Οι θέσεις της Παράταξης “Δημοτική Συνείδηση” Δήμου Σάμης

Π. Αμούργης

Σάμη, 19.01.2021
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ 18.01.2021


Τη Δευτέρα, 18.01.2021, έλαβε χώρα η τακτική συνεδρίαση του δήμου Σάμης με ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να αφορά την παραχώρηση της χρήσης του πρώην κοινοτικού γραφείου, στην πλατεία της Άσσου. Το ΔΣ του Συλλόγου «η ΑΣΣΟΣ» αιτήθηκε από τον δήμο Σάμης τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου προς χρήση από το Σωματείο ως χώρο δραστηριοτήτων του, αλλά και προς συνακόλουθη εκμίσθωση προς τα μέλη του σωματείου προς επίτευξη των σκοπών αυτού με διάρκεια 12 έτη. Η χρήση που ζητείται είναι εκείνη του παραδοσιακού καφενείου. Το κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο πολλά χρόνια και χρήζει πολλαπλών επισκευών, στις οποίες, μαζί με την ανακαίνισή του, θα προβούν τα μέλη του συλλόγου και μάλιστα Ασσιώτες. Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι ο νομοθέτης επιτρέπει τη δωρεάν παραχώρηση των δημοτικών ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Υπό την προϋπόθεση ότι οι σκοποί του εν λόγω σωματείου πληρούν αυτόν τον όρο και το καταστατικό του συνάδει με την προαγωγή των ως άνω αναφερόμενων συμφερόντων, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η δράση που αιτείται το σωματείο «η ΑΣΣΟΣ».

Σχετικά με το ένα και μοναδικό θέμα της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και δη την Έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Σάμης έτους 2021 (ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης δήμου Σάμης για το έτος 2021) αναφέρθηκαν από την παράταξή μας ορισμένα σημεία μεγάλης απόκλισης σε σχέση με περσινά οικονομικά στοιχεία, όπου και απαιτήθηκαν διευκρινίσεις από την αρμόδια υπάλληλο του δήμου, κ. Ευθυμιάδου, η οποία και δικαιολόγησε πλήρως σε λογιστικό επίπεδο τις τεράστιες σε ορισμένα σημεία του προϋπολογισμού διαφορές των ποσών. Οφείλουμε να προστατεύουμε σαν άγρυπνοι φρουροί ακόμα και την κάθε λεπτομέρεια που υποπίπτει στην αντίληψή μας, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και δη σε έναν νεοσύστατο δήμο, όπως ο δικός μας, στον οποίο κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί καθοριστική για το μέλλον του νησιού και του τόπου μας.

Ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη και έθιξε η παράταξή μας, ήταν εκείνο της διακοπής της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ Πάτρας, Σάμης και Ιθάκης. Από αυτή τη γραμμή εξυπηρετούνταν μέχρι πρότινος, ήτοι μέχρι τις 15.01.2021, οι κάτοικοι των περιοχών από το Φισκάρδο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Ο δήμος μας δεν εξυπηρετείται πλέον άμεσα συγκοινωνιακά με την ηπειρωτική χώρα, με αποτέλεσμα όχι μόνο την ταλαιπωρία όσων επιλέξουν να επισκεφτούν το νησί αυτή την περίοδο αλλά και τη διακινδύνευση της υγείας των ανθρώπων που  πιθανό να χρειαστούν μία νοσοκομειακή περίθαλψη ή ιατρική αρωγή εκτός της Κεφαλονιάς. Τα απόνερα της παραπάνω έλλειψης αγγίζουν και την επίγεια μεταφορά από τον δήμο μας στο λιμάνι του Πόρου, όπου υπάρχει σύνδεση με θαλάσσια συγκοινωνία, καθώς η γραμμή του ΚΤΕΛ έχει κι εκείνη παύσει τη λειτουργία της διά της αναστολής των δρομολογίων της, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι δημότες και όσοι εν πάσει περιπτώσει επιθυμούν ή  – πολύ περισσότερο –  έχουν ανάγκη να μετακινηθούν από τον δήμο Σάμης προς την Πάτρα και γενικά την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η ανωτέρω παρέμβαση της παράταξής μας βρήκε ομόφωνη ανταπόκριση και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα έρθει το συντομότερο δυνατό σε επαφή με τους υπόλοιπους δήμαρχους του νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, όπως εξάλλου κάνει εδώ και 1,5 ολόκληρο χρόνο, θα δίνει συνεχώς το «ΠΑΡΩΝ», αναδεικνύοντας και «κρυμμένα» προβλήματα, που ταλανίζουν χρόνια τον τόπο και παράλληλα προτείνοντας πιθανές λύσεις με μοναδικό εφαλτήριο και σκοπό το συμφέρον των συνδημοτών μας.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΜΟΥΡΓΗΣ
Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης,
Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ