ερίσσου. Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η πρόεδρος της κοινότητας Μεσοβουνίων, κ. Χάιδω Νικολετάτου, η οποία επισήμανε τη σπουδαιότητα του Ραυτοπούλειου ως στολίδι του Μεσοπολέμου στα Μεσοβούνια και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ακόμη και στις μέρες μας, ως χώρος παροχής παιδείας. Το σώμα δεσμεύτηκε να εισαχθεί ως ξεχωριστό θέμα σε επόμενη συνεδρίασή του και συζήτηση του θέματος με τη δημοτική αρχή.

Από το σώμα ψηφίστηκε ομόφωνα και η έγκριση δαπανών ποσού 33.260,00 Ευρώ για πολιτιστικές δραστηριότητες του καλοκαιριού δίνοντας έμφαση στα τοπικά σχήματα του δήμου Σάμης. Ο πολιτισμός χρειάζεται ενίσχυση. Ο κόσμος έχει στερηθεί τον πολιτισμό λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, στις τωρινές συνθήκες της πανδημίας, οι συμπολίτες μας έχουν κουραστεί από την καλλιτεχνική νηνεμία. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, αυτήν την παύση κι ας δώσουμε σε όλους μας ένα ανακουφιστικό καλλιτεχνικό διάλειμμα.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι θα στηρίζαμε την απαλλαγή των ενιαίων δημοτικών τελών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, λόγω κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και την απαλλαγή ενιαίων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω μέτρων αποτροπής διασποράς του κορονοϊού. Όπως, εξάλλου, και σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια λέμε αναντίρρητα ναι. Πρέπει να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην οικονομική αποσυμπίεση των συνδημοτών μας, που έχουν δοκιμαστεί τόσο βαριά και επανειλημμένως.

Παντελής Αμούργης,
Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης,
Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ